2020. Szeptember 22. Móricz nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Vizsgálatok szívünk egészségéért

Vérnyomás, vércukor, koleszterinszint méréssel és EKG-vizsgálattal, kardiológiai tanácsadással várják a szakorvosok az érdeklődőket a Szívünk Napja debreceni rendezvényén a Fórum bevásárlóközpontban szeptember 26-án.


Szívünk az életünk! – az idei rendezvény jelmondata. A program célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a szív és érrendszeri betegségek megelőzésére és a vizsgálatokkal kiszűrje a betegeket. – Magukat egészségesnek ismerő emberekről derül ki a vizsgálatok során, hogy betegek, de nem tudnak róla – mondta dr. Édes István professzor, a Kardiológiai Klinika igazgatója. – A legtöbb embernek magas a vérnyomása és a magyar emberre jellemzően magas a vérzsírszintje. Néhány betegnél mérünk kirívóan magas vérzsírszintet és emelkedett vércukorszintet. Utóbbi kezdődő cukorbetegségre utal. Pár embernél találunk szívbetegségre utaló jeleket, mint pl. pitvarremegés (pitvarfibrilláció) tüneteit. A vizsgálatokon összegyűlt leletekkel kardiológiai konzultációra várják a kardiológusok az érdeklődőket a Szívünk Napján és akinek leletei indokolják, azt előjegyzik klinikai kivizsgálásra.

Kevesebb szívbeteg

Az elmúlt évtizedekben sokat javultak a szív és érrendszeri betegségek mutatói. Egyrészt az emberek szemléletváltásának köszönhetően kevesebben betegszenek meg, másrészt a technika fejlődése miatt korszerűbb, rövidebb, egyszerűbb beavatkozásokat végzünk, amelyek a betegnek kisebb megterhelést, gyorsabb gyógyulást, szövődmények nélküli életet jelentenek. Két katéteres és két elektrofiziológiai laboratóriumban dolgozunk. Utóbbiak az országban a legnagyobbak. Amely kardiológiai technikai újdonságok megjelennek a világon, azok 1-2 éven belül rendelkezésünkre állnak a Klinikán.

Korszerű technika

Rutineljárásunkká vált pl. a szívkoszorúerek szűkületeinek, ill. elzáródásának katéteres megnyitása, kezelése. A szívritmuszavarokat is katéteres úton kezeljük: a ritmuszavarért felelős szíven belüli területeket vagy a ritmuszavart vezető kötegeket radiofrekvenciás úton, vagy ún. fagyasztásos technikával „elektromosan szigeteljük”, így ezzel a ritmuszavart megszüntetjük. Az egyik legújabb katéteres technikai eljárásunk a középsúlyosan, súlyosan magasvérnyomás-betegségben szenvedők műszeres kezelése. Az eljárás lényege, hogy a vérnyomás szabályozásban kulcsfontosságú veseartériákat körbevevő ideghálózat radiofrekvenciás (ablációval) égetésével kezeljük a magas vérnyomást. Ezzel a módszerrel átlagosan 30 Hgmm-t csökken a vérnyomás, mely tartós és végleges. Másik eljárásunkkal az aorta műbillentyűt katéteres technikával ültetjük be a páciens saját, beteg szívbillentyűje helyére (TAVI). Ezzel kiváltjuk a szervezet legnagyobb verőerének nyitott műtétjét, éren belüli operációval, a mellkas megnyitására így nincs szükség. Szintén új módszerként vezettük be a szívüregek közötti különböző veleszületett kóros áramlást fenntartó lyukak bezárását a comb verőerén át, a szív megnyitása nélkül.

Egészségesebb észak-alföldiek

Négyezer katéterezést végzünk évente és 700-800 heveny infarktusos beteget látunk el. Mellettük 1200-1300 a majdnem infarktusos betegeinknek a száma, akiknél már elkezdődődött a szívizom elhalása. Évente 20 000-30 000 ember halálozik el infarktusban az országban. A kórházban ápolt infarktusos betegek 2-3 százaléka hal meg az intézményben. Ez egytizedes javulás a két évtizeddel ezelőtti 20-30 százalékhoz képest. A kórházon kívüli halálozás 12-15 százalék között van. Ezt a számot 10 százalék alá lehetne szorítani a másodlagos megelőzéssel, azaz a betegséghez kapcsolódó kezelésekkel. De a betegek kétharmadát nem is látjuk az infarktust követően, máshol kezelik őket tovább. Már így is komoly eredményeink vannak, az Auguszta épület felújításával, bővítésével, a megnövekedett technikai színvonalnak és kapacitásnak köszönhetően 40 százalékkal csökkent a szív és érrendszeri betegek száma az Észak-alföldi régióban. A csökkenéshez hozzájárul, hogy modern és olcsó gyógyszerekkel kezeljük a betegségeket. Az olcsóságot az úgynevezett generikus gyógyszerek jelentik, melyek az eredeti gyógyszerek pontos másolatai.

Még kevesebb szívbeteg lenne, ha egészséges életmód szerint élnének az emberek, rendszeresen sportolnának, mediterrán étrenden élnének, azaz elegendő zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű pékárut fogyasztanának és elhagynák a dohányzást. Tovább csökkentené a halálozást az egyéb betegségek felismerése, és kezelése, mint pl. a magas vérnyomásé, mely jelentős oka a szív és érrendszeri betegségeknek. Jó tudni, hogy a normál vérnyomás felső határa 140 Hgmm. Ugyanezeket javasolta dr. Bedő Zoltán is, a Kenézy kórház kardiológusa, s hozzátette, hogy az egészségtelen életmód és a magas vérnyomás gutaütést (stroke), infarktust és a minden betegnél kimutatható alsó végtagi érszűkületet okoz. Ezért kezelni kell a betegséget.

Előadások, koncert, futóverseny

A Szívünk Napján a vizsgálatok és orvosi tanácsadás mellett egész napos rendezvények várják az érdeklődőket délelőtt 10 órától délután 5-ig. Pl. Győrfi Pál, az országos Mentőszolgálat szóvivője a transztelefonikus EKG-ról tart előadást. Ezzel a Klinikánk által biztosított készülékkel otthon is mérhetik szívműködésüket a betegek, és az adatokat a nap 24 órájában továbbíthatják rendszerünkbe, és szükség esetén kardiológussal is felvehetik a kapcsolatot. Délután 5 órakor az Aznaposok zenekar koncertje zárja a programot. Az egészségtudatosabb élet népszerűsítésére az 5. Fórum futás is kapcsolódik a rendezvényhez.

A Szívünk Napját a Kardiológiai Világszövetség kezdeményezésére rendezik meg 2000 óta szerte a világon. Debrecenben a Debreceni Egyetem Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája és a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet Kardiológiai Osztálya együttműködésével, civil szervezetek támogatásával kerül sor a programra.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.