2022. Január 24. Timót nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti SzívalapítványTisztelt Látogatóink! 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája (Klinika) az Auguszta főhercegnő fővédnöksége alatt 1914-ben átadott épületben (Auguszta Klinika) és az 1993-ban mellé épített szívsebészeti szárnyban működik. Maga a főépület 2008-ban Európai Uniós támogatás felhasználásával jelentősen megújult. Az eredetileg a tüdőbetegek ellátására épült szanatórium funkciója a több mint egy évszázad során számos alkalommal változott, a tüdőgyógyászat az I. sz. Klinikai Telepre került, az eredetileg önálló Kardiológiai és a Szívsebészeti Klinika 2007-ben történt egyesülésével alakult ki a jelenlegi struktúra.

A Klinika ellátási területe az Észak-Alföld és Észak-Magyarországként definiált régió, az ellátandó betegek száma a legmagasabb progresszivitási szinten meghaladja a 2 milliót. A szakmai profil a felnőtt kardiológia és felnőtt szívsebészet csak nem teljes spektrumát felöleli: a nem-invazív kardiológiát, az invazív, katéteres kardiológiai diagnosztikát és műtéteket a koronária, aritmia és szervi szív problémák kezelésére, a nyitott szívműtéteket és a minimál invazív szívsebészeti beavatkozásokat.

A kardiológia és a szívsebészet rohamos fejlődése újabb és újabb lehetőséget kínál a diagnosztikában és a terápiában. Célunk, hogy az új eljárásokat minél rövidebb időn belül meghonosítsuk, betegeink számára is elérhetővé tegyük.

Prof. Dr. Csanádi Zoltán
IntézetvezetőKardio Magazin

<< előző oldal


  A maró anyagok okozta szemsérülésekről

A szem, elsősorban a szemfelszín (kötőhártya, szaruhártya) vegyi sérülései az elmúlt években ismét gyakrabban fordulnak elő. ennek egyik oka talán a lakás, otthon körül saját kezűleg végzett javítások, felújítások, a másik oka pedig a felelőtlenség, a védőeszközök hiánya.


A szaruhártya (cornea) maró anyagok okozta sérülései igen súlyos balesetek következtében jönnek létre. A maró anyagok lehetnek lúgok vagy savak. A lúgsérülések általában súlyosabbak, a kötőhártyában és szaruhártyában ún. olvadásos sejtelhalást (kollikvációs nekrózis) okoznak. Lúgsérülések leggyakrabban mész vagy malter szembe csapódásakor keletkeznek, építkezésen dolgozók különösen veszélyeztetettek. Sav hatására ún. alvadásos sejtelhalás (koaulációs nekrózis) alakul ki. Az ilyen balesetek többsége háztartásokban vagy akkumulátorokkal való munka közben történik.

Lúgsérülések

A lúgsérülések általában mindig súlyosabbak, mint a savasak. A lúg mélyebben hatol a szövetekbe, a sejtelhalás szinte a sérülés pillanatában elkezdődik, és akár hónapokig tarthat, a hegesedés csak nagyon lassan következik be. A sav által okozott szöveti koaguláció mintegy határt képez, megakadályozva ezzel a sav mélyebb rétegekbe hatolását. A sérülés pillanatában a balesetet szenvedő nagy fájdalmat érez, és látása különböző mértékben azonnal romlik. A tünetek a sérülés súlyosságától függenek, amelynek alapján két stádiumot különböztethetünk meg. Enyhe sérülés esetén a kötőhártya (conjunctiva) vérbő az akut gyulladás miatt. A szaruhártya (cornea) kisebb-nagyobb területen hámfosztott. Súlyos sérülés esetén a conjunctiva és a cornea hámfosztott. A kötőhártya ereiben a keringés megszűnik, a conjunctiva fehér színű lesz, alatta vizenyő jelenik meg. A súlyos sérülést gyakran éppen a conjunctiva vértelensége alapján tudjuk elkülöníteni az enyhétől, ahol a conjunctiva – mint már említettük – vérbő. Legsúlyosabb esetekben a cornea átlátszósága csökken, esetleg teljesen átlátszatlanná válik (ez az úgynevezett „főtt hal” szem). A későbbiekben másodlagos zöldhályog is kialakulhat. Az enyhébb esetek prognózisa jó, a sza-ruhártya néhány nap alatt behámosodik. Ha a cornea hámja csak szigetekben maradt meg, a hámosodás lassabb. Ha a sérülés a szaruhártya mélyebb részeit is érintette, akkor a cornea szövete is hegesen átépül és átlátszatlanná válik. A súlyos sérülések nemcsak a kötőhártyát és szaruhártyát, de a szemhéjakat is roncsolják. A hegesedés folyamán a szemhéj ránőhet a szemfelszínre, súlyosabb estekben az alsó és felső szemhéjak is összenőhetnek. Végstádiumban a könnymirigy kivezető csöveinek heges elzáródása következik be, elpusztulnak a szemfelszínen lévő könnytermelést kiegészítő kehelysejtek, és a szemfelszín teljes kiszáradása, hegesedése következik be. A legsúlyosabb sérülések többször kétoldaliak, szinte gyógyíthatatlanok, és teljes vaksággal végződnek.

Elsősegélynyújtás, kórházi kezelés

Legfontosabb az elsősegélynyújtás a baleset helyszínén a sérülés után azonnal! Első teendő a szem kimosása bőséges csapvízzel. Lehetőleg minél több idegentestet (mészdarabot) el kell távolítani a szemrésből, lehetőleg a szemhéjak kifordításával. Ezt követően azonnal fekvőbeteg intézménybe kell küldeni a sérültet! Ha a beteg fekvő intézménybe kerül, elsőként hasonló kez-lésen esik át. Helyi érzéstelenítésben folytatódik a szemrés öblítése, mosása bőséges vízzel. A szemorvos réslámpa alatt áttekinti a szemfelszínt kifordított szemhéjakkal. Ilyenkor sokszor erősen tapadó mészdarabok tűnnek elő, amelyeket vattapálcával le lehet törölni. Antibiotikus cseppekkel az esetleges fertőzéseket igyekszünk megakadályozni. A sérülés kezdetétől fogva szteroid tartalmú szemcseppeket is rendelünk, mert késleltetik, gátolják a sejtelhalást. Hámosító célból vitamintartalmú szemcseppeket készíttetünk. Hasonló célzattal kifejezetten hatásos lehet – magunk is alkalmazzuk – a beteg véréből készített (saját) vérsavó, szemcsepp vagy kötőhártya alá adott injekció. A súlyosabb esetekben sebészi beavatkozásra van szükség. Elsőként eltávolítjuk az elhalt szövetrészeket, oldjuk az esetlegesen összenőtt szemhéjakat. Később, lehetőleg heges stádiumban, szaruhártya-átültetés jön szóba, amelynek azonban a prognózisa rossz. Kétoldali súlyos sérülés után megkísérelhető a eratoprotézis, amelynek során egy PMMA műanyag corneát ültetünk a heges környezetbe. A protézis kidolgozása éppen a debreceni Szemklinikán történt, dr. Berta András professzor vezetésével, Széchenyi-pályázati támogatással.

Dr. Módis László

egyetemi tanár

Szamészeti Tanszék

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.