2021. Április 22. Csilla, Noémi nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  A férfiasság válsága

Mottó: „Ha egyedül vagyok egy szobában, akkor ember vagyok. Ha bejön egy nő, akkor férfi lettem. És annyira vagyok férfi, amennyire nő az, aki bejött a szobába.” (Karinthy Frigyes)


Szociológiai tanulmányok szerint Magyarország macsó ország, ahol férfiak töltik be a politikai, a tudományos és a kulturális élet csaknem minden fontosabb pozícióját. Nincsenek női vezetőink és női politikusaink, amely egyrészt elkeserítő, másrészt ez is igazolja azt a tényt, hogy Magyarországon – a környező országokhoz képest – nagyon erősen jelen van a konzervatív értékrend, a hagyományos szerepfelfogás, amely szerint a férfi feladata a családfenntartás, a nőé a családról való gondoskodás. Egyszerűbben szólva, a férfi keresse meg a pénzt, a nő pedig maradjon a fakanálnál. Magatartástudományi kutatások igazolták, hogy a magyar férfiak körében a családfenntartással, a szexuális teljesítménnyel és a megjelenéssel kapcsolatos szorongás, a hagyományos szerepelvárásokhoz való alkalmazkodás sikertelensége jelentős stresszforrást jelent. A megjelenésből eredő szorongást, annak fontosságát támasztják alá azok az adatok is, amely szerint hazánkban a plasztikai műtétek 30 százalékát ma már férfiakon végzik. (Ez az arány 15 évvel ezelőtt még alig 5 százalék volt.) A tradicionális férfi nemi szereppel kapcsolatos stressz a 35 év alatti korosztályt terheli leginkább, ennek jelentősége az életkor előrehaladtával csökken. A nemi szerepek modernizálódásából eredő stressz – nevezetesen a női dominancia elviselése, ill. az érzelemkifejezés nehézségei feszült helyzetekben – a házasságban élő férfiak számára közel sem jelent akkora gondot, mint az egyedülálló vagy élettársi kapcsolatban élő férfiak között. Így elmondható, hogy a házasság a megváltozott nemi szerepekből eredő feszültségekkel szemben is védőfaktor. Egy házasságban élő férfi könnyebben, „bölcsebben” elviseli, és jobban kezeli a nőknek való alárendelődést. Ugyanakkor amerikai és német gazdasági lapok már 4-5 éve is arról cikkeztek, hogy a gazdasági válság a macsóvilág kudarcát és végét is jelenti, és itt az ideje a helycserének. Át kell adni a helyet a nőknek, itt az ideje annak, hogy alapvetően egy női értékrend mentén és női vezetők irányításával éljük tovább az életünket. De joggal felmerül a kérdés, hogy ha ilyenek lettek a férfiak, akkor milyenné váltunk mi, nők? Egyáltalán ismerjük-e és tudjuk-e még képviselni a hagyományos női értékeket?

Dr. Csörsz Ilona

klinikai szakpszichológus

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.