2021. Április 22. Csilla, Noémi nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Szívinfarktus tünetei, megelőzése

Magyarországon évente több mint 25 ezer beteg kerül kórházba szívinfarktus miatt.


A szívinfarktus hátterében leggyakrabban a szívet ellátó koszorúerek falában évek, évtizedek alatt képződő zsíros felrakódások (ún. plakkok) állnak, melyek megrepedése során az eret elzáró vérrög képződés folyamata indul meg. A vérrög akár teljesen elzárhat egy adott érszakaszt, a vérellátás megszűnésével pedig az érintett szívizom terület elhalása következhet be. Az infarktus kezdetén leggyakrabban hirtelen kialakuló, típusos klinikai tünetek jelentkeznek, tartós nyomó, szorító, feszítő fájdalom érzése a mellkasban, ill. a szegycsont mögött. Ez akár a hasba, hátba, nyakba, állba vagy vállakba, felkar-ba, kézbe, ujjakba sugározhat. A tüneteket verejtékezés, nehézlégzés, hányinger, hányás, halálfélelem kísérheti. Bizonyos esetekben kialakulhat lassú szívverés, vagy épp az életet veszélyeztető, eszméletlenséget okozó szívritmuszavar. A betegség kezelésében kulcsfontosságú az idő, akár perceknek is jelentősége lehet. Minél korábban kezdődik a szívinfarktus szakszerű ellátása, annál nagyobb valószínűséggel csökkenthető a szívizomsérülés nagysága. Így a legfontosabb, hogy a beteg minél előbb az infarktus ellátására felkészült kardiológiai centrumba kerüljön. A fenti panaszok esetén haladéktalanul értesíteni kell a mentőszolgálatot. A kardiológiai centrumban szívkatéteres eljárás során az infarktusért felelős ér vagy erek meg-nyitása történik. Így érhető el az érintett szívizom terület vérellátásnak a helyreállítása. Egy infarktuson átesett beteg kockázata újabb ko szorúér-katasztrófa kialakulására változatlanul magas, annak ellenére is, ha a beteget rövid időn belül elláttuk. Nagy jelentősége van az infarktust kö vető komplex másodlagos megelőzésnek, azaz életmódbeli változtatásoknak, gyógyszeres kezelésnek, rendszeres orvosi ellenőrzésnek. Az életmódbeli változtatások részben a rizikótényezők csökkentését, ill. megszüntetését jelentik: a dohányzás elhagyása, rendszeres testmozgás a kardiális kondíció javítása és megtartása érdekében zsírszegény mediterrán diéta vezetése és az ideális testtömeg elérése.

Dr. Szabó Gábor Tamás

tanársegéd

Kardiológiai Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.