2021. Január 22. Vince, Artúr nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Betegtájékoztató anyagok

<< előző oldal


  A szívinfarktus őssejtes kezelése

A szívinfarktus gyógyításának új útja az őssejt kezelés, melyről Dr. Édes István professzor, a Kardiológiai Klinika vezetője számolt be.


Számos szívizom infarktuson átesett beteg súlyos szívelégtelensége sem sebészi, sem szívkatéterezés útján nem javítható és a gyógyszeres kezelés is csak a betegség előrehaladásának lassítására és a tünetek enyhítésére alkalmas – mondta a professzor. - Ezeknek a betegeknek jelenthet új terápiás lehetőséget a szívizom regenerációját segítő kezelési mód, az őssejt beültetés. A szívinfarktus őssejtes kezelésének alapjait azok a megfigyelések adták, melyek bizonyították, hogy a sejtkultúrában a felnőtt őssejtjei felvehetik mind a szívizomsejtek, mind az érbelhártya sejtek jellegzetességeit. Állatmodelleken bizonyították, hogy infarktust követő őssejt kezelés hatására kevesebb szívizomsejt hal el és javul a szívizomkeringés. Ezek a tényezők az infarktusos terület csökkenéséhez vezettek. A szívizom infarktus őssejt terápiájában 3 fajta sejttípus jöhet szóba: a felnőtt saját csontvelői, a szöveti és az emberi embrionális őssejtek. A jelenlegi klinikai gyakorlatban a felnőtt saját csontvelői őssejtek alkalmazása tűnik járható útnak. Ebben többfajta, az emberi szívizom regenerációjára képes őssejt található.

- Ezt a gyakorlatban először 2005. augusztus 20-án alkalmazták a Kardiológiai Klinikán, amikor a mentősök újraélesztették egy 28 éves fiatalembert Debrecenben.

- A férfi futballozás közben lett rosszul. Klinikánkra szállították, ahol szívkatéterezéssel helyreállítottuk szívizom keringését. A koszorúér tágítás sikeres volt, a páciens többi koszorúere ép volt, viszont a szívizom károsodott. S nem sikerült teljesen helyreállítani a szívizom működését sem, különösen a bal kamra károsodott. A klinika életében először, az őssejt kezelés mellett döntöttünk. Az infarktus utáni 9. napon 100 milliliter csontvelőt vettünk le a beteg csípőcsontjából, majd ebből nagy tisztaságú őssejtet (úgynevezett CD34+ sejteket) vont ki belőle az Omninvest Kft. Egy újabb katéterezés során a sejteket a károsodott infarktusos területre juttattuk vissza: befecskendeztük a mintegy 5 millió őssejtet tartalmazó oldatot. A beavatkozás sikeres volt, a fiatalember 1 hét múlva hazamehetett. Az utánkövetés során figyelemmel kísértük állapotát: havonta vizsgáltuk a szív bal kamráját és PET-tel (pozitron emissziós tomográfiai vizsgálat: orvosi képalkotó eljárás, mellyel a szívizomsejtek életképességét vizsgálják) ellenőriztük, hogy mennyire regenerálódott a károsodott szívizom, alakultak-e ki új sejtcsoportok, és ha igen, akkor mennyi.

- Milyen visszhangja lett az esetnek?

- Miután publicitást nyert, rengeteg beteg telefonált, hogy nála is végezzük el a beavatkozást. Tudni kell, hogy csak azok jöhetnek számításba, akiket első infarktusuk után legkésőbb 4-6 órával szállítanak intézetünkbe, illetve nincs súlyos cukor-, vese- vagy májbetegségük. Fontos tudni azt is, hogy ezzel az eljárással régi szívinfarktus esetén csak csekély javulás érhető el, az eredmények főleg a nem régiben (1 hónapon belül) elszenvedett szívinfarktusra vonatkoznak. Ugyancsak fontos, hogy ez a beavatkozás csupán klinikai vizsgálatnak volt tekinthető akkor, nem gyógyításnak. Minden infarktussal beérkező beteget megvizsgáltunk, hogy lehet-e nála őssejt terápiát végezni. Korábbi eredményeink azt mutatták, hogy 11 betegből 10-nek helyreállt a szívműködése. Úgy véltük, ha legalább 5-10 százalékkal javítjuk a szív bal kamrájának működését és bizonyítjuk a várható túlélés javítását, akkor elmondhatjuk, hogy új gyógyító eljárás született. Nyolc infarktusos és négy kontroll beteg őssejt kezelésére kapott engedélyt a klinika az ETT-től (Egészségügyi Tudományos Tanács). Az őssejt oldat elkészítését ingyen vállalta az Omninvest Kft., s a klinika szintén ingyen végzi a 2. katéterezést és bent tartja még egy hétig a pácienst.

- Milyen őssejteket kaptak a betegek?

- Mind a nyolc betegnek saját csontvelejéből állítottuk elő az őssejteket, melyeket visszajuttattuk szívizmukba annak működésének javítására. Hét sikeres volt, egy betegnek elzáródott az infarktusért felelős koszorúere, így neki nem lehetett beadni a sejteket. A balkamra működését százalékos értékkel jellemeztük: a betegeknek 36 százalékos értékük volt, mely a kezelés hatására 6-7 százalékkal javult, tehát 42 százalékos lett (a normál érték 50 százalék fölött van). A vizsgálati eredmények szerint a kontroll betegeknek (15 páciens) nem változott balkamrájuk funkciója, míg az őssejttel kezelt betegeknél lassú, de folyamatos javulást tapasztaltak. Ezt a statisztikai eredmények is igazolták, tehát a javulás az őssejt kezelés hatására történt. A beavatkozásnak lényeges szövődménye nem volt, teljesen veszélytelennek tűnik.

- Tehát hatásos volt a kezelés?

- A fentiek alapján elmondhatjuk, hogy a kezelés hatékonynak bizonyult. Enyhe és közepes határon álló javulást éretünk el a beteg bal szívkamrájának működésében, ami teljesen biztonságosnak mutatkozott. Sajnos, csak nyolc betegen végezhettük el a kezelést, s ez kevés a konklúziók levonásához. Ugyanakkor a világon sok helyen hasonló eredményekről számoltak be több száz, több ezer beteg saját őssejt csontvelői kezelés tapasztalata alapján. Ezért reménykedünk - saját eredményeinkre, irodalmi adatokra s arra a tényre hagyatkozva, hogy a kezelés teljesen biztonságos-, hogy előbb-utóbb engedélyezni fogja az Egészségügyi Tudományos Tanács úgynevezett gyógyító eljárásként. Ez azt jelentené, hogy alkalmazhatnánk a módszert s nem kellene külön engedélyt kérni (ez legalább egy évig tartana). Ha az őssejt kezelést gyógyító eljárásként alkalmazhatnánk, az még nem jelentene finanszírozást a társadalombiztosító részéről. A pénzt nekünk kellene előteremteni pl. pályázatok útján, de a kezelést korlátozás és egyedi engedélyek nélkül alkalmazhatnánk. Tervünk, hogy befogadtassuk gyógyító eljárást az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral. Ha sikerül, több betegen tudjuk alkalmazni, mint eddig.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.