2020. Szeptember 22. Móricz nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Újszülöttek, koraszülöttek szűrővizsgálatai

Panaszmentes várandósságot követően, természetes úton született érett újszülöttek, ha élénken sírnak és mozognak szárazra törlést követően édesanyjuk mellkasára kerülnek és háborítatlan bőr-bőr kontaktusban maradnak legalább egy órás korukig.


Majd megmérik testtömegüket, testhosszukat, fej körfogatukat. Születési súlyuk alapján (figyelembe véve nemüket is), koruknak megfelelő súlyú, annál kisebb vagy nagyobb csoportokba sorolják őket. A koruknál kisebbek, nagyobbak vagy a koraszülöttek (akik a 37. terhességi hét előtt születtek), hajlamosak alacsony vércukorszintre, ezért meghatározott időközönként vércukrot ellenőriznek náluk. A jól lévő újszülötteket pár órán belül, a kockázati tényezőkkel rendelkezőket, a koraszülötteket vagy rosszul lévőket születésük után azonnal gyermekorvos vizsgálja meg. A részletes fizikai vizsgálat során különös figyelemmel keresik az esetleges fejlődési rendellenességeket és a szülési sérülések nyomait. Megállapítják, hogy az újszülött vagy koraszülött a számított terhességi hétnek megfelelő érettségű-e, ha nem, akkor különböző érettségi jegyeket és idegrendszeri reakciókat figyelembe véve, egy pontrendszer segítségével meghatározzák terhességi korát.

Fertőzés

Méhen belül szerzett fertőzés szűrésére laborvizsgálatok történnek azoktól a tünetmentes újszülöttektől, akik édesanyjának a szülés előtti hetekben fertőzésre utaló tünetei voltak vagy koraszülöttként látták meg a napvilágot. 24-48 órás kor között vérkép és egy, a máj által termelt fehérjének a CRP-nek a vizsgálatát végzik el. Pozitív eltérés esetén antibiotikum indul, ilyenkor a vérből mikrobiológiai tenyésztésre (hemokultúra) is sor kerül, ha kórokozó tenyészik ki, akkor ez véráram fertőzésre utal, ilyenkor az antibiotikumot hosszabb ideig adják.

Anyagcsere betegségek

A veleszületett anyagcsere-betegségek szűrése: kötelező vizsgálat, akkor kerülhet rá sor, ha az újszülött legalább 60 ml anyatejet vagy tápszert megevett már és betöltötte a 48 órás életkort. Koraszülötteknél több alkalommal is elvégzik ezt a szűrő vizsgálatot. A sarokból levett kismennyiségű vérrel szűrőpapírra rajzolt köröket itatnak át, a papírt megszárítják, majd postán az anyagcsere szűrő központba juttatják, ahol 26 féle anyagcsere betegség gyors szűrésére van lehetőség. Ezen betegségek egy része különleges diétával egyensúlyban tartható, vagy veleszületett pajzsmirigy alulműködés esetén a korán elkezdett hormonpótlással megelőzhető a szellemi visszamaradás. A vizsgálat eredményéről értesítést a szülők illetve a gyermekorvos csak pozitív esetekben kapnak.

Hallásszűrés

Hallásszűrés: szintén kötelező vizsgálat. Egy nagyon pontos, műszeres, úgynevezett BERA hallásvizsgálat történik, mely a hallórendszer belső, idegi struktúráinak működéséről, a hangfeldolgozásról ad felvilágosítást. A vizsgálat során fontos, hogy az újszülött aludjon, ne mocorogjon és a magzatmáz már felszívódjon a hallójáratból. A fül mögé elektródákat rögzítenek. Majd fejhallgatót helyeznek a fülekbe, ahová tesztjeleket küldenek, amik mérhető és rögzíthető elektromos aktivitást váltanak ki.

Látásvizsgálat

Látás vizsgálata a látásmagatartás és különböző reakciók vizsgálatával történik. Az újszülött az első napon alig nyitogatja a szemét. Később gyakrabban van nyitva a szeme, erős fényre a pupillák összeszűkülnek, a szemhéjakat összezárja, összeszorítja. A szeméhez 20-30 cm-re lévő mozgó tárgyat a szemgolyó rövid ideig követi, majd gyorsan eredeti állásába tér vissza. Koraszülöttek szemfenék vizsgálata javasolt azoknál, akik a 32. hétnél korábban vagy 1500 grammnál kisebb súllyal jöttek a világra, illetve azok a koraszülöttek, akik gépi lélegeztetést vagy hosszabb ideig plusz oxigén adását igényelték. Ők hajlamosak lehetnek a koraszülöttek ideghártyájának elváltozására, a betegség angol nevének rövidítése a ROP. Időben történt szűrés lehetővé teszi a kezelést, megakadályozva ezzel a legsúlyosabb szövődmény, a vakság kialakulását.

Koponya ultrahang

Koponya ultrahangos szűrés, pontosabban az agy ultrahanggal történő vizsgálata a nagy kutacson keresztül. Az éretlen koraszülöttek, az oxigénhiányt elszenvedett vagy különböző okokból vérzékeny kora- illetve újszülöttek veszélyeztetettek agykamrai vagy agyállományi vérzés, agyi ciszták valamint agykamra tágulat kialakulására. Ezek kimutatása fontos a kezelés megválasztása, az ellenőrző vizsgálatok gyakoriságának meghatározása és a kimenetel megítélése miatt is.

Csípőficam szűrés

Csípőficam szűrés: megfigyelik, hogy az újszülött combján lévő bőrredők szimmetrikusak-e, alvás közben két alsó végtagját egyformán tartja-e. Az újszülött osztályon a csípőízület fizikális vizsgálata történik, ha eltérést találnak, akkor 4-6 hetes korban feltétlenül szükséges ortopédiai szakvizsgálat, mely során ultrahangos vizsgálatot is végeznek.

Szívfejlődési rendellenességek

Egyes szívfejlődési rendellenességek szűrése: a lágyékhajlatban tapintják a fő combverőerek lüktetését, ha ez a szokottnál gyengültebb vagy nem tapintható, akkor kardiológiai vizsgálatot végeznek. Nem kötelező vizsgálat a pulzoximetriás módszerrel végzett szűrés. A jobb kézre és valamelyik lábra helyezett érzékelővel mérik a vér oxigén telítettségét (szaturációját), ha a kézen mért érték 5 százaléknál nagyobb a lábénál, akkor szintén javasolt a szív ultrahangos vizsgálata.
A szűrővizsgálatok eredményét a zárójelentésben és a gyermek egészségügyi kiskönyvben is feltüntetik. Az esetleges további teendőket, vizsgálatokat a zárójelentés epikrízis részébe írják bele.

Dr. Riszter Magdolna
klinikai szakorvos
Neonatológiai Tanszék
Gyermekgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.