2020. Szeptember 22. Móricz nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Félrehúzódott száj, féloldali bénulás, beszédzavar

Hirtelen kialakuló kéz-vagy láb gyengeség, a test fél oldalának bénulása, az arc egyik felének zsibbadása, érthetetlen beszéd, kettős látás, egyensúlyvesztés, szédülés, memóriazavar – ezek a gutaütés (agyvérzés), stroke jelei. Ne tévessze meg senkit, ha a tünetek gyors javulást mutatnak, vagy elmúlnak, mert visszatérhetnek, és végleges bénuláshoz vezethetnek.


Ha ezeket tapasztalja magán, vagy ismerősén, ne várjon a háziorvosra, vagy az ügyeletre, haladéktalanul hívja a mentőket a 112-es segélyhívó telefonszámon. A mentők tudják, hogy a stroke centrumba kell hozni a beteget, mely megyénkben a Neurológiai Klinikán működik.

Vérrög eltávolítás

Minden perc számít – mondta dr. Csiba László a Neurológiai Klinika igazgatója, a Magyar Stroke Társaság elnöke, a Nemzetközi Stroke Konferencia sajtótájékoztatóján júniusban. A beavatkozásra a tünetek kialakulásától számítva négy és fél óra áll rendelkezésre, bizonyos körülmények között ez némileg hosszabb lehet . A klinikán mindenekelőtt meg kell állapítani, hogy a betegnek vérzéses vagy érelzáródásos stroke-ja van-e. A CT vizsgálat szerint agyvérzéses stroke-ban a betegek 20 százaléka szenved, vérrög miatti agyi infarktusban 80 százaléka. Ha elzáródásos stroke-ot tapasztalunk, kétféleképpen kezelhetjük a beteget. Vénás infúzióval speciális enzimeket juttatunk az agy ereibe a vérrög feloldására, illetve dugóhúzószerű eszközzel kihúzzuk a vérrögöt. Óriási előrelépést jelent a vérrög eltávolítás az agyi érből. Mikrokatéterrel a beteg combütőerén keresztül is fel tudunk jutni az agyi erekbe.

Népbetegség

A stroke népbetegség, évente 45 000-50000 új stroke fordul elő Magyarországon. Az érrögoldás legnagyobb akadálya, hogy nem ismerik fel az emberek a betegség tüneteit és későn fordulnak orvoshoz. Tehát ha száj félrehúzódását, a beszéd akadozását, a test vagy az arc egyik oldalának zsibbadását észlelik, azonnal hívják a 112-es telefonszámot – mondta dr. Bereczki Dániel. – Magyarországon évente sajnos csak 2000 stroke beteget kezelnek vérrögoldással, ez a betegek csupán 5 százalékát jelenti. 37 stroke centrum van az országban, a mentők tudják, hová kell vinni a betegeket.

Kiválósági központ

A vérrög miatti agyi infarktusban (ischemiás stroke) szenvedő betegek kezelésének eredményeiről Natan Bornstein a World Stroke Organisation alelnöke elmondta, hogy a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikája kiválósági központként működik. Munkatársai példaértékű munkát végeznek az oktatás és a gyógyítás területén. Elismerés illeti az évente 1000 stroke beteget diagnosztizáló és ellátó klinikát. Világszerte a stroke betegek 3-6 százalékát kezelik a vérrögoldás módszerével, a debreceni neurológián 16-19 százalék ez az arány. Ez is jó bizonyíték arra, hogy a tudás mellett a jó szervezés és infrastruktúra is szükséges az eredményességhez. A kezelés a beteg kórházba való szállítása előtt kezdődik a felismeréssel és a sürgősségi ellátással. Bornstein professzor kiemelte, hogy a debreceni klinikán már évek óta minden akut stroke-betegen elvégzik akut stroke-ban CT mellett a CT-érfelltöltéses (angiographiás) vizsgálatot is, ami azért példaértékű, mert személyre szabottan lehet dönteni, hogy az adott beteg esetén melyik az optimális kezelési mód. A debreceni klinika úttörő munkásságát jelzi, hogy a Kanadában az illetékes szakmai grémium csak most kezdi javasolni ennek a vizsgálatnak az elvégzését.

Világszínvonalú kezelés

Manapság a vénán keresztül történő vérrögoldó (intravénás trombolízis) kezelés csak egy része a betegek ellátásának. Ma már egy újabb lépést tettünk előre. Lehetővé vált a vérrög kihúzása az agyi erekből, az időablak is hosszabb, 6-8 óra ennél a beavatkozásnál. Európai trend, hogy minél több komplex stroke központot hozzanak létre, neurológiai, radiológiai háttérrel. Olyan központra, hálózatra van szükség, ahol intravénásan és intraartériásan is el lehet távolítani a vérrögöt, és a rehabilitációra is lehetőség van. Azért dolgozunk, hogy kevesebb legyen a rokkant ember. Egyenlő esélyt kell adni mindenkinek függetlenül attól, hol lakik – mondta Bereczki professzor.

Új gyógyszerek

A stroke másik fajtájáról, a vérzéses gutaütésről Natan Bornstein elmondta, hogy a vérzések jelentős része térfoglaló hatású az agyban és minden harmadik beteg állapotának rosszabbodása vérnyomáscsökkentéssel mérsékelhető. A 140 Hgmm alá csökkentett vérnyomás lassítja a vérzés növekedését és csökkenti a tüneteket. A pitvarremegésben szenvedő betegeknek 5-6-szor nagyobb az esélyük van a szélütésre. Kezelésükre négy új gyógyszer is rendelkezésre áll, ezek szedése mellett nincs szükség laboratóriumi ellenőrzésre és kisebb a vérzésveszély.

Ismerje fel a stroke-ot!

Ha a stroke tüneteiben bizonytalan, végeztesse el a következő feladatokat a beteggel: mosolyogjon, mutassa a fogait! Ön pedig figyelje meg, vajon aszimmetrikus-e a mosoly? A beteg emelje fel a vízszintesig mindkét karját, ön pedig figyelje meg, hogy vajon a beteg süllyeszti-e valamelyik felső végtagját? Ismételtessen egyszerű mondatot a beteggel és figyelje meg, van-e szótalálási nehézsége, összefolynak-e szavai? Ha bármelyik tünetet tapasztalja nála, rögtön hívja a 112-es telefonszámot. Az azonnali cselekvés rendkívül fontos a beteg túlélése és a maradandó károsodása elkerülése szempontjából.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.