2020. Július 16. Valter nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  A vizeletvisszatartási nehézségek kezelése

Az életkor előrehaladásával férfiaknál, nőknél egyaránt előfordulhat vizeletcsepegés, vagy a vizelet visszatartásának súlyosabb zavara. Az inkontinencia oka a szervezet időskori elváltozása és különféle betegségek megjelenése.


A természetes öregedés miatt csökken a húgyhólyag rugalmassága, tágulási képessége, és ezekkel összefüggésben vizelettartási zavarok alakulnak ki. Nőkre és férfiakra a betegség különböző fajtái jellemzők – mondta dr. Lőrincz László az Urológiai Klinika klinikai főorvosa. – Nők esetében a betegség egyik fajtája a sürgősségi, más szóval késztetéses inkontinencia: ilyenkor a gyakori vizelési ingerek zavarják a beteg nappali tevékenységét és éjszakai nyugalmát is. A betegség hátterében meghúzódhat heveny vagy krónikus gyulladás, pl. hólyaghurut, éppen ezért, ha a hurut gyógyszeres kezelésre nem gyógyul meg, melyet a vizelettartási nehézségek is jeleznek, urológushoz kell fordulni. Sokszor nem is gyulladás okozza a tüneteket, hanem a húgyhólyag fokozott ingerlékenysége, amely a hólyag izomzatát ellazító gyógyszerekkel orvosolható. A gyógyszerre nem javuló súlyos formákban a hólyagizomzatba adott botulinum toxin endoszkópos injekciók csökkenthetik a beteg panaszait.

Terhesség, szülés után

A betegség másik formája az ún. terheléses inkontinencia, amely nőknél terhességek, szülések után hosszú évekkel alakul ki, a húgycsövet, a húgyhólyagot rögzítő szalagok, izmok gyengesége miatt. Típusosan a hasi nyomásfokozódáskor, köhögéskor, tüsszentéskor, fizikai munka, sportolás közben következik be a vizeletcsepegés. A betegség enyhe formája speciális fizikoterápiával kezelhető. Erre rendkívül kényelmes és a betegek számara nem megterhelő módszer a medencefenéki izmok mágneses stimulációja . A speciális karosszékbe beépített készülék tornáztatja, azaz mágneses lüktetéssel összehúzza, majd elernyeszti a medencefenéki izmokat. Ez a modern készülék az urológiai klinikán előjegyzés alapján igénybe vehető és a betegek körében nagy népszerűségnek örvend.

Hasznos a sport

A terheléses inkontinencia megelőzésében fontos szerepe van a rendszeres fizikai aktivitásnak és a sportnak, mert segít megőrizni az izmok erejét. Jól bevált a minden izmot átmozgató kondicionáló torna, az úszás, a gyógytornász segítségével végzett medencefenéki izmok tornája, más szóval intimtorna. Idősebb korban átmeneti vagy végleges segítséget jelentenek a modern betétek, amelyek megakadályozzák a ruházat nedvesedését, és elzárják a kellemetlen szagokat is. Ha fizikoterápiával, tornával nem kezelhető az elváltozás, akkor hüvelyi szalagműtéttel gyógyítható a betegség, mely során a szervezetbe beépülő, szövetbarát szalaggal támasztják alá a húgycsövet, s ezzel helyreállítják a húgycsövet rögzítő megnyúlt szalagokat, izmokat. A hüvelyen át végezhető rövid időtartamú, ún. minimálisan invazív műtét óriási haladás a nagy vágással járó hasi műtétekhez képest. Az operáció nem megterhelő, ezért idős korban is elvégezhető.

Prosztata operáció után

Idős korban férfiaknál is jelentkezhetnek késztetéses jellegű vizelettartási zavarok, amelyek a nőknél már ismertetett módon, elsősorban gyógyszeresen kezelhetők. Férfiaknál időskorban elsősorban nem a vizelettartási zavar, hanem a vizeletürítési nehézség jelenti a problémát, amelyet a prosztata jóindulatú megnagyobbodása (hiperplázia) vagy a prosztatarák okozhat. Mindkét esetben a gyógyszeres kezelés mellett elsősorban műtéttel gyógyítják a betegségek. A korszerű és nagy rutinnal végzett műtétek ellenére is előfordulhat, hogy a prosztata műtétek után különböző súlyosságú terheléses inkontinencia alakul ki. A műtét után egy évig várható spontán javulás, ez alatt a beteg medencefenéki tornát végez, emellett mágneses stimulációs kezelésekkel erősítik a meggyengült húgycső záróizmokat. Amennyiben az előbbi kezelésekre javulás nem következett be, és korábban a terápiás lehetőségek kimerültek, a betegnek csupán a segédeszközök használata (betétek, pelenkák, condom katéter) maradt. Az utóbbi években szerencsére már modern implantátumok használatával eredményesen tudják műtéti úton is kezelni az életminőséget drámai módon lerontó betegséget. A súlyosabb inkontinencia eseteiben művi záróizom, az enyhébb formák esetében speciális, férfiaknál használható szalagok, a húgycsövet alátámasztó szövetbarát szilikonos párnák implantációját végzik. Utóbbi az egészségeshez hasonló mértékig összenyomja a húgycsövet, ezzel segíti a záróizom működését. A súlyos esetekben 2011 óta végzik az Urológiai Klinikán a művi záróizom beültetéseket. A készülék lelke az a szövetbarát szilikonos kis mandzsetta, amelyet a húgycső köré implantálnak. Ez összeköttetésben áll egy pumpán keresztül egy kis hasüregbe beültetett szilikonos tartállyal. A herezacskóba beépített pumpával a beteg maga nyitja ki a húgycsövet elzáró mandzsettát vizeléskor, amely vizelés után automatikusan újra feltöltődik, és lezárja a húgycsövet. A fenti műtétek hatalmas javulást hoznak a vizeletcsepegéstől szenvedő, prosztata műtéten átesett betegek életében.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.