2021. Április 22. Csilla, Noémi nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Száraz bőr is okozhat ekcémát

Számos kisgyermek életét megkeseríti az atópiás ekcéma, de a gyermek, szülő, orvos szoros, néha évekig tartó együttműködésével jelentősen csökkenthetők a tünetek: a bőr gyulladása, viszketése. A serdülőkorral kinőhető a betegség.


A nem fertőző, gyulladásos bőrbetegségek öröklött (genetikai) és szerzett okok miatt alakulnak ki. Az atópiás ekcéma, latinul atópiás dermatitisz eredete is öröklődésre, lelki tényezőkre, fertőzésekre és allergénekre vezethető vissza. A betegség belső kiváltó oka elsősorban a bőr szerkezetét, vagy az immunrendszer működését befolyásoló gének alul-vagy túlműködése. A külső okok közül a bőrön lévő baktériumok, vírusfertőzések, a bőrt irritáló anyagok, illetve allergének hibáztathatók, míg a lelki okok esetében a stressznek van szerepe a betegség kialakulásában – ismertette dr. Szegedi Andrea, a Bőrklinika professzora, a Bőrgyógyászati Allergológiai Nem Önálló Tanszék vezetője.

Káros a sok fürdés

Vannak olyan veleszületett gének, melyek károsodása bőrszárazságot okoz. Ha nem működnek bizonyos fehérjéket termelő gének, ezek hiányában nem megfelelő felépítésű a bőr, könnyen veszíti a vizet, és száraz lesz. Ezt a betegek 30-40 százalékánál ki lehet mutatni. A száraz bőrt azonban külsőleg is elő lehet idézni, pl. a gyermek túl gyakori, és túl hosszú fürdetésével. Vannak olyan szülők, akik naponta kétszer is megfürdetik gyermeküket akár napi fél-fél órán át. Szappant, tusfürdőt használnak, melyek nagyon kiszárítják a bőrt. Hosszú fürdők helyett tanácsos naponta egyszer, röviden zuhanyozva, gyógyszertárban kapható kímélő tisztítószerrel tisztálkodni a gyermeknek. A bőrszárazság mellett a betegség másik oka az érintettek 60-70 százalékánál kimutatható allergia. A pollenek, háziporok, penészgomba, állati szőrök bőrre kerülésével fokozódhat a bőrgyulladás, és a bőrön keresztül behatoló allergénnel szemben érzékennyé vált szervezetben később asztma, vagy szénanátha is megjelenhet. Részben ez az oka, hogy az ekcéma asztmával, szénanáthával szövődhet. A 6-8 éves gyermekekre jellemző az asztma, a 15-18 éves fiatalokra a szénanátha kialakulása. Ha a bőrgyulladást időben megállítják, csökkenthető az asztma és a szénanátha későbbi kialakulása.

Házi kedvencek elajándékozása

Az allergének, mint pl. az állatszőr kiiktatása tünetmentessé teheti a beteget. A lakásban tartott szőrös háziállatok szőre a legalaposabb takarítást követően is ott marad a lakásban, s a vele együtt megjelenő bőr láthatatlanul kicsi darabkái allergizáló hatásúak. Az állatokat tanácsos elajándékozni, melyet követő 2-3 hónapon belül, lassan kiürül a lakásból az állatszőr, s jelentősen javulnak a beteg tünetei. A viselt ruha anyaga is irritálhatja a bőrt. A szúrós gyapjúból, nem szellőző műszálból készült holmik hatására izzad a beteg, az izzadtság irritálja, szárítja bőrét. Ezért a pamut alapanyagú ruházat viselése megfelelő. A gyermek kétéves kora alatt előfordulhat a táplálékallergia miatt rosszabbodó ekcéma is, de ez nem olyan gyakori, mint korábban feltételezték. Minden esetre a csecsemő féléves koráig előnyös az anyatejes táplálás, s azt követően az egyéb élelmiszerek egyenkénti, fokozatos bevezetése.

Állhatatos kezelés

Gyulladáscsökkentésre csak a gyulladt felületen van szükség, erre, kenőcs, krém, tabletta, fényterápia alkalmazható. Súlyos esetben gyógyszerkipróbálás során külföldön már biológiai terápia, injekciós készítmények is rendelkezésre állnak. A gyulladáscsökkentés mellett azonban állandóan és teljes testen törekedni kell a bőr szárazság javítására. Számos vizsgálat kimutatta, hogy a betegséget meg is lehet előzni, ha időben kezelik a bőrszárazságot. Ezért a testápolóknak egy életen át tartó, az egész test bekenését jelentő használata a betegség megelőzését jelenti. Ellenkező esetben önfenntartó kör alakul ki: a száraz bőr viszket, a beteg vakarja, emiatt fertőződik, gyulladás jön létre, ami újra száraz bőrt eredményez. Ezt a folyamatot kell leállítani a bőr zsírosítását szolgáló testápolók használatával. Sok múlik azon, a szülő hogyan viszonyul gyermeke betegségéhez. Évi néhány kontrollal nem lehet tünetmentesíteni ezt a krónikus betegséget. Együtt kell működni a gyermeknek, orvosnak, és szülőnek éveken át. Sokan belefáradnak a kezelésbe, pedig ha nem végzik lelkiismeretesen, folyton kiújulnak az ekcémás panaszok. Serdülőkorban jelentősen javulhat az ekcéma, hiszen hormonális okok miatt a bőr zsírossá válik. Az allergiát nem növi ki a beteg, ezért az allergéneket kerülni kell egy életen át. A gyermekek 15-20 százaléka ekcémás, köztük természetesen vannak enyhe és súlyos tünetekkel rendelkezők is, de szerencsére ez a magas előfordulási arány felnőtteknél 1 százalékra csökken.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.