2020. Április 05. Vince nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  A beteg állapotváltozását jelző tünetek

Aki hozzátartozóját ápolja otthonában, annak tanácsos ismerni azokat a testi jeleket, tüneteket, amelyek a beteg állapotának változását jelzik. Az alábbiakban belgyógyászati osztályvezető ápolója ad áttekintést a figyelemfelhívó jelekről.


Napjainkban szinte minden háztartásban fellelhető digitális vérnyomás és pulzusmérő készülék. Ezen értékek ellenőrzése, drasztikus változása önmagában is jelzés értékű. A beteg tudatának megváltozása, zavartság, agresszió is állapotváltozásra utal. A vizelet színe, mennyiségének kóros megváltozása (túl sok, vagy éppen nagyon kevés) szintén betegségre hívja fel a figyelmet, ugyanígy a széklet színe, halmazállapota, a székletürítés gyakorisága is. A bőr színének változása is jelezheti a családtagnak, hogy valami megváltozott, valami nincs rendben a beteggel – mondta Tálas László, a Belgyógyászati Klinika B épületének osztályvezető ápolója, a Klinikai Központ Kiváló dolgozó és jutalomdíjjal elismert szakdolgozó.

– A bőr elváltozásai milyen betegségeket jelenthetnek?

A sápadt bőr önmagában lehet a fáradtságtól, alacsony vérnyomástól, de jellemező a külleme a vérszegény betegnek is. Amennyiben a sápadtság hideg verejtékhez társul az jelezhet fájdalmat, vagy nagyon alacsony vércukor szintet. A szapora pulzus utalhat pajzsmirigy betegségre, szívbetegségre, de lázas állapot, vagy a fulladás következménye is lehet. A sárga bőr, sárga szemfehérje a máj nem megfelelő működését jelzi. A kék szín leginkább a szervezet csökkent oxigén ellátottsága következtében alakul ki, ez általában az ajkakon, a körmön látható. Oka: légzési elégtelenség, mely lehet tüdő, vagy szív eredetű is. A piros bőr allergia, magas vérnyomás, esetleg láz tünete lehet. A vizenyő megjelenése a megjelentés helyétől függően lehet vese, vagy szívprobléma. Szív eredetű ödéma: megdagadnak a bokák, súlyosabb esetben akár a teljes alsó végtag. Kialakulhat azonban belső szerveknél is pl. gyomornál májnál. Jellemző hogy nyugalmi időszakban, éjszaka több víz ürül a szervezetből, ami gyakori éjszakai vizelést eredményez. A vese eredetű (renális) vizenyő leginkább arcon, szemhéjon jelenik meg. A végbél berepedése általában a székelés zavara, gyulladás, mozgásszegény életmód miatt alakulhat ki. Körömelváltozásoknál vitaminhiányra, esetleg pajzsmirigy rendellenességekre kell gondolnunk. A lepedékes száj kevés folyadékbevitel, emésztőrendszeri megbetegedésekben fordulhat elő.

– Milyen gyakori széklet-és vizeletürítés tekinthető átlagosnak?


A székletürítés normál gyakorisága még egészséges emberek körében is változó. A naponta többszöri székletürítés vagy a napi egyszeri ugyanúgy normális, mint a heti háromszori. Gyakorisága sok mindentől függ, például az étkezéstől, a napi mozgásmennyiségtől, a leterheltségtől, a stresszhatásoktól, kortól, nemtől. A vizelet ürítésének gyakorisága ugyanúgy árulkodik az egészségünkről, mint a vizelet szaga vagy kinézete. A legtöbb ember naponta 6-8 alkalommal ürít vizeletet, de ez attól is függ, mennyi folyadékot fogyaszt.

– Milyen betegséget jelenthet a túlságosan elszíneződött vizelet, a gyakori széklet, hányás?

A vizelet az úgynevezett urochrome pigment miatt sárga színű. Ez a szín normál esetben a világosabbtól a mélyebb sárgáig változik, a vizelet koncentrációjától függően. A sötétebb vizelet arról árulkodhat, hogy nem iszunk elég folyadékot. A testnek szüksége van bizonyos mennyiségre, hogy megfelelően működjön. Ha megtartja a folyadékot, akkor a vizelet sötétebb és koncentrált lesz. Ha azonban világos, akkor túl sokat iszunk, vagy pedig vízhajtót szedünk. Bizonyos gyógyszerek okozhatják a vizelet zöldes vagy kékes elszíneződését, a vitaminok sárgásabb színt adnak, míg például a sárgarépa narancsosat. A gyakori székletürítés oka lehet gyógyszer, gyulladásos bélbetegségek, vagy lehet akár fertőzéses eredetű is. Ha a hányadék habos, vizes jellegű, az leginkább gyomorsavat tartalmaz. Amennyiben zöldes, epe problémákra hívja fel a figyelmet. A piros, vért tartalmazó hányadék gyomorfekély kialakulását, nyelőcsővisszér megrepedését jelentheti. A bélelzáródásra jellemző a barna színű, bűzös bélsár hányás (miserere). Ez életveszélyes állapot.

– Milyen betegséget jelent a különböző színű, állagú köpet?

Jellegzetes köpetek: Kis mennyiségű, zöldes (baktérium) – légúti hurut; nagy mennyiségű, törmelékes, akár 1 liter is lehet – hörgőtágulat; kevés, tapadós, üvegszerű – tüdő asztma; kékes vörös – tüdőinfarktus; rozsdabarna – tüdőgyulladás; rózsaszín – tüdődaganat; rubinvörös – tüdőgümőkór; szilvalé színű – bal szívfél elégtelenség.

– Mi a teendő ezeknél az orvos kiérkezéséig az elváltozások dokumentálásán kívül?

Mindenképp fontos a beteg megnyugtatása, állapotának követése. Esetleges szállításra való felkészítés, felkészülés (csomag összekészítés). Amennyiben váladék keletkezik, tegyünk el mintát belőle a higiénés szabályok betartásával. Minden esetben fontos a szappanos kézmosás, esetleg kézfertőtlenítés. Valamint gondolni kell arra, hogy a különböző váladékok fertőzőek is lehetnek, ezért gumikesztyű használatára is szükség lehet.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.