2021. Április 22. Csilla, Noémi nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Kardio szűrés
Alapítvány
Ambulancia
Szívultrahang
Elektrofiziológiai labor
Általános kardiológia osztály
Intenzív osztály
Hemodinamikai laboratórium
Transztelefonikus EKG
Az intézet története
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Szívultrahang

Az első echokardiográf 1987-ben került az akkori Szív és Tüdőgyógyászati Klinikára, azóta végzünk a klinikán szívultrahangos vizsgálatokat. Az akkori készülék (Hitachi EUB141) csak a fekete-fehér technikákat tudta, de már az is nagy előrelépést jelentett a szívbetegségek diagnosztikájában.
1995-ben vásárolta az új (és jelenlegi) intézetigazgató Prof. Dr. Édes István az első modern szívultrahang készüléket, amelyet azóta már több is követett. Jelenleg az echokardiográfiás laborban négy csúcskészülékkel (Sequoja), az intenzív osztályunkon, a szívsebészeti műtőben, illetve a költségtérítéses betegellátó osztályunkon egy-egy készülékkel vizsgáljuk beteginket.
A szív ultrahangos (UH) vizsgálat fájdalommentes, az orvosnak rendkívül hasznos információgazdagsága miatt. Az UH tájékoztat a szívbillentyűkről: meszesek-e, van-e rajtuk szűkület, jól zárnak vagy netalán visszaengedik a vért a mögöttes szívüregbe. Információt kapunk arról, hogy milyen a szívizom működése: jó erővel képes-e összehúzódni és pumpálni a vért az erekbe, vagy elégtelenül működik. Ez számszerűen is meghatározható: ejekciós frakció (EF), mely nagyon fontos paraméter, mert meghatározza a beteg életminőségét és életkilátásait is. Láthatóvá válik, ha a szívinfarktus után falmozgászavar alakult ki, vagy a szívizom elhegesedett és nem tud összehúzódni.
Laboratóriumainkban lényegében minden modern szívultrahangos technika a rendelkezésünkre áll, köztük a leggyakrabban használt a TEE (transoesophagealis echo), mely nagyon jó felbontásával tovább javítja a diagnosztikus lehetőségeinket: segítséget nyújt a szívbelhártya-gyulladás, a főverőérfal betegségeinek, illetve a szívüregi thrombusok kimutatásában. Ezt a módszert alkalmazzuk szívműtétek során is a pontosabb diagnózishoz, illetve a műtéti eredmény megítélésére. A stressz-echokardiográfia a koszorúér-betegségek pontosabb értékelését teszi lehetővé. Szívkatéterbe épített vizsgálófejet is alkalmazunk olyan esetekben, amikor a szíven belüli pontos struktúra térképezésére van szükség.
A laborokban három orvos a legmagasabb fokozatú (III. fokozat) echokardiográfiás licenszvizsgával rendelkezik, további négynek II. fokozatú licensze van. Számos fiatal tanulja a metodikát, de minden vizsgálónak van legalább I. fokozatú licensze. Gyakran szervezünk echokardiográfiás alapszintű- és továbbképző tanfolyamokat más kórházban dolgozó kollégáknak, sőt echokardiográfiás licenszvizsga is tehető intézetünkben. Asszisztenseink szakképzettek (négy fő), többen a jövőre bevezetésre kerülő asszisztensi licenszvizsga letételét tervezik.
Echokardiográfiás vizsgálatot végzünk minden bennfekvő betegnek a Kardiológiai Intézetben, a Szívsebészeti Klinikán, az Intenzív Osztályunkon, szívműtét során a szívműtőben is, amennyiben a szívsebész kéri- naponta összesen kb. 160-200. Minden ambuláns betegről történik szívultrahangos vizsgálat, így az ambulancián töltött idő a betegnek kissé hosszabb, de ezzel elkerülhető, hogy a vizsgálat miatt újból meg kelljen jelennie, valamint megkönnyíti az ambuláns orvos diagnosztikus munkáját és elősegíti a megfelelő terápia megválasztását.

 

 

Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.