2020. Szeptember 28. Vencel nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Százhúsz évig is élhetnénk

A társadalom elöregedésével növekszik az idősek száma, sőt a társadalmon belüli aránya is. Mivel Magyarországon csökkent a születések száma, ezért lassan csökken a keresők száma, s így egyre több inaktív ember jut egy aktív keresőre.


Az elmúlt 100 év alatt a halandóság alapirányzatai megváltoztak. Száz évvel ezelőtt tüdőgyulladásban, fertőző betegségekben betegedtek meg az emberek és vagy meggyógyultak, vagy meghaltak. Manapság krónikus szív-érrendszeri kórokban betegednek meg a legtöbben, és így ugyan hosszabb ideig élnek, de ezalatt gondoskodást kívánnak. Ma az idős kor egyenlő a betegséggel, bár ennek nem kellene így lennie. A betegséget azonban gyógyítani kell, a beteget rehabilitálni. Pedig nem ez lenne a helyes sorrend. Sokkal kedvezőbb hatást érnénk el, ha az idős embereket gerontológiai ismeretekre oktatnánk, megelőznénk a betegségüket, és ha mégis kialakult, akkor kellene csak gyógyítani és rehabilitálni. A betegségmegelőző (prevenciós) szemlélet elterjesztése mindenkinek megérné, mert néhány évtized múlva kevesebbet kellene költeni gyógyításra és egészség rehabilitációra – mondta dr. Semsei Imre az Egészségügyi Kar Gerontológiai Tudományos Koordinációs Központ igazgatója. - Öregedésünk folyamata egyrészt genetikailag meghatározott, másrészt viszont a mi kezünkben van. A stressz az egyik legerősebb öregedési tényező, de befolyásolhatjuk stressz-tűrésünket: stresszkezelési technikákat, relaxációs módszereket sajátíthatunk el. A fejlett országokban, így Magyarországon is a nők tovább élnek, átlagéletkoruk 75 év, a férfiaké 69-70 év. Az életút hossza egy részben a biológiai különbségből adódik, ugyanis a nőknek például erősebb az immunrendszerük a szülés miatt. Más részben lelki okokra vezethető vissza. Ismert, hogy a férfiak veszélyesebben élnek, folyton küzdenek, ellenben a nők biztonságra, nyugalomra törekednek.
Az életmódtól is nagyban függ az életévek száma. Életmódunkat mi magunk is tudjuk befolyásolni, pl. egészségesen táplálkozással, fizikai és szellemi aktivitással, helyes gondolkodásmóddal. Ismert, hogy genetikailag meghatározott, ki meddig él, de aki dohányzik, az 20-25 évvel rövidebb életre számíthat, csakúgy a túlsúlyosak, akiknek 15-20 évvel csökkenhetnek életévei. Aki rendszeres testmozgás nélkül éli mindennapjait, az gyors öregedésre, aki szellemileg nem aktív, az rövidebb életre számíthat. Ha az egészséges életmód szerint élnének az emberek, akkor 3 évtizeddel meghosszabbítanák az életüket. Öregedés lassító, pl. a kalória visszaszorítása. Elegendő annyit ennünk, amennyivel elütjük az éhünket, nem kell túlságosan jóllaknunk. Az ételek megválasztásánál az legyen a célunk, hogy természetes tápanyagokból készüljenek. Igyunk naponta 3-5 csésze zöld teát valamint 1-2 pohár vörösbort, mely „védőitalok” hozzásegítenek a hosszabb élethez.
A fizikai aktivitás évtizedeket ad hozzá életünkhöz s csökkenti a megbetegedések veszélyét, is, mint pl. az Alzheimer kór kockázatát. Egyes testmozgásokat, mint pl. a thai-chit idősen, betegen is jól végezhetjük. Nem szégyen másoktól tanulni, pl. a japánok tőlünk sajátították el a Kodály módszert. Tanuljunk mi is tőlük! Figyeljük meg, miért élnek 85 éves korukig!
Néhány genetikai defektustól eltekintve 120-130 évig élhetnének az emberek, így a magyar népesség is, ha megreformálnánk a gondolkodásunkat. Pl. ha ezek szerint az üzenetek szerint élnénk: Ne árts! Ne dohányozz! Élj egészségesen!
A társadalom fejlettségi szintje is hatással van a benne élő ember életére, fontos hogy mennyire képes biztosítani az egészségügyi ellátást, kezelni a leggyakoribb szív-érrendszeri és a daganatos betegségeket. Az emberek egészségi állapota nagyrészt az öröklött tényezőktől és az egyéni életmódtól függ leginkább, s kevésbé az egészségügyi ellátástól. Éljünk tehát egészségesen: táplálkozzunk, sportoljunk megfelelően, űzzük el a stresszt életünkből és ne hódoljunk káros szenvedélyeknek. Csak rajtunk múlik.


Császi Erzsébet 

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.