2021. Április 22. Csilla, Noémi nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Az elhízás pszichológiája

Az elhízás korunk népbetegségévé vált. Népegészségügyi súlyát a gyakran társuló betegségek (cukorbetegség, magas vérnyomás) jelzik, amelyek jelentősen csökkenthetik az életminőséget és az élettartamot.


Az elhízás kialakulásban fontos az örökletesség, de az életmódtényezők testtömegre gyakorolt hatását ismerve, nagyobb jelentősége van a táplálkozásnak és a pszichológiai tényezőknek. A pszichoanalitikus iskola szerint az elhízást orális fixáció okozza, ami azt jelenti, hogy a kliensek számára a szájhoz társuló élmények meghatározó örömforrások, így az evés, ivás, dohányzás, stb. Ezek a személyek gyakran ügyesebben fejezik ki magukat szóban, szívesen énekelnek, talán ezzel függhet össze az a vélekedés, hogy a teltebb emberek barátságosabbak, közvetlenebbek.

Örömforrás, nyugtató

A kognitív-viselkedésterápiás irányzat szerint az elhízás mögött az a koragyerekkori hibás szülői magatartásból adódó, tanult minta áll, hogy a megnyugtatást etetéssel érték el. Így felnőttkorban is evéssel nyugtatja meg önmagát, ez válik meghatározó örömforrásává. Bármely betegség pszichológiai elemzésekor érdemes továbbá végiggondolni, mi lehet a tünet szimbolikus üzenete. A túlsúly jelezheti azt, hogy a kliens belül ürességet érez, és tudattalanul kívülről próbál kiteljesedni. Személyiségének fontosságát túlméretezett külső megjelenésével próbálja kifejezni. Előfordulhat, hogy a kliens a környezetét ridegnek és érzelemmentesnek éli meg, így maga köré egyfajta védőréteget épít, hogy minél távolabb kerüljön másoktól. Ezzel az „ütközőzónával” elkerüli a társas feszültségeket vagy akár a nemi szerep megélését is. Ideiglenes „belső várában” lel nyugalmat. Jellegzetes tudattalan minta, hogy a kliens a társas helyzetekben alárendelődik, mindent „le kell nyelnie” és ez fejeződik ki a tünetében is.

Falásrohamok, stressz, bűntudat


A túlevéses zavar (binge eating disorder) felől is megközelíthető az elhízás. Ez a tünetegyüttes azt jelenti, hogy a kliens legalább heti kétszer visszatérő falásrohamokat él meg. Ekkor elveszti a kontrollt és viszonylag rövid idő alatt olyan mennyiségű táplálékot vesz magához, amely bőven meghaladja az emberek többsége által hasonló idő alatt elfogyasztott mennyiséget. Jellegzetessége továbbá, hogy a kliens a szokásosnál gyorsabban eszik, akár éhségérzet nélkül is. Egy ilyen túlevés a kellemetlen telítettségérzésig is fokozódhat, amit mindeközben fokozott stressznek él meg, utólag pedig bűntudata van. A túlevést követően rendszeres ellensúlyozó viselkedés (pl. önhánytatás) nincs, így különül el a bulimia nervosatól, viszont pont emiatt a testtömeg folyamatosan emelkedik. További kutatásokból ismert, hogy ez a jelenség leggyakrabban – az esetek kb. 70 százalékában otthon, magányosan következik be. A szakirodalom szerint a túlevéses zavar csak az elhízottak 10 százalékánál jelenik meg, ugyanakkor az Anonim Elhízottak 70 százaléka bevallottan szenved a problémától.

Lélekgyógyítás


A túlsúlyos beteget jellemzően háziorvos vagy más szakorvos irányítja az I. Sz. Belklinika Obesitológiai Szakrendelésére, ahol a betegnek lehetősége van egyéni pszichológiai tanácsadásra is jelentkezni. Korábban pszichoterápiás csoport keretében is kezeltünk elhízott betegeket, egy pszichoterápiás csoport elindítása pedig ismét folyamatban van. Az egyének és csoportok esetén is alkalmazott módszerek általában a következők: felmérjük azokat a tényezőket, amelyek a túlevést kiváltják és megerősítik, fenntartják. Ezeket tudatosítva próbáljuk kiiktatni a táplálkozási szokások közül. Fejlesztjük az érzelemszabályozást és a táplálkozási viselkedésre vonatkozó önkontrollt. Tudatosítjuk a táplálkozási viselkedést, megtanítjuk az ízek élvezetét optimális adagolás mellett, mindezt úgy, hogy a betegek tiltásokból és lemondásokból fakadó lehangoltságát elkerüljük. Megfigyeltetjük és visszajelzés által tudatosítjuk a testképet, amelynek elérése erős motiváció a táplálkozási viselkedés egészséges módosításához és a kívánt testsúly eléréséhez. Ezek hatására látványosan csökken az elfogyasztott étel mennyisége és elindul a súlycsökkenés.

Raffai Gellért
egészségpszichológus, PhD hallgató
Népegészségügyi Kar
Magatartástudományi Intézet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.