2021. Január 22. Vince, Artúr nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Előző évek anyaga

Boda Zoltán

Csontvelő-eredetű őssejtterápia előrehaladott perifériás artériás érbetegekben: az első hazai klinikai tapasztalatok
Boda Zoltán1, Rázsó Katalin1, Oláh Zsolt1, Ilonczai Péter1, Szarvas Mariann1, Litauszky Krisztina2, Jámbor László3, Tóth Judit3, Sipos Tamás4, Hunyadi János4, Kappelmayer János5, Soltész Pál6, Farkas Katalin8, Veréb Zoltán7, Rajnavölgyi Éva7

Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum II. Belgyógyászati Klinika1, Érsebészeti Tanszék2, Radiológiai Klinika3, Sejtterápia Klinikai Központ4, Klinikai Biokémiai és Molekuláris Patológiai Intézet5, III. Belgyógyászati Klinika6, Immunológiai Intézet7, Debrecen, Szent Imre Kórház Belgyógyászat-Angiológia8, Budapest

A súlyos perifériás artériás érbetegségek (SPAD) terápiája továbbra is megoldatlan. A gyógyszeres és/vagy érsebészeti beavatkozások kimerülését követően a tűrhetetlen fájdalom, kiterjedt végtagi fekélyek, gangraenák megszüntetésének egyetlen módja a végtag amputációja.
Magyarországon évente közel 7500 alsóvégtag amputációjára kerül sor SPAD miatt. Az első randomizált klinikai tanulmány amely csontvelői-eredetű őssejtterápiával foglalkozott PAD-ban 2002-ben jelent meg, amelyben 47 beteg adatait ismertették, a közelmúltban pedig 92 súlyos artériás érbeteg őssejtterápiájáról olvashattunk. Az elmúlt öt évben közel 500 súlyos perifériás artériás érbeteg őssejtterápiával elérhető eredményeit publikálták. A fontosabb klinikai eredményeket egy hazai összefoglaló már ismertette.
Szerzők - hazánkban elsőként - csontvelő-eredetű őssejtterápiát végeztek előrehaladott perifériás artériás érbetegekben. SPAD-ban őssejtterápiával végzett hazai eredményeket még nem publikáltak.

Betegek: hét beteg nyolc alsóvégtagjának kezeléséről számolnak be. A hét betegből 6 férfi és 1 nő. Átlagéletkoruk: 43.8 (25-59) év. Az ETT Tudományos és Kutatásetikai Bizottságától 2x5 beteg klinikai vizsgálatára kaptak engedélyt. A nyílt, I-IIa fázisú, önkontrollos, vizsgálat célja klinikai tapasztalatszerzés volt autolog csontvelő-eredetű őssejt-kezeléssel SPAD-ban szenvedő betegekben.
Diagnózisok:
1. Buerger-kór: 5 beteg,
2. Arteriosclerosis obliterans: 1 beteg
3. Érszövődményes diabetes mellitus és Buerger-kór: 1 beteg
A legfontosabb beválasztási illetve kizárási kritériumok az alábbiak voltak:
Beválasztási kritériumok:

 1. előrehaladott PAD (Fontaine IIIb/IVa stádium, Rutherford 4-5 stádium, nyugalmi fájdalommal, nem gyógyuló ischaemiás fekély,
 2. érsebészeti revascularisatio (angioplastica vagy bypass) nem jön szóba,
 3. konzervatív terápiától javulás már nem észlelhető,
 4. életkor 20-65 év között,
 5. normális vese- és májműködés, normális vérképzés.

Kizárási kritériumaik az alábbiak voltak:

 1. rosszul beállított cukorbetegség (HbA1c > 6.5 %),
 2. proliferatív retinopathia,
 3. kiterjedt gangraena (Fontaine IVb- vagy Rutherford 6 stádium),
 4. aktív dohányzás,
 5. stroke az anamnesisben,
 6. malignus betegség 5 éven belül,
 7. thrombocytopenia (vérlemezkeszám < 100 G/l),
 8. congestív szívelégtelenség (EF < 30 %),
 9. terhesség,
 10. 20 évnél fiatalabb vagy 65 évnél idősebb életkor,
 11. a CD34+ sejtszám az őssejt szuszpenzióban nem éri el a tanulmányban megkívánt szintet (> 1x106 őssejt),
 12. kooperáció képtelenség, alkoholizmus

