2020. Szeptember 26. Jusztina nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  A lipid-anyagcsere jelentősége idős korban

A lipidszintek (vérzsír-szintek) az életkorral összefüggést mutatnak. A koleszterinszint mindkét nemben az 5-6 évtizedig emelkedik, majd férfiak esetén 65 éves kortól, nőknél egy évtizeddel később csökkenő tendenciát mutat.


A lipidszintek változásait elsősorban a lipid-anyagcserében résztvevő enzimfehérjék korral változó aktivitása okozza. Az idős korban gyakoribb kóros lipidszintek másik fontos oka a másodlagos, egyéb betegséghez társuló lipideltérések gyakoriságának emelkedése. Ide sorolhatók az elhízáshoz, a 2-es típusú cukorbetegséghez, a pajzsmirigy alulműködéshez, és a krónikus vesebetegségekhez társuló, valamint a gyógyszer okozta vérzsír eltérések.

Másféle kezelés

Kérdés, hogy miért kell másként kezelni az időskori lipideltéréseket? Idősebb korban a betegek jelentős hányada a magas szív- és érrendszeri kockázati csoportba tartozik. A kezelés első lépcsőjeként megadott étkezési szokások megváltoztatása, valamint a rendszeres, lehetőleg mindennapi fizikai aktivitás beiktatása az átlagosnál is nagyobb problémát jelenthet az idősebb korosztályban. A diéta kivitelezése jóval ritkábban sikeres. A fizikai aktivitás gyakran minimális, és gyakran nehezíti, vagy lehetetlenné teszi a mozgásszervi betegségek gyakori előfordulása, pedig a rendszeres testmozgás jelentősen csökkenti nemcsak a szív- és érrendszeri halálozást, hanem az időskori csontritkulás kialakulását is. Sajnos idősek esetén az életmódbeli változtatások általában nem elegendőek a célértékek eléréséhez, a lipidcsökkentő gyógyszeres kezelés ezért az esetek többségében szükséges.

Gyógyszerek

Jó tudni, hogy melyek a gyógyszeres kezelés lehetőségei idős korban. A leghatékonyabb koleszterincsökkentő hatással rendelkező készítmények a sztatinok. Emellett ezek a szerek számos egyéb kedvező hatással is rendelkeznek. Csökkentik a gyulladásos választ, a vérrögképződést, emellett számos egyéb módon gátolják az érelmeszesedés kialakulását. A fibrátok fő hatása a triglicerid szintek csökkentése és a védő hatású HDL-koleszterinszint emelés. Mindkét gyógyszercsoportban jelentkezhet mellékhatásként izomfájdalom, májenzim emelkedés, és emésztőrendszeri panaszok Számos olyan szer azonban, amely a fiatalabb betegcsoportban alkalmazható, nem ajánlható idősek esetén. Előrelépést jelenthet a kezelésben egy újabb gyógyszer, az ezetimib megjelenése, mely gátolja a bélben a táplálék és az epe koleszterintartalmának felszívódását. Ez a szer sztatinokkal kombinálva tovább csökkenti a koleszterinszintet, ugyanakkor a mellékhatások szempontjából is kedvező.

Javaslat

Vajon szükséges-e gyógyszeresen kezelni az idősek lipidabnormalitásait? Számos korábbi, nagy betegszámon végzett tanulmány igazolta, hogy a 65 év felett alkalmazott lipidcsökkentő kezelés (elsősorban a sztatinok) jelentősen csökkenti a halálozást és a szív- és érrendszeri események kockázatát. Ezért a sztatinnal történő lipidcsökkentés a jelenlegi ajánlások szerint egyértelműen javasolt a magasabb kockázatú idős betegcsoportban. Emellett az életkor a kezelés megítélésekor nem lehet döntő szempont, hiszen a beteg biológiai kora (általános testi állapota) nagy eltérést mutathat a valós életkorhoz képest.

Mellékhatások

Vajon melyek az időskori gyógyszeres kezelés sajátos szempontjai? A legfontosabb változás a gyógyszerek lebontásának jelentős mértékű lelassulása. Ehhez társulhat a gyakran észlelt beszűkült vese- és májműködés. Ez nem csak a gyógyszer adagolásának meghatározása szempontjából fontos, hanem magyarázza az időseknél gyakrabban észlelt mellékhatások kialakulását is. Idősebb életkorban emellett gyakoribb a nem megfelelő gyógyszerszedés, melynek hátterében számos ok állhat, köztük a memóriafunkciók romlása, a látásromlás, a rossz szociális helyzet, a hangulati zavarok gyakoribb előfordulása. A mellékhatások kialakulása az említett okok miatt gyakoribb az idősek esetén, ám a nagy betegszámon elvégzett vizsgálatok eredményei alapján a megfelelő típusú és dózisú lipidcsökkentő gyógyszerek adása időseknél is biztonságos.

Dr. Paragh György
igazgató, professzor
Belgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.