2021. Április 22. Csilla, Noémi nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Kardio szűrés
Alapítvány
Ambulancia
Szívultrahang
Elektrofiziológiai labor
Általános kardiológia osztály
Intenzív osztály
Hemodinamikai laboratórium
Transztelefonikus EKG
Az intézet története
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Elektrofiziológiai labor

A szívelektrofiziológia a szív elektromos működésével (kórosan lassú, vagy kórosan gyors szívritmus) foglalkozó ága a kardiológiának. A hagyományos diagnosztika (testfelszíni 12 elvezetéses EKG, 24-órás Holter-EKG, transztelefonikus-EKG (hordozható készülék, mellyel telefonon keresztül lehet EKG-t küldeni) és a gyógyszeres kezelés mellett centrumunkban lehetőség nyílik a ritmuszavarok szívkatéterezés útján történő vizsgálatára és kezelésére. Ennek lehetséges módjai:

1 Katéteres szívelektrofiziológiai vizsgálat

A szívelektrofiziológiai vizsgálat során a combvénán keresztül speciális elektróda-katétereket vezetünk a szívbe, melyekkel a szív elektromos vezetőrendszerének vizsgálatára nyílik lehetőség, illetve ritmuszavarok esetén meghatározható a ritmuszavar kiindulásának pontos helye. A beavatkozást az erre a célra kialakított laboratóriumban végezzük kardiológus szakorvos irányításával szakképzett asszisztenciával. A katéterezés maga fájdalmatlan, alacsony kockázatú, rutin beavatkozás.

2 Rádiofrekvenciás katéterablácó

Ritmuszavar kezelése esetén szintén a combvénán felvezetett speciális ablációs katéterrel a ritmuszavar gócát keressük meg, melyet rádiofrekvenciás energia leadásával égetünk el (rádiofrekvenciás-abláció). A különböző ritmuszavarok más-más ablációs technikát igényelnek, azonban az esetek többségében érvényes, hogy a beavatkozás hatékonysága magas (egyes ritmuszavarok esetén 95-98% körüli), emellett a műtéti kockázat csekély és a beavatkozás másnapján a beteg otthonába távozhat.

3 Fagyasztással történő abláció /cryoabláció/

Az utóbbi években lehetőség nyílt rádiofrekvenciás égetés helyett katéteres úton történő fagyasztással kezelni a ritmuszavarokat, melynek speciális esetekben van jelentősége (pl: gyermekkori ritmuszavarok esetén). 2008 augusztusától - az országban egyedülálló módon - a pitvarfibrilláció fagyasztás útján történő kezelésére is van lehetőség Klinikánkon.

4 Pacemaker implantáció

Kórosan lassú szívműködés kezelésére alkalmazzuk a pacemakereket, melyeket rövid műtéti beavatkozás során a bőr alá ültetünk. A beteg a műtét másnapján a kórházat elhagyhatja. Tüneteket okozó szívelégtelenség kezelésére speciális (biventriculáris) pacemakereket alkalmazunk, melyek működésükkel a meggyengült szívizomzat munkáját képesek segíteni.

5 Beültethető defibrillátor /ICD- Implantálható Cardioverter Defribrillátor/

Életet veszélyeztető ritmuszavarok esetén defibrillátoros pacemakert ültetünk be a kulcscsont alá, mely működése során folyamatosan figyeli a szív elektromos aktivitását és amennyiben súlyos, életet veszélyeztető ritmuszavart észlel, azt fájdalmatlan „antitachycardia” ingerlés vagy esetenként alacsony energiájú elektromos ütés (shock) leadásával képes megszüntetni.

 

 

Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.