2022. Január 24. Timót nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  Óvatosan a testékszerekkel!

A testékszerek legkedveltebbek a köldökön, a nemi szerveken, az emlőbimbón, az állon vagy orrcimpán. A piercingek esetenként komoly egészségügyi veszélyt is jelenthetnek viselőjének.


Leggyakoribb komplikáció a bőrbe helyezett testékszerek behelyezése kapcsán történt fertőzés, mely általában bakteriális eredetű. Ilyen esetekben a testékszert behelyező személy nem megfelelő higiénéje vagy a helytelenül sterilizált eszközök okozhatnak fertőzést. Bár az sem ritka, hogy a piercing körül alakul ki gennyes gyulladás, mert a szúrás helye nem volt megfelelően tisztítva, kezelve. Bizonyos alapbetegségek is hajlamosíthatnak fertőzésre, mint pl. cukorbetegség, keringési elégtelenség. Fontos szempont, hogy az a testfelület fertőzésmentes legyen, ahová a testékszert szánjuk, pl. ne legyen gombás, vírusos vagy bakteriális fertőzés a bőrön. Problémát okozhat a bőrbe helyezett ékszer allergizáló szerepe is. Nem ritka, hogy fémérzékenység esetén a piercing körül vörös, viszkető, akár hámló, vagy nedvedző allergiás gyulladás is kialakulhat. A folyamato-san bentlévő fém jelenléte miatt akár nagyobb testfelületre is kiterjedő ún. generalizált ekcéma is kialakulhat.Érdemes odafigyelni piercinget viselő egyéneknél a különböző képalko-tó eljárások értékelhetőségére. MRI-, röntgen- vagy ultrahangvizsgálat során fel-lépő interferencia a fémékszer miatt zavarhatja az eredmény valódiságát. Veszélyt jelenthet a behelyezés során kialakult jelentős vérzés, vérzé-keny pácienseknél vagy véralvadásgátlót szedő egyéneknél. Kérdés, hogy amennyiben nem egészségügyi jártassággal rendelkező szakember végzi a beavatkozást, rákérdez-e ezen problémákra. Nem ritka a sebzést vagy fertőzést követő hegesedési zavar, mely akár hipertrófiás vagy keloidos hegek megjelenését is okozhatja arcon vagy a test bármely részén. A fent említett esetekben fontos a piercing(ek) azonnali eltávolítása és célzott kezelés elkezdése, legyen az fertőzés, sebgyógyulási probléma, vagy allergia. A komplikációk elkerülése céljából érdemes nagyobb gyakorlattal és tapasztalattal rendelkező személyt választani a testékszerek felhelyezésére. Fontos elsajátítani a fémékszerek és környezetük tisztántartási szabályait! Amennyiben probléma alakul ki, ne késlekedjenek szakemberhez (bőrgyógyász, sebész) fordulni!

Dr. Irinyi Beatrix

adjunktus

Bőrgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.