Az autolog csontvelő-eredetű őssejtterápia rövid leírása PAD-ban

 1. Az előkészítés periódusa: a beválasztás előtt DSA, color-Doppler vizsgálat, BKI meghatározás, érsebészeti konzílium történt. A beteg beválasztására akkor kerülhetett sor, ha sem érsebészeti műtéttől sem konzervatív értágító beavatkozástól a beteg végtag állapotában érdemi változás nem volt várható.
 2. A csontvelő nyerésének leírása: a csontvelőt a beteg medencecsontjából speciális biopsiás tű segítségével nyertük, 200 ml csontvelő vételére törekedtünk. A beavatkozás műtéti sterilitás körülményei között lokális anaesthesiában történt.
 3. Az autolog csontvelői őssejtek visszaadásának technikai részletei: a fenti módon nyert és tisztított autolog csontvelő-eredetű őssejteket a beteg végtag musculus gastrocnemiusába intramuscularis injekció formájában adtuk vissza. Összesen 10 ml volumen került visszaadásra, 15-20x0.5-1.0 ml im. inj. formájában.
 4. A követési periódus: az őssejtterápiát követően az 1. hetet a betegek folyamatosan a DEOEC II. Belgyógyászati Klinikáján töltötték. Ezt követően kontroll vizsgálatokat végeztünk az őssejtterápiát követően 1-, 3-, 6-, 9-, 12- és 18 hónappal.
 5. A klinikai effektivitás vizsgálati módszerei: a. A nyugalmi fájdalom megszűnése, b. A dysbasiás távolság vizsgálata, c. A sebgyógyulás vizsgálata, d. BKI vizsgálata, e. Angiographia (DSA) vizsgálata, f. Duplex ultrahang vizsgálat, g. Lézer-Doppler vizsgálat, h. TcPO2 vizsgálata, i. Endotél-funkciók vizsgálata.
 6. Mellékhatások, szövődmények vizsgálata: lokálisan, az intramuscularis injekciók alkalmazásának helyén gyulladás, oedema vizsgálata. CRP, serum creatinin foszfokináz követése.

Az őssejtterápiában részesült 7 beteg fontosabb klinikai adatai
1. beteg: 49 éves nő, 2005 óta ismert  arteriosclerosis obliterans, femoro-poplitealis bypass, 2 kisebb ischaemiás fekély.
2. beteg: 59 éves ff., 1976 óta ismert Buerger-kór, sympatectomia, b. oldalon, 2 lábujj-, j.o. 1 lábujj amput., mindkét oldalon óriás-fekély. Két különböző időpontban (fél év különbséggel) mindkét végtagját kezeltük.
3. beteg: 26 éves ff., 2001 óta ismert Buerger-kór, femoro-poplitealis bypass, sympatectomia, 1 kisebb fekély.
4. beteg: 40 éves ff., 1991 óta ismert Buerger-kór, mindkét lábon I-III. ujj amput, b. kéz III. ujj amput., óriás fekély.
5. beteg: 48 éves ff., 2002 óta ismert Buerger-kór, I. ujj amput., egy kisebb fekély.
6. beteg: 52 éves ff, 1995 óta ismert Buerger-kór, 1999 óta ismert diabetes mellitus, sympatectomia, egy mély és nagy fekély.
7. beteg:42 éves ff, 1992 óta ismert Buerger-kór, sympatectomia, b. alsó végtag fem. amput., fekély nem észlelhető.
A betegek átlagéletkora 43.8 (26-59) év. A perifériás artériás érbetegség klinikai stádiuma Fontaine IVa/Rutherford 5 -nek felelt meg valamennyi beteg esetében. Minden beteg esetében a panaszosabb végtag őssejtterápiáját végeztük el.

