2019. Március 26. Emánuel nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Férfigondok orvoslása

Merevedési zavar nem csak a változókorban alakulhat ki a férfinál, hanem fiatalabb korban is. Akár húszas évei körül, partnerkapcsolatai kezdetén is előfordulhatnak szexuális kudarcok, melyeknek lelki okai vannak. Ezt követően bármelyik életkorban jelentkezhet a rendellenesség, de jó tudni, hogy főként 45-50 éves korban jellemző. Oka sokféle.


Fenti gondolatokat dr. Varga Attila urológus, andrológus mondta, majd folytatta: A merevedési zavar egyik oka az érrendszer betegsége, mely alól nem kivételek a nemi szervek erei sem. Érkárosodás az életmóddal összefüggően is létre jöhet, úgymint dohányzás, túlzott zsír-és alkoholfogyasztás miatt. Az életkor előrehaladtával jelentkezhetnek azok a betegségek, melyek szintén érfal károsodáshoz vezetnek, mint a szív érrendszeri kórok, magas vérnyomás, cukorbetegség, magas vér zsírszint. A fent említett betegségekre használatos gyógyszerek egy része is rontja az erekciót és ugyanez elmondható egyes pszichiátriai kórokra (pl. depresszió) szedett gyógyszerekre, nyugtatókra is. Pszichés okok, stressz is eredményezhetnek merevedési zavart.

Műtétek, lelki gondok

A lelki gondok, a sikertelen házasélet tovább súlyosbítja a panaszokat és ördögi körbe kerül a páciens. Bizonyos műtétek következtében is kialakulhat merevedési zavar. Pl. a prosztata műtétek, főként radikális műtét (prosztata, ondóhólyag, esetenként a kismedencei nyirokcsomók eltávolítása). Ugyanis a műtét során azok az ér-és idegképletek sérülhetnek, amelyeknek a merevedés létrejöttében főszerepe van. Ha lehetséges, akkor megfelelő műtéti technikával, az erek, idegek megőrzésével igyekszünk ezeknek a károsodását elkerülni. Végbél, illetve vastagbél műtét során is előfordulhat a fent említett sérülés. Daganatos betegség kezelésre alkalmazott besugárzás során is létrejöhet erekciós zavar, de csak a kezelést követően 1-1,5 év múlva.

Fizikális, képalkotó és laborvizsgálatok

Ha nincs ismert betegsége a páciensnek, akkor urológiai és andrológiai (az ivarszervekkel foglalkozó tudományág) kivizsgálása következik. Az egyszerű, fizikális vizsgálat mellett ultrahang-vizsgálattal győződünk meg a vese, a here, a prosztata állapotáról, emellett vérvizsgálatra irányítjuk a panaszost. Továbbá vizsgálatokkal igyekszünk feltárni eddig nem ismert szív-érrendszeri betegségeket, a magas vérnyomást és a cukorbetegséget. Ugyanis sokszor a merevedési zavar az első tünete a fent említett betegségeknek. A merevedési zavar fokozatát megítélő egyszerű objektív vizsgáló módszer nincs, főként a beteg által elmondottakra támaszkodunk. Ebben segít egy Magyarországon is használatos nemzetközi kérdőív, melyet minden páciens kitölt. A 45-50 éves kor körül megjelenő férfi klimax hormonális változásokon kialakuló tünetegyüttes, a hím nemi hormon, a tesztoszteron csökkenésével hozható összefüggésbe. Tünetei: fáradékonyság, álmatlanság, izomtömeg csökkenés, nemi vágy mérséklődése, merevedési zavar, csontritkulás, izzadékonyság, ingerültség. Laboratóriumi vérvizsgálattal állapítjuk meg a hormonszintet, és ha csökkenést mutat és a páciensnek panaszai vannak, akkor hormonpótlást végzünk.

Tabletta, öninjekció, vákuum, operáció

A gyógyszeres kezelés az elsődleges és legegyszerűbb módja a gyógyításnak. A 10-12 éve forgalomban lévő ismert gyógyszerek az esetek 70 százalékában hatásosak. A receptköteles gyógyszerek kiírása előtt a szív-érrendszeri betegségben szenvedők kardiológiai kivizsgálását is kérjük és a kardiológus véleményét, hogy a páciens szedheti-e a merevedési panaszaira javasolt gyógyszert. Ezek ugyanis bizonyos szívgyógyászati szerekkel együtt nem használhatók szívbetegség esetén. Akiknek nem válik be a gyógyszer, vagy nem szedheti, azok alkalmazhatják pl. a hímvessző barlangos testébe adott öninjekciót, mely szintén merevedést hoz létre. Továbbá jó módszer a betegnek az önmaga által alkalmazott eszközös vákuumterápia. Ha ezek a módszerek eredménytelenek vagy nem kívánja ezeket alkalmazni a beteg, akkor protézisműtétre kerülhet sor. Tudni kell, hogy a protéziseket nem finanszírozza az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, tehát a betegnek önmagának kell kifizetnie. Kétféle operációs lehetőség van, az állandó merevedést létrehozó hajlítható protézis (a hímvessző nem mutat folyamatosan felfelé, mert lehajtható) és a nem állandó merevedést eredményező, felfújható protézis beültetése. Ezen operációk száma évente 50 alatt van Magyarországon.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.