2021. Július 23. Lenke nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Veszélyes a nyitott méhszáj

A nők többsége felhőtlenül, egészségesen hord-ja ki magzatát, de vannak, akiknél előfordulnak kisebb-nagyobb rendellenességek. Ezek egyike a méhszáj kinyílása, mely fertőzésekhez, idő előtti burokrepedéshez és koraszüléshez vezethet. Mi az oka és mit tehetünk ellene? – kérdeztük a szülész-nőgyógyászt.


A méhszáj tágasságának állapotát általában 4 számjeggyel jelöljük. Például, ha a terhes nő leletében az szerepel, hogy C (latinul cervix, magyarul méhnyak) 3000, akkor az azt jelenti, hogy 3 cm a méhnyak hossza, 0 cm a külső méhszáj, 0 cm a méh nyakcsatorna és 0 cm a belső méhszáj tágassága. Ebben az esetben tehát zárva van mind a külső, mind a belső méhszáj – ismertette dr. Juhász Gábor, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi tanársegéde.

Koraszülés

Magyarországon ma évente kb. 100.000 szülés történik, közte 8500-9000 korszülés, s az utóbbiból származó újszülöttek adják a perinatális (a születés időszaka körüli) mortalitás és morbiditás (a terhesség betöltött 24. hete és az élet első 168 órája között bekövetkező halálozás vagy megbetegedés) 80 százalékát. A koraszülöttek kezelése és tartós utógondozása pedig éves szinten 30-40 milliárd forinttal terheli az egészségügyi büdzsét. Sokféle okra vezethető vissza a koraszülés. Egyik ilyen ok a méhnyak elégtelensége, mely kialakulhat mechanikai sérülés, veleszületett ok vagy fertőzés miatt is. Ismert, hogy harminc évvel ezelőtt még rendszeresen mechanikusan, orvosi műszerekkel tágították ki a méhszájat terhességmegszakítás során, majd küretkanállal kikaparták a méh tartalmát. Ez az eljárás gyakran károsította a méhszájat. Tudni kell, hogy a méhszáj állományát finom szöveti felépítés jellemzi, melyben kevesebb a simaizom és több a kötőszövet. Ha ez a finom struktúra megsérül, gyengébb lesz a belső méhszáj tartó funkciója, és kevésbé áll ellen a későbbiekben egy terhességgel járó igénybevételnek. Ma már nem jellemző a mechanikai tágítás, mert terhességmegszakítás és egyéb méhen belül elvégzendő műtétek esetén még nem szült nőknél gyógyszerekkel tágítjuk ki a méhszájat, és így az nem károsodik. A méhnyak-elégtelenség, azaz a kötőszövet-gyengeség veleszületetten, tehát öröklötten is jelentkezhet. Emellett gyulladás miatt is felpuhulhat a méhszáj.

Terhesség

A terhesség különleges állapot, önmagában is hajlamosít a fertőzésekre, s pl. uszodában, közös illemhelyen is könnyen összeszedhet fertőzést a kismama. Általában hüvelyfolyás jelzi a bajt, és ha nem kezelteti magát a páciens, méhösszehúzódások alakulnak ki nála, melyek zavarják a méhszáj záró funkcióját. Nagyobb a rizikó a méhszáj kinyílására, ha volt már a kismamának terhességmegszakítása vagy koraszülése.A méhnyak kinyílásának az esetek 90 százalékában nincs jele. A bajt leggyakrabban úgy veszi észre a kismama, hogy színes váladékozás jelentkezik a méhnyak tágulása miatt, vagy rosszabb esetben burokrepedés történik, és elfolyik a magzatvize. Ennek az az oka, hogy kinyílik a méhszáj, így a magzatburok alsó része alól elvész a támaszték, a burok kiboltosul, mint egy lufi, majd megreped. A baj megelőzésének egyik eszköze az ultrahangvizsgálat, mely során megmérjük a méhnyak hosszát és megfigyeljük állapotát. Ha azt látjuk a vizsgálat során, hogy a méhnyak hosszabb 25 milliméternél, és a belső méhszájon nincs ún. „tölcsér- jel”, akkor kicsi az esély koraszülésre. Ha kiszélesedik a belső méhszáj, akkor kórházba utaljuk a kismamát, mert a koraszülésre nagyobb lesz az esélye. Veszélyeztetett a terhesség és kórházi kezelést igényel, ha volt már a kismamának koraszülése, ha a vizsgálat hüvely- vagy méhnyakgyulladást mutat ki, és ezzel párhuzamosan fokozott a méhnyak rövidülése.

Ágynyugalom, gyógyszer

A nyitott méhszáj kezelése ágynyugalom, illetve gyógyszeres kezelés, attól függően, hogy mennyire van nyitva a méhszáj, tehát hogy fenyegető-e a koraszülés veszélye. Minden esetben legfontosabb az ágynyugalom olyan módon, hogy megemeljük az ágy láb felőli részét, így csökkentjük a terhesség méhszájra gyakorolt nyomását, nyugtatjuk, lazítjuk a méhet. Emellett bő folyadékbevitel mellett vénás injekciókat adunk, többek között magnéziumot, mely izomlazító hatással rendelkezik. Ha a kismama betöltötte a 24. hetet s elfolyik a magzatvíz, vagy méhnyak-elégtelenség miatt nyílik a méhszáj, az szülésnek számít, emiatt tüdőérlelő szteroid injekciót is kap 24 óránként, mellyel a magzat életkilátásait javítjuk. Így segítjük, hogy a születés után köny-nyebben lélegezzen az újszülött, és csökkenjen az agyvérzés esélye is. Ha a terhesség a betöltött 24. hét előtt fejeződik be, akkor vetélésről beszélünk. A kismama tünetmentes állapotában gyógyszerek alkalmazása mellett méhnyakzáró műtét is végezhető. Ritkán olyan, nem terhes nőn is végzünk ilyen műtétet, akinek már kettő vagy több koraszülése vagy középidős vetélése volt, veszélyeztetett terhes volt nyitott méhszáj miatt, és újabb terhességet tervez. A méhnyak-elégtelenség miatt bekövetkező koraszülés megelőzésének legfontosabb eszköze az esetleges rizikófaktorok felderítése és a megfelelő tanácsadás. Azt javaslom, hogy rendszeresen járjanak el a kismamák a terhesgondozásra maguk és magzatuk egészsége érdekében. 

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.