2021. Április 22. Csilla, Noémi nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Gyógyítás a művészetekkel

Művészetterápiás csoportos foglalkozásokat tartunk napi rendszerességgel Pszichiátriai Klinikánk Rehabilitációs Osztályán és az 2013 óta működő Nappali Kórházas részlegünkön. Programjainkat felkínáljuk más klinikákon kezelt, mentális segítséget igénylő betegeknek is.


A művészetterápiás foglalkozásokon pácienseink alkotásaikon keresztül fejezhetik ki önmagukat, élményeiket, érzelmeiket irodalmi műveken, zenén, kreatív alkotásokon keresztül. A terápia alkalmazásával áttekinthetjük lelkiállapotukat, felszínre kerülhetnek a lelki vagy mentális problémát okozó tényezők. A módszerek segítenek nekik „felfedni magukat”, megnyílni mások előtt, és nem utolsósorban nagyon fontos önbecsülésük, hasznosságuk élményének megélése, az értékteremtés, hiszen műveikkel üzennek a külvilág felé. A kezelések alatt igyekszünk diagnosztikus következtetésekre jutni. Ezek a terápiák, módszerek nemcsak a szabadidő hasznos eltöltését szolgálják, hanem jelentős pszichoterápiás hatásúak. Klinikánkon működő művészetterápiás területek: zenés, képi alkotóterápia, biblio-, zene-, film- és kreatív alkotó terápia.

Zenehallgatás

„Zene nélkül lehet élni, de nem érdemes” (Kodály Zoltán). A zene segíti a megfelelő kommunikáció kialakulását. A zene, a zene művelése összekapcsolva a festés, képalkotás önkifejezésével, fontos eszköze az egyéniség, a személyiség fejlődésének. Módszerünk nagyon népszerű a páciensek körében. Zenehallgatás közben papírra festhetik érzelmeiket, érzéseiket, akár egy „kinyitott könyvet”. Feszültségük, szorongásuk fokozatosan oldódik, és előtérbe kerül a spontaneitás, a gátlások leküzdése.

Biblioterápia

A biblioterápia az általános személyiségfejlesztésre irányuló művészetterápiák közé tartozó, több szakterületet érintő terápiás módszer. Az irodalmi művek olvasása, tanulása, megértése természetesen nem helyettesíti a kezelésben az orvosok, pszichológusok, terapeuták munkáját. A kezelés részévé válhat olvasni egy könyvet, meghallgatni egy verset, elbeszélést, mely érzelmeket, asszociációkat segít a felszínre hozni. Személyes kérdések fogalmazódhatnak meg, melyre terapeuta közreműködésével kaphatnak választ.

Filmek, képek

A terápia résztvevői hetente a terapeuta, és a filmesztéta segítségével átbeszélik a kiválasztott és megtekintett filmet. A film keletkezéséről, a korszakról, a színészekről kaphatnak információkat. A 21. században már nem választható külön a művészet gyógyító hatása és a pszichiátria. A filmterápia mélylélektani megalapozottságú kezelési folyamat.

Képzőművészet

A képzőművészet-terápia a belső lelki tartalmaknak nem beszéddel, hanem a képzőművészet eszközeivel történő kifejezésmódja. A betegek megrajzolják, megfestik, megformázzák belső tudati tartalmaikat. Az alkotás folyamata maga a gyógyító erő, stresszoldó, önkifejezési formákat nyújtó, traumafeldolgozó, lélekrendező hatású. Az alkotás összetett rendszer, megalkotása egyben rendszerépítés is, mely visszahat az alkotóra, ezáltal elősegíti pszichéjének rendeződési folyamatát. Klinikánkon napi két órában bontakozhatnak ki pácienseink a különböző művészeti ágakban, mint pl. nemezelés, ékszerkészítés, dekoupage technikák, ünnepi díszek készítésének elsajátításában. Mind járó-, mind fekvőbetegeink részt vesznek művészetterápiás csoportfoglalkozásainkon. A bennük rejlő, velük született kreativitás kibontakozását segítjük elő szakemberek részvételével. A tanultakat otthon, szabadidős tevékenységként is kamatoztathatják.

Várjuk szeretettel egyéb Klinikákról is gyógyulni vágyó, leendő pácienseinket Pszichoterápiás osztályunkra, Nappali Szanatóriumi részlegünkre.

DENÁKNÉ RÁCZ BERNADETT

szociális munkás

BOGNÁR ADRIEN

az ambulancia vezető asszisztense

Pszichiátriai Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.