2021. Szeptember 17. Zsófia nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Előző évek anyaga

Dr. Kolozsvári Rudolf

64-szeletes szív CT - debreceni tapasztalatok
Dr. Kolozsvári Rudolf (Debrecen)

A Debreceni Egyetem egy évvel ezelőtt abban a szerencsés helyzetbe került, hogy telepítésre került egy világszínvonalú PET/CT berendezés, melynek része egy 64-szeletes CT is. Ez a technika a submilliméteres átmérőjű képleteket is képes ábrázolni, így lehetőséget adva egy újabb non-invazív diagnosztikai módszer alkalmazására, mellyel a coronariák átjárhatóságát térképezni lehet.

A technikai lehetőségeket kihasználva a fő vizsgálandó terület természetesen a coronariák lettek, de e mellett több, a szívvel és annak környezetével kapcsolatos paraméter is leírható az eszközzel. Meghatározhatók a szív morfológiai anomáliái, a bal kamra funkció, a pericardium és a vizsgálati nézetben található aorta szakasz elváltozásai. A felsoroltakat más modalitással is lehet vizsgálni (echocardiographia, MR, stb.) akár kisebb költséggel is, de a jelentős eltérések mindenféleképpen megemlíthetők a vizsgálat során.

A világon jelenleg kb. 2000 beteg bevonásával  végeztek párhuzamosan coronaria CTA-t és invazív coronarographiát összehasonlítva a két diagnosztikai módszert. Az utóbbit véve referenciaként az 50%-nál nagyobb szűkületek tekintetében a CT szenzitivitása 86%, specificitása 96%, negatív prediktív értéke 97%, illetve pozitív prediktív értéke 83%. Ezen értékek a graftok esetében kedvezőbbek. A fenti paraméterekből egyértelműen látszik, hogy amennyiben a CT ép epicardiális ereket ábrázol, akkor további diagnosztikai beavatkozásra nincs szükség.

A coronaria CTA a stabil angina pectoris differenciáldiagnosztikájában juthat a legfontosabb szerephez, mint még egy utolsó non-invazív módszer a szívkatéterezés előtt. Jelenleg egyetemünkön két tanulmány folyik a szívizom vérellátásnak vizsgálatára. A COMPICS vizsgálatban a CT-vel kapott koszorúerek szűkületeit hasonlítjuk össze a párhuzamosan végzett invazív coronarographia eredményével. A SPECTA tanulmányba olyan betegek válogatunk, akiknek volt szívizom SPECT vizsgálata és elő vannak jegyezve coronarographiára, vizsgálva a SPECT és CTA együttes erejét a szignifikáns szűkületek diagnosztikájában. Jelenleg a tervezett 100-ból több mint 50 beteget vettünk be a tanulmányokba.

A coronaria CTA vizsgálatnak több feltétele van, melyek jelentősen módosíthatják a lelet minőségét. A legoptimálisabb beteg jellemzője, hogy a szív felett kevés a zsírszövet, a pulzus 65/min vagy annál kevesebb, aritmiamentes, illetve hogy az adatgyűjtés 12-16 másodperce alatt képes a levegővételt visszatartatni. Bármilyen aritmia, makacs szívfrekvencia, vagy a nem megfelelő együttműködés a páciens részéről jelentősen ronthatja a módszer hatékonyságát.

A stentek vizsgálata sarkalatos pontja a coronaria CTA-nak. Fantomokon végzett leképezések különböző típusú stenteket hol jobb, hol rosszabb minőségben ábrázolta. A mi tapasztalataink alapján a proximalis szakaszokba ültettet, legalább 2,0 mm átmérőjű stentek jól vizsgálhatóak, még a jelentős mozgást produkáló jobb coronariák esetében is.

A graftok abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy a nagyobb részük lényegében mozdulatlan, ezáltal a mozgási artefaktumok kevesebb százalékban okoznak nehézségeket. Az egyetlen problémát a graftokra helyezett klippek okozzák, melyek jelentős artefaktumot képezhetnek, de mint ahogy már fent jeleztük, több sikerrel kecsegtet vizsgálatuk, mint a natív ereké.

A vizsgálatot limitáló tényezők sajnos néhány esetben akár a vizsgálat terminációjához is vezethetnek. Megfontolandó a CT elvégezése, ha a natív képeken súlyos fokú meszesedés ábrázolódik, ha a ritmus nem szabályos, amennyiben a beteg együttműködése nem megfelelő, illetve ha béta-blokkoló adása szükséges, de valamilyen abszolút vagy relatív kontraindikáció miatt nem lehetséges. Amennyiben kontrasztanyag allergia ténye áll fenn, úgy csak megfelelő előkezelés és erősen indikált estekben javasolt a továbblépés. A pacemaker elektródák olyan mennyiségű artefaktumot hoznak létre, hogy a lényegében értékelhetetlenné válik a vizsgálat.

Eddigi tapasztalataink alapján elmondhatjuk, hogy egy optimális körülmények között végzett vizsgálat lényegében tökéletes képet ad a koszorúerek állapotáról, a graftok épségéről illetve a 2-3 mm-es stentek átjárhatóságáról. Feltételezzük, hogy a SPECT és a CTA együtt több információt fog adni annak tekintetében, hogy szükséges-e további invazív kivizsgálás, vagy a gyógyszeres terápia választandó. A következő évek egyik legfontosabb kutatási területe a plakkok vizsgálata lehet, különbséget téve a vulnerábilis, koleszterin-dús puha plakkok (mint az akut coronaria szindrómák legfőbb okozója), illetve a meszes, de stabil plakkok között.

 

Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.