2020. Július 16. Valter nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  X-láb, O-láb, végtaghosszkülönbség

Gyermekkorban gyakran találkozunk a köznyelvben X-lábnak, vagy O-lábnak nevezett eltéréssel. X-láb esetében álló helyzetben a bokák közötti távolság, O-láb esetén a térdek közötti távolság nő meg.


Az újszülöttek általában enyhe O-lábbal születnek, mely az évek során spontán kiegyenesedik, esetleg X-lábbá alakul át. A 8-10 éves korig észlelt tengelyeltérések nagy része fiziológiásnak tekinthető, és idővel magától korrigálódik, azonban az ezt követő időszakban jelentkező, és romlást mutató tengelyeltérések kórosak, és kezelést igényelnek, mivel hosszú távon a térdízület külső (X-láb) vagy belső (O-láb) részének túlterhelését okozzák, ami az ízületi porc idő előtti kopásához vezet.

Térdfájdalom

Az alsó végtagi tengelyeltérésnek számos oka lehet. Okozhatja veleszületett kötőszöveti lazaság, melynek következtében a térdszalagok túl lazák; a csontanyagcsere zavara, például D-vitamin-hiány; a térd növekedési zavara, amit okozhat a növekedési zónát érintő törés, gyulladás vagy daganat. X-láb, O-láb felnőtt korban is kialakulhat, akár például ízületi kopás, vagy csontritkulás következtében. Gyermekkorban az alsó végtagi tengelyeltérések rendszerint kétoldaliak, és nem okoznak panaszt. Későbbi életkorban a gyors kifáradás, a terhelésre jelentkező térdfájdalom jelenhet meg tünetként. Felnőttkorban a térd kopása miatt kifejezett fájdalmat okoznak. A tengelyeltérés miatt a szalagok idővel túlnyúlnak, a térd instabillá, „lötyögőssé” válik.

Műtét

Kezelés szempontjából fontos a kórok tisztázása, és annak kezelése. A kisgyermekkori enyhébb eseteknél rendszerint nincs szükség beavatkozásra. Súlyosabb esetekben műtéti korrekció javasolt. Amennyiben a gyermek még növésben van, lehetőség van műtéttel a térd körüli csontok növekedését aszimmetrikusan átmenetileg gátolni, így, miközben a gyermek nő, 1-2 év alatt a tengely korrigálódik. Ha a gyermek növekedése már befejeződött, illetve felnőttkorban, a tengelyeltérés már csak nagyobb műtéttel korrigálható. Tekintettel arra, hogy a fenti két műtéti kezelési mód közül az első sokkal „kisebb” műtét, mind a műtét időtartamát, mind a műtét utáni felépülést illetően, a gyermekkorban észlelt kifejezett X-, vagy O-láb esetén érdemes időben szakorvoshoz fordulni, hogy ha szükséges, a beavatkozást a még növésben levő gyermeknél tudjuk elvégezni. Ez lányoknál legkésőbb 10-12 éves, fiúk esetében 12-14 éves kor..

Végtaghosszkülönbség

A végtaghosszkülönbség érintheti mind az alsó, mind a felső végtagokat, de jelentős funkciózavart elsősorban az alsó végtagokon okozhat, így ennek vizsgálata fontos. Az emberek jelentős részének van 0,5-1 centuméteres végtaghossz különbsége, amely rendszerint észrevétlen marad, és nem okoz panaszt. Általában az 1 cm feletti végtaghossz különbséget tekintjük kórosnak. A végtag rövidülés oka lehet funkcionális, amikor a csontok hossza egyforma, azonban a csípő körüli izmok kötöttsége, feszessége a két oldalon eltér, és az egyik csípő kicsit terpeszbe, a másik zártabb helyzetbe kerül. A végtaghossz különbség másik oka, amikor a csontok hosszában van eltérés, mely mögött számos betegség állhat, például a növekedési zónát érintő törés, gyulladás, daganat, csípőficam, a combfej elhalása, dongaláb, vagy más fejlődési rendellenesség. Mivel a végtaghossz különbség ágyéki gerinc deformitását, gerincferdülést és derékfájást is okozhat, kezelése mindenképpen szükséges. Két centiméternél kisebb hosszkülönbség esetén általában a cipőbe elrejtett emelés használata elegendő. Ennél nagyobb végtaghosszkülönbség esetén műtét javasolt. Növekedésben levő gyermek esetén enyhébb esetekben végezhető a hosszabb végtag növekedésének átmeneti gátlása. Súlyosabb esetekben és a növekedést már befejezett betegek esetében csontrövidítő és csonthosszabbító műtéti megoldások is vannak.


Dr. Szeverényi Csenge
tanársegéd
Ortopédiai Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.