2020. Szeptember 26. Jusztina nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Mérlegeljünk!

Az elhízás önálló betegség, s ennek előszobája a túlsúly. Noha szemmel nagyon jól látható állapotról van szó, mégsem vesszük mindig észre, vagy nem tudatosítjuk magunkban és az érintettekben.


A magyar lakosság 30-40 százaléka túlsúlyos, és közel 20 százaléka elhízott. Az elhízás szövődményei nemcsak a halálozási okok, hanem az életminőséget rontó tényezők között is listavezetők: Évek, évtizedek során már a mérsékelt súlytöbblet is olyan terhelést jelent az ízületeknek, ami mozgásfunkciók beszűküléséhez vezet, s a keringésre is nagyobb terheket ró. Ezt súlyosbíthatja cukorbetegség és lelki problémák is.

Gyermekeink tápláltsági állapotáról gyermekorvosi, védőnői vizsgálat alkalmával a BMI (testtömeg index) percentilis táblázat alapján tájékozódjunk. Vegyük komolyan az eredményt: ilyenkor még könnyebben alakíthatóak az étkezési szokások, és felébreszthető a gyermekek ösztönös mozgásigénye. Kerüljük a gondoskodásból fakadó túletetést, az étellel, édességgel való jutalmazást.

A középkorúaknál megszokottnak tekintjük az erősebb testalkatot. Pedig nőknél a 44-es, férfiaknál az 54-es és nagyobb ruhaméret minden életkorban egészségügyi rizikót takar - hiszen a haskörfogat maximális kívánatos értéke nőknél 80 cm, férfiaknál 94 cm. Testtömeg-indexünket magunk is ellenőrizhetjük, ha testtömegünket elosztjuk a méterben kifejezett magasságunk négyzetével: ez az érték 20 és 25 között normális. A mozgásszegény életmód miatt azonban az emberek kb. 10 százalékának testzsír-aránya normális BMI mellett is magasabb a kívánatosnál. Egy rosszul megtervezett fogyókúra következtében az izomtömeg-vesztés miatt a zsírszövet aránya szintén magas maradhat.
Mindenkinek javasolt, hogy kérje ki a dietetikus véleményét, és csak megbízható forrásból informálódjon, elkerülendő egy-egy divatos diéta egészségkárosító következményeit.

Ne arra törekedjünk, hogy mielőbb beleférjünk a fürdőruhánkba, hanem hogy évek, évtizedek múlva is jó formában lehessünk. Álljunk ellen a gyors és nagy mértékű fogyást ígérő diétáknak: első alkalommal ugyanis szinte mindenki le tud fogyni, ez csak akaraterő kérdése. A gyors fogyás után egy évvel szinte minden páciens az eredeti súlyára, vagy annál is többre hízik vissza. A második, harmadik, sokadik fogyókúra pedig az anyagcsere-változások miatt mind kevesebb eséllyel indul. Ezért az elért eredmény megtartása a legnagyobb feladat.
Akinek elsősorban esztétikai problémát jelent a súlyfeleslege, leghelyesebben teszi, ha nem „fogyókúrázik”, hanem szakember segítségével felülvizsgálja a jelenlegi életmódját: mik azok a változtatások, amiket nem csupán átmenetileg tudna vállalni. Hiszen rendszerint a többletsúly is a szinte észrevétlen, évi 1-2 kg gyarapodás eredménye, ami kisebb, tudatos módosítássokkal megállítható, visszafordítható.

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.