2021. Április 22. Csilla, Noémi nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Körültekintő gyógyítás

Több mint húsz éve indította el a sclerosis multiplex szakrendelést a Neurológiai Klinikán dr. Csépány Tünde. A Magyarországon és külföldön is elismert egyetemi docens Batthyány-Strattmann László-díjban részesült neurológiai munkásságáért. Az általa kezelt betegséget ismertette a tanárnő.


A sclerosis multiplex (SM) a központi idegrendszer gyulladásos betegsége. A gyulladás következtében az idegsejtek burkai károsodnak, és az információ a végső végrehajtó sejtig lassul, vagy megszakad. A gyulladás az agy és a gerincvelő belső részében, sok-sok gócban zajlik. Az immunsejtek termékeik által pusztítják el az idegrostok burkait és az idegsejtek is elhalnak. Ez kiszámíthatatlan tüneteket okoz az enyhétől a súlyos panaszokig. A betegség előidézheti a végtagok érzéketlenségét, látásvesztést, izommerevséget, bénulást, kettős, vagy homályos látást, hólyag- és székletürítési zavarokat, feledékenységet, koncentrációs zavarokat, a szexuális élet zavarait, fáradékonyságot. Az SM fi atal életkorban kezdődő, egy életen át tartó betegség. A tünetek kialakulhatnak hirtelen, fellángolva, vagy folyamatosan leépíthetik a beteg testének működését, illetve a két féle kifejlődési mód együtt zajlik, új tünetek is kialakulhatnak, vagy már meglévő tünetek súlyosbodhatnak – ismertette dr. Csépány Tünde neurológus.

Immunkezelések

A maradandó tünetek kialakulása gyorsabb, ha az idegsejt pusztulás is gyors tempóban zajlik. Az immunkezelések célja a maradandó károsodás kivédése, mely a gyulladás gátlásával lassítja az idegsejtek pusztulását. 1996 óta kémiailag két különböző injekciós készítménnyel lassíthatóvá vált a betegség. Az immunmoduláns kezelés a kóros immunválaszt a normális felé fordítja, ezáltal a gyulladás fellángolása ki védhető. A másik fajta, az immunszuppresszív kezelés gátolja az immunsejtek működését. Az éveken át alkalmazott kezelés kivédi a tünetek súlyosbodását, lassítja az agykárosodást. Az első ilyen gyógyszerek hatása mérsékelt, átlagosan 30 százalékkal képes csökkenteni a gyulladás fellángolását, de azt, hogy kinél lesz hatásos, vagy hatástalan a szer, nem lehet előre megjósolni. Az injekciók mellett, első vonalban, kétféle tablettát is választhatunk tavaly ősz óta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár támogatásával, ha a betegséget a tünetek hullámzó kialakulása jellemzi. Ezeket a molekulákat már korábban, más autoimmunbetegségben használt szerekből fejlesztették tovább. A gyógyszereknek mellékhatásuk is van, ezért körül tekintően határozzák meg, kik kaphatják. Befolyásolhatja az is, hogy a betegnek milyen társbetegségei vannak. Bizonyos betegségek kizárhatják egyes gyógyszereknek a használatát. Folyamatosan ellenőrizzük a betegeket. Mintegy 10-15 százalékuknak alattomosan, napról napra, fokozatosan alakulnak ki a tünetei. Erre a kórformára eddig nem találtak a súlyosbodás tempóját lassító kezelést. Ebben az évben az első biztató eredményeket ismertették erre a formára vonatkozóan.

Karban tartani a betegséget

Azt tudják a gondozottak, hogy a betegséget meggyógyítani nem lehet, de kordában lehet tartani. Amennyiben az immunkezelés mellett is súlyosbodik az állapot, a kezelést módosítani kell. A bizonyítottan hatékony készítmények indokolt esetben minden betegnek ingyenesek. A gyógyuláshoz olyan egyén kell, aki meg akar gyógyulni, egyénre szabottan a számára legmegfelelőbb, időben elkezdett kezelésben együttműködik, rendszeresen beveszi a gyógyszerét, vagy szúrja az injekcióval magát, és jár ellenőrzésre.

Rendszeres vizsgálatok

A Neurológiai Klinikán van az ország egyik sclerosis multiplex centruma, itt lehet hozzájutni az új gyógyszerekhez. Míg korábban akár három évig is kellett várni, hogy a beteg megkapja a kezelést, most mindenki szabadon kaphatja a gyógyszereket, injekciókat. Mára több mint 150 immunmoduláns kezelt beteg jár rendszeresen a szakrendelésre. Háromhavonta vizsgálatra, állapot ellenőrzésére, gyógyszer felíratásra jönnek. Ezen kívül több száz ritkább kontrollt igénylő beteg mellett új betegeket is fogadnak és azokat is, akik másodvéleményt kérnek.


Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.