2018. Szeptember 18. Diána nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2018. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Bütyköt okoz a magas sarkú cipő

Rendkívül elegáns viselet a magas sarkú cipő, de a csinos megjelenésnek ára van, előbb-utóbb bütyök alakul ki a lábon, és fájdalom is jelentkezik. Az eldeformálódott, úgynevezett öregujjat csak műtéttel lehet visszaállítani eredeti állapotába, de a fájdalmat tornával lehet csökkenteni.


A bütyök az ujj alapperce és a lábközépcsont feje közötti ízület deformitása. A láb nagyujjának a kisujj felé való rendellenes elhajlása, az alapperc a belső oldalon való jellegzetes kitüremkedése. Oka többnyire statikai probléma, legtöbbször a láb harántboltozatának süllyedése (lúdtalp). Az ízület belső-oldalsó részén a folyamatos nyomás következtében a nyáktömlő gyulladása alakul ki, ami a tömlő falának megvastagodásával jár. A gyulladás időnként fellobban, ekkor az egyébként is meglévő fájdalom jelentősen fokozódik. A fiatal korban kialakult bütyök lehet öröklött is, de a későbbiekben statikai oka van kifejlődésének. Keletkezését a mindig divatos magas sarkú vagy hegyes orrú cipő viselése is elősegíti.
Az elváltozás megelőzésében fontos szerep jut a lúdtalpbetét használatának. Gyermek- és fiatalkorban elsősorban a boltozatot tartó izmokat kell erősíteni rendszeres lábtornával. Így pl. összeszorítani és kinyújtani a lábujjakat, oldalsó külső láb élen járni, a lábujjakkal felvenni egy ceruzát a padlózatról. A kezdődő deformitás még helyrehozható éjszakai lábujjsín viselésével. Nappalra fontos a kényelmes, jól kiképzett cipő viselése, mely a láb hosszanti és harántboltozatát is megfelelően tartja. Sarka ne legyen teljesen lapos és ne legyen teljesen magas. A legjobb itt is az arany középút, tehát a közepesen magas sarkú cipő. A lassan kifejlődött bütyök, azaz nagyujjficam vissza nem fordítható állapot, mely csak műtéti beavatkozással javítható. Az operációs lehetőségek száma a több százat is eléri. A műtét során a keletkezett csontkinövéseket levésik, és az öregujj hibás állását korrigálják.

Dr. Karácsonyi Zoltán
tanársegéd
Ortopédiai Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.