2021. Április 22. Csilla, Noémi nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Pszichoterápiára várják a férfiakat is

Tíz éve kezeli a daganatos betegeket, pszichoterápiával segíti a hozzá fordulókat dr. Mailáth Mónika pszichiáter, az Onkológiai Klinikán.


Sokként éri a betegeket a daganat diagnózisa még akkor is, ha számítanak rá. Keresik a betegség okát. Miért éppen én? – kérdezik, és halálfélelmük van. Magyarországon a daganatos betegség és a halál együtt járnak az emberek gondolkodásában. Nem került át a köztudatba, hogy a daganatos betegségek egy része gyógyítható. Amikor kiderül a betegségük, segítséget kérnek, tudni szeretnék, hogy mit tehetnek gyógyulásukért. Kérdezik: melyik terápiát fogadják el? Arra biztatom őket, hogy fogadják el a medikális kezeléseket, a műtétet, a kemo-, a sugárterápiát, és mellette járjanak pszichoterápiára. A nők szívesebben jönnek, mint a férfiak. Társadalmi átok, hogy a férfiak nem beszélnek problémáikról, mert férfiatlan viselkedésnek, nyavalygásnak tűnik a panaszkodásuk. Pedig nekik is ugyanolyan előnyöket hozna, ha beszélnének panaszaikról, mint a nőknek.

Az élet ára

Minden férfit megvisel a prosztatarák. Az esetek legnagyobb részében műteni kell a beteget. A műtét ugyanúgy a testkép megváltozásával jár, mint a nők esetében az emlőműtét. Az operáció következtében előfordul vizeletcsepegés, és a szexuális teljesítőképesség csökkenése vagy elvesztése. Ezek az énképben, testképbenóriási rombolásokat visznek végbe. Különféleképpen birkóznak meg vele az emberek. Van, aki úgy gondol rá, hogy ez az élete ára. De ehhez emelkedett lélek kell és nincs mindig mindenki olyan lelkiállapotban, hogy így gondoljon rá. A családdal el kell fogadtatni a megváltozott állapotot. Az impotencia alaptalan féltékenykedést is előidézhet, a partner gyanúsítgatását. A feleségnek is gondot okoz férje potenciájának elvesztése, de a legnehezebb a férfinak: úgy érezheti, kevesebbet ér. A szexualitás sokféle örömforrás, sokan át tudják programozni társukkal együtt. Előfordul, hogy sértődés, harag, félreértés zavarhatja meg a kapcsolatot. Párterápián segítek feldolgozni a kialakult helyzetet, feldolgozni a kisebbrendűségi érzést, megértetni, hogy ne keressenek hibást, mert bárkivel előfordulhat daganatos betegség. A terápia után sem szakadunk el egymástól, írnak, vagy bekopognak a betegek, elmondják, hogy vannak, mi történt velük. Nekünk, szakembereknek is szükségünk van a visszajelzésekre és a pácienseknek is biztonságot ad a kapcsolattartás.

Lelki tartalékok


A betegek egyharmada depressziós lesz, amikor megtudja, hogy beteg. Ezt kezelni kell, s amikor múlik, akkor lehet tervezni, kitűzni a célokat. Addig úgy látszik, mintha feladná a beteg a küzdelmet a betegségével. Meg kell keresni az életcélokat, amikkel így is érdemes élni. Keressük a lelki tartalékokat. Felszínre kerülnek a dédelgetett tervek, a kiskert, a családi ház, a gyermekek felnevelése, látni a gyermeket, unokát a diplomaosztóján. Klinikánkon 7-8 féle pszichoterápiás csoport működik, és egyéni párterápiát is tartunk. A főző-, a jógacsoportba, az imaginatív, a kreatív és a mozgáscsoportba főleg a Klinikán kezelt nők járnak, és vannak, akik igénybe veszik az egyéni pszichoterápiát is. Várjuk a férfiakat is! – mondta a pszichiáter.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.