2020. Augusztus 07. Ibolya nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  A terhesség vészjósló jelei

A babavárás állapotának megnevezésére az egyik legszemléletesebb a „másállapot” kifejezés. Ez arra utal, hogy ilyenkor számos szokatlan, sosem tapasztalt testi jelenség léphet fel.


A pocak növekedése, a magzatmozgás, mely akár a hasfal mozgása által mások számára is látható, mind felejthetetlen, különleges élményt jelentenek. Azonban közismert bizonyos kellemetlen tünetek terhességgel való összefüggése, mint például a reggeli hányinger, hányás, székrekedésre való hajlam, más kellemetlen hasi panaszok, a mellfeszülés, pigmentált bőrelváltozások. Bizonyos, terhességtől függetlenül is előforduló tünetek jellege megváltozhat a terhesség alatt, ilyen például a fejfájás. Jentkezhetnek kimondottan riasztó tünetek is, mint vérzés, súlyos görcsök, mely esetekben nyilvánvaló a sürgős orvosi segítség szükségessége. Máskor ez nem ennyire egyértelmű, de a késlekedés esetleg komoly következményekkel járhat. A következőkben összefoglalom azokat a terhességben jelentkező panaszokat, tüneteket, melyeket sohasem szabad figyelmen kívül hagyni. E tünetek jelentkezésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni a kismamának.

Vérzés

Sokszor előfordul kisebb mennyiségű vérzés a terhesség alatt, akár ismételten is, különösen a terhesség első harmadában, azután a terhesség zavartalanul halad tovább, és normális szülés zajlik, egészséges gyermek születik. Kevés pecsételés, enyhe menzeszszerű vérzés nem szükségszerűen jelent rosszat. Kétség esetén védőnővel, orvossal történő megbeszélés szükséges. Sürgős orvosi segítséget kell igénybe venni, ha a vérzés erős, folyamatos, súlyos hasi fájdalommal jár- ez vetélés, méhen kívüli terhesség, a terhesség későbbi szakában koraszülés, lepényleválás jele lehet.

Hüvelyi folyás

A váladék mennyiségének akár jelentős növekedése normális jelenség terhesség során. Vizsgálatot, kezelést igényelhet, ha annak jellege jelentősen megváltozik, kellemetlen szagú, furcsa színű lesz.

Magas láz

38 °C feletti láz annak kiváltó okától függetlenül veszélyes terhességben, legtöbbször fertőzés jele, mely bizonyos esetekben a magzatot is megbetegítheti, de a terhesség első harmadában maga a láz okozhat fejlődési rendellenességet, később pedig koraszülést kiváltó ok lehet. Legfontosabb ilyenkor az otthoni lázcsillapítás. A paracetamol tartalmú lázcsillapítók – és csakis ezek – biztonságosan adhatók terhességben. Orvosi segítségre csak 48 órán túl fennálló láz esetén van szükség. Sürgős orvosi ellátás indokolt, ha a láz mellett egyéb súlyos tünetek (fulladás, mellkasi fájdalom, hasi görcsök, heves derékfájdalom) is észlelhetők.

Vizeletürítési panaszok

A terhességben normális gyakoribb vizelés társulása fájdalmas, égő érzéssel már húgyúti fertőzés tünete lehet. Vesemedence gyulladás is kialakulhat, illetve az enyhébb fertőzés hosszabb ideig való fennállása a magzatot is veszélyeztetheti, növekedési visszamaradást okozhat. A vizeletvizsgálat a terhesgondozás része, azonban panaszok esetén az mielőbb indokolt, az esetleges antibiotikus kezelés szükségességének eldöntése céljából.

Lábdagadás, vizenyők

Vízvisszatartás, némi végtagduzzanat, enyhe vizenyő normális jelenség terhességben. Hirtelen kifejlődése, súlyosbodása azonban terhességi szövődmények első feltűnő jele lehet, terhességi toxémia (más néven preeclampsia) állhat a háttérben. Egyoldali lábszárduzzanat vénatrombózisra utalhat, mely sürgős orvosi segítséget igényel.

Fejfájás

A súlyosbodó preeclampsia jele lehet, különösen az előző tünettel együtt. Jellege az esetleg megszokottól eltérő, erőteljesebb, feszülő. Preeclampsiában a vérnyomás magas, tehát egyébként is fejfájós terheseknek célszerű vérnyomásmérőt tartani otthon. Egyéb, ritkább súlyos szövődmények lehetősége miatt a makacs fejfájás normális vérnyomás esetén is kivizsgálást igényel.

Látászavar

A látászavar, homályos látás, szikralátás a még előrehaladottabb, súlyos preeclampsia jele lehet, melyet beavatkozás nélkül súlyos, életveszélyes szövődmények, eszméletvesztés, görcsrohamok követhetnek. Különösen az előzőekben leírtakkal együttes jelentkezése esetén sürgős mentő szállítás indokolt szülészeti intézménybe.

Hasi fájdalom

Az itt-ott jelentkező, rövid ideig tartó szúró jellegű hasi fájdalom gyakori terhességben, a méh növekedésével, a szalagok feszülésével függ össze. A nem múló, erősödő fájdalom mindig kórjelző, és a terhesség idejétől függően különböző szövődményekre utalhat. A vetélésen, koraszülésen, lepényleváláson túl különösen a felső hasi, gyomortáji görcsös fájdalom ismét csak súlyos preeclampsiára utalhat. Vakbélgyulladás, epehólyag megbetegedés is előfordulhat terhességben.

Ismétlődő hányás

Egyes várandósokban a terhesség gyakori jeleként ismert hányás állandósul, súlyossá válik, akár kiszáradáshoz is vezethet (hyperemesis). Ha szájon át történő folyadékfogyasztás már nem lehetséges, intézeti felvétel, vénás folyadékbevitel rendezheti csak a várandós állapotát.

Bőrviszketés

A bőr feszülése a hormonális változásokkal együtt okozhat viszkető érzést terhesség során. Ennek kifejezetté válása, az egész testre kiterjedése azonban az úgynevezett terhességi epepangás jele lehet. Ilyenkor az epeutak ellazulásra miatt az epe felhalmozódik, mintegy dugót képez az epeutakban, ezáltal az epesavak felszaporodnak a vérben, a test nedveiben, a bőrben. Sárgaság, feltűnően világos színű széklet is jelentkezhet. Fennállásakor gyakrabban fordul elő a magzat méhen belüli elhalása, emiatt gyakoribb magzati ellenőrzés indokolt. Laboratóriumi vizsgálatok tisztázzák a kórképet.

Csökkent magzatmozgás

A magzat fejlődéséhez elválaszthatatlanul hozzátartozik a rendszeres mozgás. A 18-20. héttől kezdve a kismamák rendszeresen érzik is ezeket. Általában elmondhatjuk, hogy a 22-24. héttől kezdve joggal adhat okot aggodalomra, ha egész nap eltelik anélkül, hogy a várandós magzatmozgást érezne. A terhesség utolsó harmadában irányadó, hogy ha az esti órákig nem érez 10 magzatmozgást a kismama, indokolt a magzat ellenőrzése az illetékes szülészeti intézményben. Természetesen nem kell minden nap számolni a magzatmozgásokat, csak akkor, ha intenzitása vagy jellege a korábban megszokott képest feltűnően megváltozott.

A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szükség esetén bármikor a várandósok rendelkezésére áll, beutaló nem szükséges.

Dr. Kovács Tamás Szilveszter
egyetemi docens
Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.