2020. Szeptember 26. Jusztina nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Gyógytornával az egészségért

Talán kevesen tudják, hogy számos betegség megelőzhető, kezelhető gyógytornával, arról nem is beszélve, hogy az izmok nyújtása, tornáztatása jót tesz test és lélek egészségének. A gyógytornász munkája jól illeszthető a betegségmegelőzéshez, a gyógyításhoz és a rehabilitációhoz is.


Prevenciós munka például a testnevelésből felmentett gyermekek gyógytornáztatása, a gyermekek, felnőttek egészségnevelésében, egészségfejlesztésében való részvétel. A gyógytorna az orvos gyógyító munkája mellett fejleszti a sérülten született gyermekeket, a mozgásszervi és más betegségben szenvedő felnőtteket. Rehabilitációs tevékenységben gyakorlatokként alkalmazzák az operált betegeknél a lehető legjobb életminőség elérésére.

A Debreceni Egyetemen 10 éve indult a gyógytornász képzés, ez idő alatt csaknem 360 hallgató kapott diplomát s közülük rendkívül kevesen kényszerültek arra, hogy nyelvvizsgájuk hiányában később vegyék át oklevelüket – mondta büszkén dr. Cseri Julianna, a Fizioterápiás Tanszék vezetője. - A mozgásszervi betegségeket már az ősember is gyógyította gyógytorna gyakorlatokkal. Ma már a gyógytorna nem csak a mozgásszervi betegségek kezelésénél nélkülözhetetlen, hanem a szív-érrendszeri betegeknek is kellő erőnlétet ad, megerősíti a légzőszervi betegek izmait, tüdejét, ideggyógyászati betegségnél elősegíti a gyógyulást, nyugtatja a beteget, s például megoldja a nők, férfiak vizelettartási problémáit, s számos betegség jelentkezését meggátolja. Célja, hogy helyreállítsa a beteg szerv vagy testrész működését.

Az egészségügyi kezelések, kúrák, így a gyógytorna foglalkozások is orvosi javaslatra vehetők igénybe. A gyógyfürdő szolgáltatások esetében 2 kúra vehető igénybe évente, beleértve a 18 év alattiak gyógyúszását is. Kezelésként kórházban és járóbeteg szakrendelésen a rendelést végző szakorvos- reumatológus, ortopédus, traumatológus, rehabilitációs szakorvos - a beteg gyógyulásáig folyamatosan, vagy periodikusan rendeli el a kezelést. A tanszék tervei között szerepel a magas színvonalú képzés folytatása mellett minél több hallgató felkészítése mesterszakon való továbbtanulásra, s az egyetem hallgatói körében ismertté tenni a gyógytornát, hallgatók által, hallgatóknak tartott tréningsorozat keretében.

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.