2020. Szeptember 26. Jusztina nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Az öregség nem „betegség”!

Régi orvosi mondás, hogy a kor önmagában nem betegség. Az öregedés nem krónikus betegségek összessége, az időskor nem jelent egyet a betegségekkel.


Az életnek az az utolsó harmada, amikor a szervezet funkcióinak lassú, folyamatos romlása következik be (sejt, szerv vagy szervezet szinten). Meghatározó a genetikai kód, egyéni különbségekkel. Életműködéseink olyan gyakoribbá váló változásai, amelyek nem borítják fel az érintett működések egyensúlyát, csupán beszűkítik „kapacitásukat”. Sérülékenyebbé és érzékenyebbé válnak ezek a működések a hirtelen változásokkal, terhelésekkel és alkalmazkodási kihívásokkal szemben.

Élethosszig tartó egészség

Az embernek egész életében fenn kell tartania egészségét, hiszen nem csak az élet hossza számít, de annak minősége is. Fenntartható egészségben és életminőségben lehet sikeresen öregedni. Nagy szerepe van ebben az életmódnak és a gondolkodásmódnak. Az öregedés személyre szabott, nincs egységes öregedési minta. Mindenki másként öregszik, idős korunkban egyre jobban különbözünk egymástól. Mai tudásunk szerint az öregedést nem tudjuk megállítani, csak lassítani, melynek legjobb módszere a betegségek megelőzése. Az öregedés késletetése az egészség megőrzésével, a betegségek megelőzésével azok esetleges hatásainak csökkentésével kezdődik. Az elsődleges megelőzés a betegségek, balesetek kockázati tényezőinek felmérése szűrővizsgálatokkal történik. A szűrések mellett a védőoltásoknak, az életmódnak jelentős szerepe van. Több szűrést az idős ember is elvégezhet (pl.: vérnyomásmérés, vércukorszint mérés).

Szűrővizsgálat, baleset megelőzés


Fontos, hogy 50 év felett az emberek évente legalább egyszer ellátogassanak az orvoshoz, ahol az alapvető vizsgálatokat elvégzik (pl. fizikális vizsgálat, vérnyomásmérés, vér-és vizeletvizsgálat). A balesetek megelőzésénél fontos az érzékelő szervek, a látás, hallás karbantartása, betegségek esetén a gyógyszer mellékhatások kiküszöbölése, a gondolkodás károsodását okozó betegségekből eredő balesetek megelőzése (felügyelet biztosítása), vagy a környezet akadálymentesítése (pl. küszöbök megszüntetése, csúszásmentes járólapok, megfelelő tapadást biztosító lábbelik).

Életmódváltás

60 éves kor után jelentősen változtatni kell az életmódon. Az aktív évek után most egy másfajta ritmusú és intenzitású periódus következik. Testileg és lelkileg is át kell állni erre az új időszakra, amely egyáltalán nem jelenti azt, hogy csökkennie kellene az aktivitásnak, az életörömnek és vitalitásnak.
Ennek érdekében alapvető feladat a helyes táplálkozás és diéta, ha szükség van rá szakemberek, dietetikusok segítségével. E mellett a káros szenvedélyek elhagyását vagy mérséklését javaslom.
Az egészséges táplálkozás mellett fontos a mozgás és a friss levegőn való tartózkodás. Legyen rendszeres napi mozgásprogramunk, kerüljük a túlzásokat és a sérüléseket, de minden nap szükségünk van valamilyen mozgásra (pl. séta, úszás). Természetesen 60 év felett is érdemes tornaterembe járni, fizikai és egészségi állapotnak megfelelő edzéseket végezni. Hasonló a helyzet az agy és a szellem karbantartásával is. Legyünk nyitottak és fogékonyak az újra, keressük a szellemi kihívásokat és a társaságot. Fontos a fontosság érzésének megtartása, feladatok keresése. Magához az élethez történő pozitív hozzáállás is segít az öregedés lassításában.

Mozga Csabáné Kirilla Erzsébet
osztályvezető ápoló
Belgyógyászati Klinika C épület

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.