Eredmények
Klinikai vizsgálatok
A klinikai vizsgálatok látványos javulást mutattak. Minden betegben a rosszabb állapotú végtagon történt az őssejtterápia. Ennek ellenére már az őssejtterápiát követően 1 hónappal, de méginkább 3-, 6-, 9- és 12 hónappal a kezelt végtagokban a nyugalmi fájdalom megszűnt, a dysbasiás távolság szignifikánsan nőtt (36 m versus 440 m). A BKI-t minden beteg esetében < 0.5-nek mértük az őssejtterápia előtt (átlag 0.41), az őssejtterápiát követően 3-, 6-, 9- és 12  hónappal a betegek BKI-ének átlaga 0.64-, 0.76-, 0.78- és 0.81-re javult.
Valamennyi kezelt beteg egybehangzóan állította, hogy az őssejtterápiát követően a kezelt végtag állapota lényegesen jobb, mint a nem kezeltté, és minden betegük kérte az ellenoldali végtag őssejtterápiájának elvégzését (erre sajnos - engedély hiányában - jelen pillanatban még nincs lehetőségünk). A 3. beteg (26 éves!) munkaképességét visszanyerte, s hat hónappal az őssejtterápiát követően munkaképes (kamionsofőrként ismét dolgozik). Egy másik beteg (5. beteg) napi 12 órás állómunkáját ismét el tudja látni.

A korábban nem-gyógyuló ischaemiás fekélyek változása őssejtterápia hatására
Klinikailag kiemelt jelentőségűnek tartják a korábban nem-gyógyuló ischaemiás fekélyek változását az őssejtterápiát követően. Három betegükben (1., 2. és 3. beteg) a hónapok-évek óta nem-gyógyuló ischaemiás fekély gyógyult. Két betegben (4. és 6. beteg) a nagyméretű és mély ischaemiás fekély az őssejtterápiát követően 12 hónappal szignifikánsan kisebbé és felületesebbé vált, egy betegben (5. beteg) érdemi változás a lábujjon elhelyezkedő fekélyen nem következett be (ez utóbbi betegben a lábujjon radiológiailag osteomyelitis igazolódott). Az 1. beteg két kisebb fekélye a kezelést követően már 3 hónappal gyógyult, a 2. beteg mély és nagyméretű fekélye az őssejtterápiát követően 12 hónappal gyógyult, a 4. beteg mély óriásfekélye lényegesen kisebbé és felületesebbé vált a kezelést követően 12 hónappal. A 4. beteg esetében a kezelés előtt a mély ischaemiás fekély területe 36 cm2-es volt, a kezelés után 12 hónappal ez 2x2 cm2-esre csökkent s az előzőhöz hasonlóan felületessé vált. A 4. beteg esetében várható az óriásfekély további javulása, optimális esetben gyógyulása.

Az őssejtterápia biztonságossága PAD-ban
Vizsgálták a haematologiai-, máj- és vesefunkciós paramétereket az őssejtterápia biztonságossága szempontjából. Kóros eredményt egyetlen esetben sem észleltek. Az intramuscularis injekciók beadását követő héten nem változott a betegek CRP-je. A szérum CK eredménye egy betegben (4. beteg) emelkedett, hat beteg esetében változatlan maradt. Az intramuscularis injectiók alkalmazási helyén lokális gyulladást, oedemát nem tapasztaltak. Egy másik betegben (1. beteg) enyhe vasculitisre utaló elváltozást észleltek, amely öt napos steroid kezelést követően megszűnt, és később nem ismétlődött. Súlyos szövődményt, mellékhatást a 12 hónapos követéses vizsgálat során nem észleltek.

A vizsgálati eredmények összefoglalása
SPAD-ban az ABMSCT hatásos, biztonságos és tartós. A hatás lokális csak a kezelt végtagon észlelhető, az ellenoldalon soha, ami placebo vagy általános hatást (pl. dohányzás abbahagyása) kizár.
Súlyos mellékhatást nem észleltek.
Saját eredményeik és az irodalmi adatok alapján előrehaladott Buerger-kórban az őssejtterápia bizonyítottan hatásos új terápiás eljárásnak tekinthető.
Elérkezettnek látják az időt az őssejtterápia befogadására új terápiás eljárásként előrehaladott Buerger-kórban.

Irodalom: a szerzők egyike (Boda Zoltán) érdeklődöknek készséggel áll rendelkezésre nemzetközi és hazai irodalmi adatokkal.

 

Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.