2020. Szeptember 25. Eufrozina, Kende nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Betegség- és egészségtudat

A betegségtudat jelentése: az ember saját maga ítéli meg az általa normálisnak tartott állapottól való eltérő érzéseit, érzelmeit, magatartásformáit.


Nagyon fontos, hogy mit is tart az illető normálisnak. Általában a normális az átlagos vagy az általános kategóriájába tartozó dolog. Ebből az is következik, hogy ha egy társadalomban uralkodóvá válnak bizonyos egészségtelen elvek, gondolatok, akkor azok válnak normálissá. Például, ha elhisszük azt a sok bugyuta dolgot, amit egyes reklámok sulykolnak belénk a fogyasztói társadalom fenntartásának érdekében, akkor könnyen változhat a normalitás fogalma. Ilyen káros gondolat például az, hogy „nincs idő a fájdalomra”. A fájdalom mindig jelzőfunkcióval bír. Ha nem figyelünk oda a jelzésére, akár bele is halhatunk.

A betegségtudatot befolyásolják testi, lelki, szellemi, társadalmi, kulturális, földrajzi és gazdasági hatások. Csak néhány példát említve: amennyiben a tünetek szembeszökőek, az ember hamarabb fordul orvoshoz. Ha olyan betegség sújtja, amely erős hangulatzavarral jár (pl. depresszió), akkor esetleg nem fog törődni egészsége helyreállításával. A barátok, ismerősök véleménye is sokat nyom a latban, de az orvoshoz fordulást megakadályozhatja a gyógyítási lehetőségektől való túlságosan nagy fizikai távolság vagy a szegénység. Köztudott, hogy a magyarokat általában pesszimista embereknek tartják. Egy 2006-os adat szerint a magyar férfi ak 14, a nők 21 százaléka gondolja úgy, hogy egészségi állapota rossz vagy nagyon rossz.

Mikor jó a betegségtudat? Akkor, ha a beteg tisztában van azzal, hogy gyógyulása érdekében cselekednie kell. Nem mindegy, hogy miként értékeli betegségét, és hogyan viszonyul a gyógyulás érdekében a teendőkhöz. A legrosszabb, ha az úgynevezett „tanult tehetetlenség” állapotába süllyed, azaz lemond a gyógyulás aktív segítéséről.

A betegségbelátás hiánya néhány betegség velejárója. A legjobb példa az a pszichotikus beteg, aki saját külön világában élve fel sem fogja állapotának súlyosságát, amely állapot jelentősen megnehezíti életét. Az alapvicc azt mondja: „A pszichotikus szerint kétszer kettő az öt. A neurotikus szerint kétszer kettő az négy. De kevesli.” A pszichotikus megváltozott világban él, amelynek törvényeit természetesnek fogadja el. A neurotikus betegségbelátással bír, azaz tisztában van azzal, hogy gondolatai, cselekedetei nem egészségesek, és önként orvoshoz fordul.

A betegségtudat ellenpárja az egészségtudat. Illusztrálása képpen említhetném a szokásos fél pohár vizes példát is, azaz egy félig telt pohár valaki számára félig üres, más számára félig teli van. Nem mindegy, hogy a betegségre vagy az egészségre koncentrálunk. Amikor megbetegszünk, akkor értékeljük igazán az egészséget. Fontos, hogy időnként arra is figyeljünk, amit természetesnek veszünk, és hálát adjunk érte. Ezegyben azt is jelenti, hogy foglalkozunk vele. A gyógyítás egyik fontos elemének tartják a prevenciót. Ennél azonban van egy még lényegesebb tényező is: a promóció. A prevenció valamely betegség elkerülését célozza, azaz a betegségre fókuszál, a promóció pedig az egészségmagatartás egyik fontos eleme, és az egészségre összpontosít. Egyre több bizonyítékunk van arra, hogy amivel gyakrabban foglalkozunk, azzal nagyobb valószínűséggel találkozunk. Ezért nagyon fontos az egészségtudatos életmód kialakítása, és látásmódunk betegségcentrikusból egészségcentrikussá alakítása.

Dr. Kollár János
egyetemi adjunktus
Magatartástudományi Intézet

Forrás: Egészségcentrum 6. évfolyam 2. szám.

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.