2020. Szeptember 28. Vencel nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Diétával nem szűnik meg a candida

Sokan nem orvoshoz fordulnak vélt candida betegségük gyógyítására, hanem laikus tanácsra rendkívül szigorú diétába kezdenek. Pedig nem az a megoldás.


Sokszor a beteg nehezen tisztázható panaszait terelik a laikusok a candida gombás megbetegedés felé. Mint például székrekedést, hasmenést, fáradékonyságot, emésztőrendszeri és légzőszervi hurutokat, hasfájást, hajhullást, ízületi panaszt, gyulladást, hízást, fogyást. De aki orvoshoz fordul panaszaival, annál laboratóriumi vizsgálatokkal derítik ki a bajt – ismertette dr. Altorjay István, a Belgyógyászati Klinika A Épület Gasztroenterológiai Tanszékének vezetője. Az egyetemi tanár elmondta, az emberi szervezet állandóan kapcsolatban van a gombákkal, de azok nem tudnak jelentősen elszaporodni a szervezet védekezőképessége miatt. Ha azonban gyengül a páciens immunrendszere, nem megfelelően táplálkozik, sok antibiotikumot szed, súlyosan megbetegszik (AIDS, daganat, kemoterápiát kap), kialakulhat a gombafertőzés. A gombafertőzés viszonylag korán megjelenhet a nyelven, a nyelőcsőben, mert ott nincs olyan erős savas közeg, mint a gyomorban, ahol elpusztul. A candidát laboratóriumi úton, tenyésztéssel lehet kimutatni székletből, vérből, vizeletből, garatból és köpetből. Gyógyítani, azaz kiirtani gombaellenes kezeléssel lehet. A sokat hangoztatott és varázsszerként kezelt diétával nem lehet megszüntetni, hiába vonják meg maguktól a betegek a szénhidrátot és az élesztőt tartal-mazó táplálékot. Laikus javaslói tudományosan teljesen megalapozatlanul ajánlanak ilyen módszert. A diéta nem képes megoldani a gombafertőzést, mindazonáltal az intenzív böjt mégis javíthat a beteg állapotán. Ugyanis mindenki emésztésére jótékony hatással van, ha időnként kevesebbet eszik, ha nem terheli a hasnyálmirigyét, máját. De hosszas, önsanyargató diétára semmi szükség. Gyógyszeres gombaellenes kezeléssel lehet kiirtani a gombákat. Azonban hasznos lehet, ha olyan táplálékot – pl. aludttejet, élőflórás joghurtot, etc. - fogyaszt rendszeresen a páciens, ami segíti az egészséges bélflóra helyreállítását.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.