2020. Április 05. Vince nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Ferde nyaktartási rendellenesség

Az újszülöttkorban jelentkező ferde nyaktartás latin neve a torticollis. Ennek oka az egyik oldali fejbiccentő izom zsugorodása, aminek következtében a fej az érintett oldalra dől, és az ellenkező irányba fordul.


Ha a fejet középállásba hozzuk, vagy az ellenkező irányba forgatjuk, akkor a rövidült fejbiccentő izom feszesen előemelkedik, időnként benne csomó is tapintható. A szülők rendszerint úgy észlelik az eltérést, hogy a gyermek nem forgatja egyforma gyakorisággal a fejét mindkét irányba. Fiúknál és lányoknál egyformán előfordul, néha más fejlődési rendellenességgel társulva.

Sérülés, öröklés

A ferde nyaktartás oka ismeretlen, de szerepe lehet benne a terhesség alatti téraránytalanságnak, azaz, ha kevés a magzat számára a hely a méhen belül, vagy szülés közben is sérülhet az izom. Mivel családi halmozódás is előfordul, így örökletes tényezők is szerepet játszhatnak a megjelenésében. A ferde nyaktartás hosszabb idejű fennállása esetén fej- és arcaszimmetria, de akár a nyaki-, háti szakaszon gerincferdülés is kialakulhat, ezért kezelése fontos.

Torna

A ferde nyaktartás kezelése csecsemőkorban a nyak tornáztatásával történik, melyet a szülők is el tudnak végezni: a fejet az ellenkező oldalra kell forgatni, és billenteni, az ellenoldali váll leszorításával úgy, hogy az izom nyúljon. Ezen túl javasoljuk, hogy a csecsemőt otthonában úgy fektessék, hogy a fény- és hangingerek inkább abból az irányból érjék, amerre a gyermek nehezebben forgatja a fejét, tehát ha a gyermek látni akarja a környezetét, akkor a fejemelés közbeni aktív izommunkával is nyúljon az izma. Ugyanez a technika használható a gyermek etetésénél is.

Műtét

Ha a nyaktorna hatására a korrekció nem következik be 1-2 éves korra, akkor műtétet javaslunk, mely során a fejbiccentő izom feszülő részeit leválasztjuk a tapadásukról. A ferde nyaktartásnak az izomzsugorodáson kívül ritkán egyéb okai is lehetnek, melyeket érdemes kizárni: előfordulhat, hogy a nyaki csigolyák fejlődési rendellenessége okozza a kényszertartást, de látászavar, a nyaki gerinc gyulladásai, baleset, égés, agydaganat, pszichés vagy egyéb idegrendszeri betegség is állhat mögötte, sőt bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is megjelenhet. Ilyenkor ezek kezelésével oldódik meg a ferde nyaktartás.

Kép forrása: https://triadpediatric.com/torticollis/

Dr. Szeverényi Csenge
tanársegéd
Ortopédiai Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.