2020. Szeptember 22. Móricz nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Gyógyszerek felszívódása

Az életkor előrehaladtával előbb-utóbb gyógyszereket kell szednünk betegségeinkre. Milyen összetevőkből állnak a gyógyszerek és hogyan hatnak szervezetünkre? – kérdeztük a Gyógyszerésztudományi Kar dékánját.


A gyógyszereket különböző adagolási formában juttatjuk be a szervezetbe, mivel az aktív hatóanyag tartalom igen kis mennyiségű, ezért azt egymagában nehéz lenne adagolni (pl. néhány milligrammot esetenként). Az adagolási formákban kiegészítőként segédanyagokat alkalmazunk, így egyes tablettákban pl. laktózt, vagy injekciókban antioxidánst. A segédanyagokra speciális hatósági és engedélyezési előírások vannak. Elvárt, hogy a szervezetre nézve semlegesek legyenek, vagy csak elhanyagolható hatást gyakoroljanak – mondta dr. Vecsernyés Miklós dékán, a Gyógyszertechnológia Tanszék vezetője.
A gyógyszerek leggyakoribb alkalmazási módja a szájon át történő bevétel. A szervezetbe így bejuttatott gyógyszer (pl. tabletta, kapszula) a gyomorba jut. A gyomor-bél traktusban a gyógyszerforma szétesik, és a hatóanyag felszabadul. A felszívódás főként a vékonybélből történik, és a vérkeringésbe bejutott hatóanyag eljut a szervezetnek arra a pontjára, ahol hatását kifejti. Így pl. a nyugtatók az agyban, a gyulladás gátlók abban a szervben, ahol a gyulladás kialakult, egyes csontritkulás elleni szerek pedig akár a csontba is beépülhetnek. A sokak által használt gyógyszerek közül például a vérnyomáscsökkentők hatásai rendkívül változatosak lehetnek: egyes csoportjai ellazíthatják az erek falának simaizmait, mások serkenthetik a vizelet kiválasztást, vagy direkt hathatnak a szív működésére.
A gyógyszerek hatásának bizonyos időtartama van. Ennek az oka az, hogy a gyógyszernek be kell jutnia a szervezetbe, majd a véráram útján el kell érnie a hatás helyére. Ám ezzel egy időben a bejutott gyógyszert a szervezet enzimjei segítségével elbontja, és kiüríti a máj-epe-széklet, illetve a vizelet útján. Utána a gyógyszer hatása megszűnik, krónikus alkalmazása esetén újra be kell juttatni a szervezetbe.
Ugyanakkora dózisú gyógyszer másképp hat idős emberre, vagy a csecsemőre, mint a felnőtt emberre, ezért más-más adagban írhatja elő szedését az orvos. Bizonyos alapbetegségek esetén is megváltozik a gyógyszerhatás mértéke. Például pajzsmirigy megbetegedésben szenvedő betegek egyes gyógyszerekre érzékenyebben reagálhatnak.

Dr. Vecsernyés Miklós

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.