2020. Július 02. Ottó nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  A gyógytorna jelentősége a gyulladásos izombetegségekben

A gyulladásos izombetegségek a vázizmok gyulladásával járó autoimmun kórképek. A bőrt és az izomrendszert egyaránt érintő, illetve egyszerre több izmot érintő formájuk is ismert. Mindkét esetben jellemző tünetek az izomgyengeség, izomsorvadás, izomláz-szerű fájdalom, fáradás és a csökkent állóképesség.


Ehhez társulhat az arc, nyak, dekoltázs bőrének lilás- vöröses elszíneződése, az ujjak hátoldalán hámló lilás foltok kialakulása, kiütések megjelenése a napfénynek kitett területeken. Az izomgyengeség általában fokozatosan alakul ki, azonban néha hirtelen jelentkezik. Szimmetrikusan érintettek a vállöv, medenceöv, a felkar és a comb izmai, éppen ezért a betegek a hétköznapi élet számos területén nehézségekbe ütköznek. Gondot jelenthet számukra olyan mindennapi tevékenységek elvégzése, mint a lépcsőn járás, székből felállás, fésülködés, borotválkozás, hajmosás, mivel a gyengült izomzat nem képes ezeket a mozdulatokat végrehajtani. A betegség ráterjedhet a nyak izmaira, a légzőizmokra is. Ha a tünetek alapján felmerül a gyanú, akkor a diagnózis felállításában az immunológiai laboratóriumi vizsgálat, az izmok elektrofiziológiás vizsgálata, illetve az érintett izomból vett minta elemzése segíthet.

Jótékony hatású torna

A tünetek kezelés nélkül nagy valószínűséggel romlani fognak, ezért fontos az időben elkezdett terápia. Ennek fontos részét képezi a gyógytorna, mely a gyulladásos tünetek fennállásakor veszélyes lehet, mivel fokozhatja az izmok elhalását. Azonban az átmeneti javulás időszakában a megfelelő mozgásterápia elengedhetetlen. A betegség aktív szakaszában az izomrostok száma véglegesen megfogyatkozik, ezért a megmaradt rostok a fiziológiás mozgásfunkciók elérése érdekében mindenképpen edzésre szorulnak. Rendszeres gyógytornával csökkenthető a hosszantartó inaktivitás és a szteroid terápia mellékhatásaként kialakuló izomsorvadás mértéke. Megelőzhető a csontritkulás is, amely szintén jelentkezhet a gyógyszeres kezelés mellékhatásaként. Elkerülhető az izmok, izomcsoportok zsugorodása és növelhető az ízületi mozgásterjedelem. Nem utolsó sorban, a gyakran kísérő tünetként jelentkező ízületi gyulladás és fájdalom mértéke is csökken. A tornát érdemes a szív-érrendszer, valamint a légzőrendszer állóképességét fokozó gyakorlatokkal bevezetni, (pl. rugózások, nyújtott alsó-, illetve felső végtaggal végzett gyakorlatok). Ezt követheti a légzőtorna, melynek célja a légzőizmok és a légzési segédizmok hatékonyságának növelése, az oxigén ellátás javítása. A légzőtorna után az érintett izomcsoportok megfeszítésével, majd ellazításával serkenteni tudjuk a keringést az adott izmokban, ehhez használhatunk könnyen összenyomható labdát is. Fontosak az ízületi mozgásterjedelmet növelő gyakorlatok is, melyeket végezhetünk gumiszalaggal, valamint a nyújtó gyakorlatok, melyek megakadályozhatják az izmok zsugorodását.

Betegre szabott mozgássorozat

Lényeges, hogy a gyakorlatokat mindig az általános állapothoz, a betegség aktivitásához, és a mozgáskorlátozottság fokához mérten válasszuk meg. A mozgásterápia mellett hatékony fájdalomcsillapító hatása van az iontoforézisnek és a szelektív ingeráram kezelésnek is.
Szembe kell néznünk azonban a ténnyel, hogy ezek a betegek nem minden esetben nyerik vissza teljes mértékben egészségüket a megfelelő, kombinált terápia alkalmazása mellett sem. Jelentős részüknél az izomerő visszatérése sem tekinthető teljesnek. Ezért fontos, hogy a betegséget minél előbb felismerjék, és nagy tapasztalattal rendelkező immunológiai centrumok vegyék gondozásukba a betegeket.

Kovácsné Szöllősi Gabriella
Klinikai immunológiai tanszék
Belgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.