2020. Szeptember 28. Vencel nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Beszéljünk az alacsony vércukorszintről!

Az alacsony vércukorszint, a hipoglikémia, a cukorbetegség leggyakoribb akut szövődménye, amely a normál vércukorszint (normoglikémia) elérésének legfőbb akadálya. A „hipo" jelentése alacsony, a „glikemia" jelentése cukor a vérben. Tehát a hipoglikémia azt jelenti, hogy alacsony a vércukorszint a vérben (a vércukor 3 mmol/l, ill. ez alá történő csökkenése). A legújabb, 2009-ben megállapított amerikai definíció 3.9 mmol/l- es vércukor esetén beszél hipoglikémiáról.


A vércukor érték optimális tartománya 3.9-8.9 mmol/l. Túl alacsony tartományról beszélünk, ha kisebb mint 3.9 mmol/l, túl magas tartományról, ha nagyobb mint 8.9 mmol/l. Az étkezés előtti célérték 4-6.1 mmol/l, étkezés után másfél órával mért vércukor célérték <7.8 mmol 1-es típusú diabéteszben, <8.9 mmol/l 2-es típusú diabéteszben, de akár a 10mmol/l alatti érték is elfogadható lehet idősebb korban. Az alacsony vércukorszint számos szervben okozhat zavart, pl. az agy különösen érzékeny az alacsony vércukorszintre, mivel legfőbb energiaforrása a szőlőcukor. Ritkán maradandó agykárosodás (stroke, agyvérzés után, agylágyulás, agyérgörcs) is kialakulhat. Károsodhat a szív- és érrendszer (ritmuszavar, szívinfarktus, hirtelen halál okozója lehet).

Inzulin és szénhidrát- egyensúly

Hipoglikémiát okozhat, ha a beteg beadta az inzulint, de kihagyta az étkezést, vagy igen kevés szénhidrátot fogyasztott el. Továbbá bizonyos tabletták miatt is kialakulhat és akkor is, ha a beteg gyógyszeradagja az elfogyasztott étel szénhidrát- mennyiségéhez képest magas. Emellett alkoholfogyasztás hatására is mutatkozhat, különösen a tömény szeszes italok fogyasztása gátolja a máj cukorleadását. Kiválthatja hosszan tartó, megerőltető testedzés, intenzív fizikai munka és fárasztóbb testmozgás is. Előidézheti túl nagy mennyiségű inzulin beadása és az, ha nem a bőr alá adják az inzulint, hanem az izomba.

Fáradtság, kézremegés

A vércukorszint elkezd csökkeni, majd védekezésül glukagon és adrenalin szabadul fel a szervezetben. Ezáltal megjelennek a hipoglikémia tünetei. A raktáron levő glükózt a szervezet mozgósítja és növeli a vércukorszintet, így megpróbálja helyreállítani a normál vércukor értékeket. Mit érez az, aki „hipózik"? Gyengeséget, fáradtságot, kézremegést, szédülést, szapora szívdobogást, hirtelen éhségérzetet. A beteg gondolatai összeszedetlenek, koncentráló képessége csökken, hirtelen ideges, izgatott lesz, hideg verejték lepi el a testét, izzad, elsápad, beszéde lassú, zavart lesz, kettős látása lesz vagy homályosan lát, fáj a feje, zsibbadást érez az ujjain, illetve a szája körül. A tünetek egyaránt kezdődhetnek lassan vagy gyorsan, és perceken belül az enyhe, rossz közérzettől a súlyos zavartságig, vagy pánikig fokozódó állapotromlás következhet be.

Szénhidrátfogyasztás

Mi a teendő a tünetek jelentkezésekor? Meg kell mérni a vércukorszintet (hordozató vércukormérő készülék). Abban az esetben amikor nem áll rendelkezésünkre vércukormérő készülék és a tünetek megegyeznek a hipoglikémia tüneteivel, fogyasszunk: 2 dl gyümölcslevet (narancs, alma, szőlő), vagy cukros teát, vagy 1 pohár tejet, vagy szénsavas üdítőitalt (nem diétásat), vagy 3-6 db szőlőcukrot, vagy 5-6 db keménycukorkát (amit el kell rágni). A közhiedelemmel ellentétben a – vércukorszintet csak lassan emelő – csokoládé NEM alkalmas a hipoglikémia gyors rendezésére. A vércukorszint rendeződése után célszerű még 10-20 g lassan felszívódó szénhidrátot is elfogyasztani (pl. egy szelet barna kenyeret, 4-5 korpás kekszet). Mivel a szőlőcukor, narancslé stb. (gyorsan felszívódó szénhidrátok) hatása hamar lecseng, újabb hipoglikémia alakulhat ki.

Újramérés

Feltétlenül mérjük újra a vércukrot. Abban az esetben, amikor a hipoglikémia súlyos tünetekkel, vagy esetleg eszméletvesztéssel jár és már a szájon át történő cukorbevitel nem lehetséges, orvosi segítségre van szükség. Ilyenkor egy bizonyos injekció izomba történő vagy subcutan beadása megszüntetheti a hipoglikémiát. De hatása csak átmeneti, ezért amikor a beteg visszanyeri az eszméletét, szénhidrátbevitelre ugyanúgy szükség van. Az injekció beadására meg kell tanítani valamely közeli hozzátartozót, ill. munkatársat. Az injekciót hűtőszekrényben kell tárolni, és a lejáratát figyelemmel kísérni. A hipoglikémia éjjel is előfordulhat, ezért célszerű az esetleges éjszakai hipoglikémia elhárítására felkészülni (pl. egy pohár gyümölcslevet, 3-6 szem szőlőcukrot az ágy mellé elhelyezni).

Megelőzés

Mit tehetünk, hogy a „hypót"megelőzzük? Ne hagyjuk ki a főétkezéseket. Evés, lefekvés és mozgás előtt ellenőrizzük a vércukorszintet. Naponta fogyasszuk el a javasolt mennyiségű szénhidrátot. Testmozgás előtt fogyasszunk 15-20 g plusz- szénhidrátot. Tanuljuk meg, hogyan módosíthatjuk az inzulin adagunkat a vércukorszinthez (orvos, diabetes szakápoló segíthet ebben). Tájékoztassuk orvosunkat ha gyakran tapasztalunk hipoglikémiát (szükséges lehet az inzulin adag módosítása). A diabéteszes beteg feltétlenül hordjon magánál gyorsan felszívódó szénhidrátot (100 százalékos narancslé, szőlőcukor), „Cukorbeteg vagyok" feliratú kártyát. (Külföldi út esetén angol nyelven, ill. az adott célország nyelvén lefordítva annak érdekében, hogy kellő időben jussunk az életmentő segítséghez).

Molnár Antalné
diabetológiai betegoktató, gyógytornász
Belgyógyászati Klinika, A épület

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.