2020. Szeptember 26. Jusztina nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Biztonságban a méhben

A terhesség bekövetkeztekor természetes, hogy a leendő anya életmódját, táplálkozását a magzat igényeinek is alárendeli. Ideális esetben folsavat is szed, amely bizonyítottan csökkenti bizonyos fejlődési rendellenességek gyakoriságát.


A magzati fejlődés rendkívül bonyolult folyamat, mely molekulák, sejtek, szövetek, szervek, szervrendszerek szintjén, egymásra láncszerűen épülő folyamatok formájában zajlik, és bizonyos gyakorisággal óhatatlanul hiba csúszik bele, tehát károsító tényező hiányában sem lesz minden magzat egészséges. A következőkben felsorolt ártalmak ezt az alapkockázatot megemelhetik.

Röntgen, radioaktivitás

A terhesség első négy hónapjában a nagy dózisú besugárzás, pl. nukleáris baleset vagy célzottan a kismedencére irányuló sugárkezelés kóros kisfejűséget és szellemi visszamaradottságot okoz a magzatban. Fontos tudni, hogy a terhesség kimutathatósága – mely gyakorlatilag a menzesz elmaradásával esik egybe – előtt ható ártalom miatt nem keletkezik fejlődési rendellenesség. Vetélés esetleg bekövetkezhet, egyébként azonban a magzat normálisan fejlődik tovább. Folyamatosan jelentkező kisebb dózis hatásával kapcsolatban érdekes adat, hogy 250 mellkas röntgennel egyenlő sugárdózis esetén sincs egyértelműen kimutatható következmény.

Láz

A magas testhőmérséklet (láz, szaunázás) fejlődési rendellenességet, elsősorban nyitott gerincet okoz a terhesség korai időszakában, a későbbiekben pedig vetélést, koraszülést. Ezért 38,5 Celsius-fokos testhőmérséklet felett mindenképpen indokolt a gyógyszeres lázcsillapítás. Elsősorban paracetamol tartalmú készítmények ajánlhatók. Az ibuprofen és a hozzá hasonlóak több ok miatt is veszélyesek lehetnek terhességben, használatukat kerülni kell.

Vegyi anyagok

A nehézfémek közül a higany és az ólom jelenthet problémát. A nagyobb méretű tengeri ragadozókban feldúsuló szerves higanyvegyület szennyezés a magzatba bejutva az agy és ritkábban a végtagok fejlődési zavarát okozza és jelentősen gyakrabban tanulási nehézséget idéz elő. Ezért a kardhal, cápafélék, királymakréla fogyasztása terhességben nem ajánlatos, és a tonhal mennyiségét is érdemes heti 200 g-ra korlátozni. Hazánkban az édesvízi halak nem jelentenek kockázatot. Ólomvegyületek régi építésű házak festéséből és vízvezetékeiből juthatnak a szervezetbe. A testi és szellemi fejlődés visszamaradására egyértelmű bizonyíték van méhen belül és kisgyermekként elszenvedett ártalom esetében is. A vetélés, koraszülés kockázata is magasabb. Ilyen épületekben a málló, pattogzó festést fel kell újítani, csapvizet pedig csak a hidegvizes csapból folyatva, 15-30 másodperc múlva szabad ivásra, főzésre használni.

Rovar-és rágcsálóirtók

A rovar- és rágcsálóirtó szerek a szervezetbe kerülve fejlődési rendellenességet, vetélést, koraszülést okozhatnak, terhesség alatt kerülni kell a velük való érintkezés minden lehetőségét. A személyi védelmet szolgáló rovarriasztó szerek általában biztonságosak, használatuk a rovarcsípésekkel terjedő betegségek megelőzése folytán kívánatos. A használati leírást ellenőrizni kell!

Műanyagok

Bizonyos fajta műanyagokból kis mennyiségben hormonszerű hatású anyagok (ftalátok és bisphenol-A) kerülhetnek a velük érintkező élelmiszerbe, vagy italba, melyek hátrányosan befolyásolhatják a testi és a pszichés nemi fejlődést, és ez a hatás az anyán keresztül a méhen belüli életben is elkezdődhet. Élelmiszercsomagolási felhasználásukat a legtöbb országban 2-3 évvel ezelőtt betiltották, az ennél korábbi eredetű műanyag edényeken érdemes ellenőrizni a háromszög alakú keretben az újrahasznosítási kódot, és a 3-as és 7-es kódúak használatát mellőzni, különösen mikrohullámú sütőbe, mosogatógépbe helyezésüket kerülni.

Dohányzás, alkohol

A dohányzás súlyos következményei közismertek, terheseknél még a passzív dohányzás is jelentősen csökkenti az átlagos születési súlyt. Nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztása ún. magzati alkohol tünetegyüttest okoz, mely a jellegzetes arcformán túl az utód egész életében tanulási és mozgáskooordinációs nehézségekkel jár. Nincs bizonyíték azonban arra, hogy heti 1-2 alkalommal 1-2 pohár bor vagy sör fogyasztása a magzatra ártalmas lenne.

Gyógyszer

Gyakori tévhit, hogy a kismamának semmilyen gyógyszert nem szabad szednie. Sokszor a gyógyszer elhagyásával súlyosbodó, vagy elhúzódó betegség nagyobb kockázatot jelent a magzatra nézve, mint a gyógyszer szedése, azonban előfordulhat, hogy terhességben másik készítményre kell átállni. Az adott gyógyszert első alkalommal rendelő orvos a leginkább illetékes a terhesség alatti alkalmazással kapcsolatban, tehát nem csak a felíráskor fennálló, hanem a szedés alatt bekövetkező, vagy felismert terhességről is őt kell tájékoztatni. A recept nélkül kapható készítmények néhány fontos kivételtől eltekintve biztonsággal használhatók terhességben, ismételten hangsúlyozni kell a lázcsillapítás fontosságát. Nem szabad azonban szedni a következő hatóanyagokat tartalmazó készítményeket: ibuprofen, acetilszalicilsav, dextromethorphan, pseudoephedrin.

Dr. Kovács Tamás Szilveszter
egyetemi docens
Szülészeti- és Nőgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.