2020. Szeptember 25. Eufrozina, Kende nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Többségünk kórosan szorong

Testi betegségeinkkel járunk orvoshoz és sokszor nem is tudjuk, hogy lelki bajaink okozzák panaszainkat. Egy háziorvos megvizsgálta betegei lelkiállapotát.


Felmérése azt mutatta, hogy a 35 évesnél fiatalabbak 50 százaléka, a 35 évesnél idősebbek több mint 60 százaléka kórosan szorong. Dr. Karakó Erzsébet, a Családorvosi és Foglalkozás- egészségügyi Tanszék fényeslitkei oktató háziorvosa, mentora végezte a felmérést körzetében. A doktornő pszichoterápiás szakvizsgája révén időnként pszichoterápiát is vezet betegeinek.
Elmondta, hogy a felmérés során egy un. rövidített szorongás skálát (HDS-A), azaz kérdőívet töltetett ki a rendelőjében egy hét alatt megforduló 18-60 év közötti betegekkel, nevük feltüntetése nélkül.
- A kiértékelt kérdőívek eredménye számomra is meglepő, sőt lesújtó volt – mondta a doktornő. – Összesítésünk szerint a betegek 61 százaléka kórosan szorong. Az ismert tény, hogy a kóros szorongás a pácienseknek panaszokat, tüneteket, betegségeket okoz. A szorongás életünk velejárója s egyre inkább bebizonyított, hogy hozzájárul életveszélyes betegségek, pl. a daganatos, a szív- érrendszeri betegségek, magas vérnyomás kialakulásához. Úgy tanultuk, hogy a magas vérnyomás, a hypertónia egy életre szól s élethosszig kell kezelni. Azonban az alkalmi magas vérnyomás, a hypertenzió a legtöbb esetben hirtelen, szorongás miatt alakul ki és akár akut életveszélyes megbetegedést is okozhat következménye a stroke (gutaütés). Sok esetben a kiváltó ok megszűnésével elmúlik ez a kóros állapot is.
A szorongásos beteg sűrűn jár orvoshoz, minden háziorvosi praxisban van 10-12 ilyen beteg. Ők szomatizációs zavarban szenvednek (ismétlődő, a szervrendszer többségét érintő tünetképződés, hátterében nem áll szervi megbetegedés). Tüneteik miatt számos vizsgálatra kérnek beutalót, s orvostól- orvosig járnak panaszaikkal. Bizonyítani akarják betegségüket, de az nem bizonyosodik be. Vagy ha bebizonyosodik, tünetet váltanak és más vizsgálatokra kérnek beutalót. Tehát szorongásuk miatt mennek orvostól-orvosig. Ugyanis ott biztonságban érzik magukat és ez enyhíti szorongásukat. Megnyugtató nekik, hogy foglalkoznak vélt betegségeikkel. „Ekkor a betegek a testük nyelvén” beszélnek, és az orvosnak kell értelmeznie ezt a „jelnyelvet”.
Ezen betegek ellátása tetemes költségbe kerül a társadalomnak, a fel nem ismert szorongó betegek sokszor nem a szorongásos betegségükhöz illő medikációt vagy pszichoterápiát kapják - és többnyire meg sem gyógyulnak.
Ez egyrészt kivonja őket a munkavégzés alól, másrészt a társadalmi gondoskodást igénybe veszik az egészségügyi ellátáson keresztül. Nem fognak meggyógyulni, mert a gyógymód általában nem biomedikális - vagy csak részben - hanem pszichoterápia. Sikerességéhez az öröklött tényezők mellett a személy gyógyulni vágyása is kell. Utóbbi azonban nincs meg mindenkinél. Sok rokkantnyugdíjasnak nincs motivációja a gyógyulásra, mert felmentette őket a társadalom a munkavégzés alól, és ez neki viszonylagosan jó állapot. No meg sok esetben nincs is lehetőségük munkára. Jobb híján ezt az elkerülő mechanizmust választották a problémával való megküzdéssel szemben.
A szorongásos beteggel jó bizalmi kapcsolatot kell kialakítani a háziorvosnak, mert az orvostól függ a beteg jövője. Nem lehet minden általa kért szakorvosi vizsgálatra elküldeni, mert beláthatatlan költséget jelent a társadalomnak és uralhatatlanná teszi a helyzetet. Csak arra a vizsgálatra szabad irányítani, amelyiket állapota indokolja. Kaphat szorongásoldó gyógyszert és segítségére lehet családja is. Az elfogadó családi környezet, a kiegyensúlyozott párkapcsolat a legfontosabb megelőző tényező.
A rendelőkben jóval több nyugdíjas beteg fordul meg, mint aktív korú. Gyakoribb testi betegségeik mellett szintén a szorongás hajtja őket gyakran orvoshoz, emellett társaságot is keresnek ott, mert fájdalmas nekik, ha elhal tőlük társuk s egyedül maradnak.
A fiatalabbaknál is kialakulhat a betegség pl. attól, hogy egyszerre több munkahelyen dolgoznak. Nekik is pszichoterápia ajánlott és nagyobb sikerrel kecsegtet, mint az idősebbeknél. Például azért, mert nekik általában van motivációjuk a gyógyulásra, hiszen el kell tartaniuk családjukat.
Óriási a hiány pszichoterápiás szakorvosokból. Az egyetem csak 3 évenként indítja a képzést - Debrecenben dr. Égerházi Anikó tanárnő és oktatógárdája -, de képzési periódusonként kb. 10 orvos szerez szakvizsgát. Kérdés, hogy a háziorvosok körzetük ellátása mellett milyen gyakran végeznek pszichoterápiát.


Jó, ha tudjuk:

Szorongunk, ha sokat beszélünk, vagy éppen hallgatagok, levertek vagyunk, sokat mozgunk, dühkitöréseink vannak, álmatlanok, étvágytalanok vagyunk, fogyunk, izzadunk.
Ha ezeket tapasztaljuk magunkon, keressük meg háziorvosunkat s ne szégyelljük bevallani, hogy betegségünk esetleg lelki tényezők miatt is lehet. Akár már ennek az elismerésétől és lelki terheink megosztásától is megkönnyebbülhetünk.

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.