2020. Május 29. Magdolna nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Lumbágó, idegbecsípődés, gerincsérv

Alig van olyan felnőtt ember, akinek ne fájt volna már a dereka. Lumbágó, idegbecsípődés, gerincsérv, mind-mind okozhatják a bajt.


A derékfájás sok tekintetben a két lábon járásra vezethető vissza – kezdte magyarázatát dr. Csernátony Zoltán, az Ortopédiai Klinika igazgatója. – Nagyon nagy árat fizettünk a felegyenesedett testhelyzetért. Azáltal, hogy négy láb helyett két lábon járunk, gerincünk teljesen más irányú terheléseket kap, mint amire eredetileg „beprogramozódott", és nem adaptálódott teljes mértékben az új feladatra. Emellett a civilizáció kényelmetlen testtartásokra kárhoztatta az embert, mint például huzamos ülésre, cipekedésre, előrehajolva emelésre s egyéb ártalmaknak, például a tartós autózásnak az elviselésére. Különösen a felsőtest egész súlyát viselő gerinc alsó szakasza van kitéve nagy erőbehatásoknak.

A porckorongok betegségei

Az ép gerincnek kettős „S" alakú görbülete van, mely rugalmasságot ad a tartóoszlopnak. A gerinc 24 mozgó szegmentumból áll, melyek között a rostos gyűrűvel körülvett géles állományú porckorong helyezkedik el. A gerinc betegségei sokszor a porckorongok problémáiként jelentkeznek. Ugyanis ezek a csigolyáknál kisebb ellenállásúak, ezért szakadások, kitüremkedések keletkezhetnek rajtuk. Emellett a napi bioritmus is hatással van rájuk. Az állandó függőleges terhelés miatt fokozatosan víz távozik a porckorongokból, így estére vizet vesztenek és sérülékenyebbé válnak, éjszaka, a pihenés óráiban regenerálódnak. A gerinc betegségei nem csak gerincfájdalom formájában nyilvánulhatnak meg. Előfordulhat, hogy csípőízületi vagy alsóvégtagi kisugárzó fájdalom hátterében is gerincbetegség áll. Képzeljük az idegszálakat elektromos vezetéknek, amelyben vezetési zavar keletkezik külső nyomásra. Így például irritálhatja a porckorong kiboltosulása (protrusio) vagy sérve (hernia). A protrusiót úgy a legkönnyebb megérteni, ha a gerincet olyan „építményként" képzeljük el, mintha betongyűrűket (csigolyatest) és autógumikat (porckorong) helyeznénk egymásra. Ha leereszt a kerék, de nem defektes, akkor kiboltosul a ráható nyomás miatt. A porckorong több irányba is kiboltosulhat anélkül, hogy tüneteket okozna, de ha éppen egy ideggyököt nyom, az fájdalmat okozhat. Súlyosabb a baj, ha kiszakad a külső (rostos gyűrű) és a belső (kocsonyás anyag) kitüremkedik, ami ideggyököt nyomhat. Emellett a rossz tartás miatt megfeszülő izmok által is kialakulhat a fájdalom.

Gyógytorna, sport

Ami köznyelven „becsípődés", az annak a fájdalomnak az oka, amit a kisízületek ízületi tokjának becsípődése miatt érez a beteg. A fájdalom okának megállapítására a beteg fizikális vizsgálata után röntgen és hasi ultrahang-vizsgálatot érdemes végezni, majd –amennyiben sebészi beavatkozást igénylő elváltozás nem igazolódott – izomlazítók, gyulladáscsökkentők szedése és pihenés javasolt. Ha ezekre nem javul a beteg állapota, folytatódik a kivizsgálás. Ha a vizsgálatok megnyugtató eredményt adnak, szakorvosi javaslatra sokszor egy rutinos, jól képzett csontkovács is segíthet. Emellett sokat javíthat az állapoton a gyógytorna, illetve az izmok napi átmozgatása. Az extrém sportokat, a futást, kocogást és a gerincet hosszirányba terhelő sportokat (súlyemelés) kivéve mindegyik sport alkalmas az izmok átmozgatására. Jó, ha a rendszeres testmozgás során erős has-és hátizmot fejlesztünk magunknak, ami támasztja a gerincet.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.