2019. November 14. Alíz nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Időterápia virrasztóknak

Sok szülő már csak akkor megy orvoshoz gyermekével, amikor már baj van, amikor úgy megszokja a rendszeres számítógépezést a gyermek, hogy nem tud elaludni hajnali 2-3 óra előtt. A neurológiára irányítja őket a háziorvos.


Ismert, hogy a számítógép monitorja 420-430 nanométeres hullámhosszú kék fényt bocsájt ki, ami gátolja a melatonin nevű hormon termelődését a tobozmirigyben, népies nevén a vakszemben. A melatonin felelős azért, hogy szervezetünk alkalmazkodjon a nappalokhoz és az éjszakákhoz, tehát azért, hogy világosban éberek legyünk, sötétben pedig aludjunk. A melatonin felelős az elálmosodásért, az alvás elkezdéséért és fenntartásáért – mondta Magyar Mária Tünde egyetemi docens a Neurológiai Klinika Alváslaboratóriumának vezetője. – Minden természetes lénynél, így az embernél is alkonyatkor emelkedik a melatonin szint, mely hatására elalszunk, és hajnalban, amikor a fényerősség növekedésével gátlódik ennek a hormonnak a termelődése, felébredünk.

Biológiai óra

Az alvás-ébrenlét ritmusát cirkadián ritmusnak nevezzük, magyarul biológiai órának, amely 24 órát ölel fel. Az egyén belső időmérő órájára hatással van a környezet, leginkább a napfény, pl. nyáron kevesebbet alszunk, mint télen. A ritmus a természet változásához alkalmazkodik az alvás-ébrenlét szabályozásában is, ezért nem okoz egészségkárosodást a nyári rövidebb alvás. A mesterséges alvásmegvonásnak viszont egészségkárosító hatásai lehetnek, mint például a túlzott számítógép használat miatti kevés alvásnak. Az alvászavar együtt jár a depresszióval. Főként tinédzserekre, fiatal felnőttekre jellemző a számítógép túlzott használata miatti virrasztás. A fiatal szervezetnek 8 órai alvás szükséges, de ha az éjszakázás miatt kitolódik az elalvási idejük, eltolódik a cirkadián ritmusuk, reggel álomittasan, kótyagosan ébrednek, nem tudnak figyelni az iskolában, sokszor elalszanak az órán. Pedig az éjfél előtti órák értékesebbek alvás szempontjából.

Időterápia

A számítógépezés miatt alvásmegvonásban szenvedők terápiája a kronoterápia, magyarul időterápia, ami nagy türelmet igényel szülő és gyermek részéről egyaránt. A gyógymód szerint hamarabb abba kell hagyni a számítógépezést és hetente 30-60 perccel korábban kell lefeküdni. Az alvás előtt legyen rituálé. Az alváshigiéna azt jelenti, hogy iktassuk be saját szabályainkat. Legyen a hálószoba sötét, csendes, hűvös, az ágy kényelmes, s készüljünk rá az alvásra. Ugyanabban az időben feküdjünk és keljünk. Meghatározott időben fürödjünk, olvassunk az ágyban, vagy hallgassunk megnyugtató zenét, használjunk tompa fényt, vagy kortyoljunk langyos tejet. Egy-másfél óráig tartson az alvásra való rákészülés. Ezalatt megnyugszik szervezetünk, csökken pulzusunk, vérnyomásunk és elálmosodunk. Ha ez nem használ, ki lehet próbálni a melatonin tartalmú gyógyszert is.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.