2020. Szeptember 26. Jusztina nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Sztóma-ellátás a Klinikai Központban

Sok beteg él sztómával a testén. A sztóma jelentése nyílás, szájadék. A nyílásokat műtét során hozzák létre az operáló orvosok, amikor a testfolyadék (bélsár, vizelet, légúti váladék)valamilyen okból nem tud természetes úton távozni a szervezetből, illetve tracheostoma esetén (a légcsövön kialakított nyílás) a légzés fenntartása céljából. A sztóma-képzés lehet ideiglenes vagy végleges.


Leggyakoribb a bélsztóma: olyan, sebészek által létrehozott és varrattal rögzített bélnyílás a hasfalon, melyen keresztül a széklet távozik, és egy cserélhető zsákba jut. Vannak vékony-, illetve vastagbél sztómák. Vékonybélen általában akkor hoznak létre sztómát (ileosztóma), ha valamely betegség, például kolitiszulceróza(gyulladásos bélbetegség) miatt a vastagbél teljes szakaszát el kell távolítani.Vastagbélen (kolosztóma) elsősorban vastag-, vagy végbél daganatos megbetegedések esetén hoznak létre sztómát. Gyulladásos bélbetegségek, bélelzáródás, divertikulum (a vastagbélfal kiboltosulása) gyulladása, valamint a beleken áthatoló hasi sérülések esetén is szükség lehet sztóma kialakítására. A vizelet elvezetése és felfogása a feladata az úgynevezett urosztómának. A légcsövön kialakított nyílás neve traheosztóma, melybe kanült (csövet) helyeznek azorvosok a zavartalan légzés biztosítása lehetővé tétele céljából.

Több évtizedes szakmai gyakorlat

A Klinikai Központban 2013. március 1-jétőla TÁMOP 6.2.4-es pályázati program keretében nyolc ápoló sztóma csoportban (sztóma-team) dolgozik. Négy ápoló a Sebészeti Klinika dolgozója, kettő a Fül-Orr-Gégészeti- és Fej-Nyaksebészeti Klinikáé, szintén kettő az Urológiai Klinikáé. A team dolgozói több évtizedes szakma specifikus gyakorlattal rendelkező, jól képzett, segítőkész ápolók. Annak érdekében, hogy mind a nyolcan egységes ellátást nyújthassanak, egy gyakorlati továbbképzésen vettek részt a teamben dolgozó ápolók a program indulásakor. Az oktatás kiterjedt a kolo- és ileosztóma, az urosztóma és traheosztóma ellátására. Mindegyik területről egy ápoló bemutattaaz ellátást egy,a klinikán fekvő betegen. Kitértek minden hasznos és szükséges gyakorlati tudnivalóra. Bemutatták az eszközöket, az ellátás folyamatát, ismertették az életmódbeli, étrendi, tisztálkodási és a mindennapos tevékenységekre vonatkozó tanácsokat, esetleges megszorításokat. Ismertették az eszközök felírási módját, mennyiségét, árát. A traheosztóma ellátása kiterjedt a kanülcsere technikájára, a totális és részleges gége eltávolítás közötti különbségek bemutatására. Az oktatás része volt a hangképzés módjának és az azt elősegítő eszközök bemutatása, melyhez egy, korábban a klinikán ápolt betegről rögzített felvételt is meghallgattak.

Ellátás és oktatás

A sztóma terápiás ápolók a hét minden munkanapján a klinikák és a betegek rendelkezésére állnak. Ezeken a napokon két különböző területre specializálódott team tag hívható bármelyik klinikára a bent fekvő betegekhez. Az ápolók segítenek a betegeknek, és az intézeti ápolóknak a sztóma ellátásban, az ellátás oktatásában, és megválaszolják a felmerülő kérdéseket. A sztóma terápiás ápolók bemutatják, oktatják és lehetőség szerint gyakoroltatják a sztóma ellátást a betegekkel. Elmondják, hogy miként élhetnek együtt legkönnyebben vele, beszélnek az étrendi, sportolási, öltözködési, életmódbeli javaslatokról, megszorításokról. Bemutatják a lehetséges alternatívákat az eszközökre vonatkozóan. Segítenek kiválasztani az adott betegnek leginkább megfelelő sztóma zsák típusát. Megmutatják és gyakoroltatják a beteggel a sztóma ellátást. Szükség, vagy igény esetén bevonják a beteg hozzátartozóját az oktatásba. Erre leggyakrabban akkor kerül sor, amikor a beteg nem tudja önmagát ellátni, vagy amikor még küzd a ténnyel, hogy sztómája van, és nem tudja rábírni magát önmaga ellátására. A cél azonban az, hogy a beteg képes legyen sztómája ellátására, önállósága visszanyerésére.

Teljes élet

Nehéz a betegeknek a súlyos műtéteken átesni, megváltozott testképüket, életkörülményeiket elfogadni, és alkalmazkodni hozzá. A sztóma terápiás ápolók az ellátó team többi tagjával együtt segítenek abban, hogy a betegek mielőbb megtanulják, miként tudnak megváltozott körülményeikhez alkalmazkodni és újra teljes életet élni. A betegek életminőségét, és az ápolók munkáját javítják az egyre korszerűbb eszközök, mint pl. a bőrt kímélő, könnyebben kezelhető, a kellemetlen szagokat megszűrő zsákok, és tartozékaik.
A sztóma-team tagjai évente 2100-2400 alkalommal segítenek a betegeknek a sztóma ellátásban, ez havonta közel 200 ellátási eseményt jelent. A betegek úgy távoznak otthonukba, hogy előtte a sztómával kapcsolatos minden szükséges információt, oktatást és eszközt megkapnak.


Linzenbold Anita
klinikai vezető ápoló, sztóma terápiás team vezető
Sebészeti Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.