2019. December 12. Gabriella nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  A betegség a lélek segélykiáltása

Nem csak az a fontos, hogy hogyan altatunk egy beteget, hanem az is, hogy hogyan „ébresztjük fel”, azaz hogyan segítjük őt betegsége feldolgozásában – hangzott el az altatóorvostól az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét prevenciós délutánján a Kenézy kórházban januárban.


A méhnyakrák lelki hátteréről szóló, Lelki paRÁK című előadását vezette be fenti gondolatokkal dr. Váradi Magdolna a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika aneszteziológus szakorvosa, családterapeuta. Elsőként a szervezet fizikai, vagy lelki egyensúlyát veszélyeztető stresszhelyzetekről beszélt. A szervezet észleli a környezet stresszel fenyegető hatásait (baleset, vizsga, iskolakezdés,) és a szimpatikus idegrendszer aktivitásának fokozásával felkészül ezek elhárítására. A civilizált társadalmakban számos olyan stresszhelyzet létezik, melyből sokszor nem könnyű kilépni: pl. határidők szorítása, rossz párkapcsolat, magány, munkahelyi nehézségek. Így, ha a stresszhatás gyakran ismétlődik vagy tartóssá válik, akkor egy állandó készenléti állapot jön létre, mely a különböző szervek funkciókárosodásához, az immunrendszer gyengüléséhez vezet. Lelki szinten egy teljesítménycsökkenéssel, fásultsággal járó depressziv reakció jön létre, vagy a személy nem vesz tudomást a stresszről, elfojtja magában, azért, hogy lelki egyensúlyát helyreállítsa. Az örökös készenléti állapotban a szervezet kimerül, nem tud védekezni tovább a stressz ellen, megbetegedhet.

Hatékony segítség

Aki nem tudja reálisan értékelni nehéz helyzetét, tehetetlennek, kiszolgáltatottnak érzi magát benne, nincsenek célra vezető megküzdési mintái (pl. csak panaszkodik, alkoholhoz, gyógyszerhez nyúl, dühkitörései lesznek),nem áll rendelkezésére társas támasz, azaz hatékony segítség, hogy az adott helyzetet megoldja ill. megszüntesse, az gyakrabban képez testi tünetet.
Rákbetegek között gyakrabban találunk olyan embereket, akik jók a környezetükhöz, saját személyes érzéseiket, igényeiket elnyomják, kerülik a konfliktusokat, nem bíznak magukban, ezért másoktól várják az elismerést, nem szeretnek kitűnni, tökéletességre törekszenek, kritikátlanul elfogadják a tekintélyt, a hatalmat.

Női lét

Azok a lelki folyamatok, amelyek nem oldódnak meg lelki szinten, tudattalanul testi szintre tolódhatnak. Például aki nem mer tenni a társadalmi szabályok, szokások ellen, de fontos neki a szabadság, az belebetegedhet abba, hogy nem teljesíti be szabadságvágyát. Vagy az, akinek egyik, vagy másik szülője hiányzott, s korán megélte az elszigeteltség, a magára hagyatottság érzését, pesszimistává válhat felnőtt korára, s amikor nehéz helyzetbe kerül, elháríthatja annak megoldását. A test a szimbólumok nyelvén is tud információt közvetíteni számunkra, így, ha megértjük a test beszédét felvilágosítást kaphatunk arról, hogy hol keresendő a betegséget kiváltó lelki probléma. A méh képviseli a szexualitást és a nőiességet, így működésében zavar keletkezhet, ha nem kielégítő a pár szexuális élete, vagy közömbös ill. elutasító a partner, vagy megjelenik a kapcsolatban a harmadik fél. Ha az érintett nő nem tudja megbeszélni, megoldani a nehézségeit, daganat formájában is jelentkezhet az elhallgatott baj. A méh egyben az anyaság, a termékenység, a kreativitás, az önmegvalósítás szimbóluma. A lelki okok keresésekor felmerülhetnek az anyaság feladatkörével kapcsolatos dilemmák (jó anya vagyok-e, össze tudom-e egyeztetni az anyaságot a hivatással, háttérbe kell-e szorítanom egyéniségemet, kreativitásomat). A meg nem született gyermek hiánya, korai veszteségeink (vetélések, koraszülések) feldolgozatlansága is megbetegítő lehet. A nők munkába állása, az egyre gyakoribb válás miatt a nőknek egyre több férfi szerepet kell vállalniuk és ez megnehezítheti női létük megélését. Ez a rákbetegség nagyon mélyen kötődhet az otthon alapelveihez (mennyire meleg az otthoni légkör, hol érzem magam otthon, ki és hogyan alakítja ki az otthoni lét szabályait). A méhnyak feladata a védelem, a közvetítés, mintegy szűrőként működik a méhtest és a külvilág között. Fontos szerepe van a határok kialakításában. Átvitt értelemben a betegség az ún. „ határ menti harcokról” is szólhat (ki irányítja életünket, mennyire nyitottak vagy zártak családi és egyéni határaink, mennyire vagyunk nyitottak életünk lehetőségeire, új kapcsolatokra ill. zárkózunk magunkba).

Saját út

Mindezeken túlléphetünk, ha tudatosan megéljük nőiességünket, anyaságunkat, és merjük járni a saját utunkat, felfedezzük saját kreativitásunkat, egyéniségünket és át tudjuk értelmezni azt, hogy mit adott számunkra ez a betegség (pl. figyelmet, kapcsolataink átrendeződését, megfelelések elengedését, személyes fejlődést, leállított számunkra kellemetlen dolgokat). A betegség a lélek segélykiáltása, azt mondja el, amire a beteg nem képes. Ha rá merünk nézni gyengeségeinkre, hiányainkra, arra, hogy mire kényszerít minket a betegség, mi segítene most bennünket, hiszünk-e saját gyógyulásunkban, akkor választ kaphatunk arra, hogy mit kell tennünk ahhoz, hogy újra egészségben, egész-ségben éljünk. A megfelelő önismeret, önmagunk elfogadása a jelen helyzetünkben segít abban, hogy ráláthassunk arra, mi hiányzik az életünkből, a teljességünkből. Így lehetővé válik, hogy ne csak passzívan kövessük betegségünk alakulását, hanem aktívan gyógyulhassunk: pl. lélekgyógyász, családállítás, családterápia, relaxációs technikák segítségével. Fontos, hogy mindenki megtalálja saját egyéni módszerét, saját gyógyulási útját!

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.