2019. Február 23. Alfréd nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2018. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Cukorbetegség és terhességvállalás

A cukorbetegség miatt ma már nem kell lemondani a gyermekvállalásról. A terhesség a szervezet komoly erőpróbája, megterheli az anya egész szervezetét, keringését, illetve veséit, de a legnagyobb terhelés és változás a hormonrendszerben figyelhető meg. A terhesség egyben cukorbetegséget provokáló, a cukorháztartást terhelő úgynevezett diabetogen állapot is. A cukorháztartás szabályozásának komoly próbaköve. Sokszor csak a terhesség során derül ki a lappangó cukorbetegség.


Terhességi cukorbetegségnek azt nevezzük, mikor a terhességgel járó fokozott cukorterheléshez a szervezet nem tud alkalmazkodni, és átmenetileg cukorbeteg állapot alakul ki, de csak a terhesség alatt. Ilyenkor az anyai szervezet termel inzulint, mégis inzulinhiány alakul ki, mert a terhesség alatt sokkal többre lenne szüksége. A lepényi hormonok rontják az inzulin hatékonyságát, ezért a normális vércukorszint fenntartására egyre több inzulint kell az anya szervezetének termelnie. Ha erre nem képes, a cukorszint kezdetben étkezés után lesz magas, majd ha a hiány növekszik, már az éhomi vércukor is elkezd emelkedni, és a sejtekben mérgező anyag (aceton) szaporodik fel. Cukorbetegek esetében a terhességre készülnünk kell. Fontos, hogy pontosan beállított, kiegyensúlyozott vércukorértékekkel kezdődjön és folytatódjon a terhesség, mialatt folyamatos vércukorszint-kontrollal és diétával, a bevitt inzulin folyamatos utánállításával próbáljuk biztosítani a normál vércukorszinteket. A cukorbeteg anyák terhessége fokozott veszélyekkel jár. A terhesség előtt – mivel a cukorbetegség egy komplex anyagcserezavar – az egész hormonális és endokrin rendszer működése zavart lehet. Eleve a peteérés nem következik be olyan szabályosan, mint egészségeseknél, nehezebb a teherbeesés. Már a cukorbetegséget évekkel megelőző polycysztás ovárium szindrómában (PCOD), amelynek része a látens cukortolerancia-zavar és az inzulin-rezisztencia – az első és alaptünet a peteérés (ovuláció) hiánya vagy súlyos zavara. Ebben a cukorbetegséget hosszú távon megelőző kórképben csak a cukor–inzulin szabályozásra ható, szájon át szedhető metforminnal, illetve diétával – a cukorháztartás rendezésével – érhető el az ovulációs zavar megszűnése és a teherbeesés.

Rendellenességek


A terhesség első harmadában a fejlődési rendellenességek kialakulása gyakoribb, sokszor következik be vetélés és a terhesség elhalása. A nem vagy rosszul kezelt cukorbetegség miatt mért magas vércukorszint sokféle komplikációkat okoz a későbbiekben is. Mindhárom trimeszterben fokozott a magzat elhalásának veszélye. A terhesség önmagában is hajlamosít húgyúti fertőzésekre, komplikációkra. Cukorbetegeknél ez a veszély sokszorozódik, magas lázzal járó vesemedence-gyulladás léphet fel. Emellett fennáll a terhességi magas vérnyomás veszélye, amelynek tünetei a magas vérnyomás mellett a fehérjevizelés és a vizenyő. Amennyiben a cukorháztartás akár csak részben vagy rosszul beállított, bővebb magzatvíz (polyhydramnion) jelentkezik, amely koraszüléshez és szülési komplikációkhoz vezethet. Köztudott, hogy a diabeteses anyák magzatainak súlya még nagyon jól beállított esetekben is magasabb. Amennyiben a beállítás nem teljesen jó, úgy ez a nagyobb súlytöbblet még kifejezettebb, és a szülés során okozhat komplikációkat. A diabeteses nagy súlyú magzat sokkal törékenyebb és esendőbb, mechanikailag is számos anyai és magzati sérülés forrása. A magzat születése után – különösen, ha a magzatvíz is bővebb – a méh túltágul, és súlyos utóvérzés jelentkezhet. A méh ellazulása és összehúzódása zavart szenvedhet, ami gyakran komoly vérvesztéshez társul, és súlyos esetben sokkos állapothoz, véralvadási zavarral társuló életveszélyes állapothoz vezethet. A cukorbetegség késői szövődményei rosszabbodhatnak a terhesség során, ezért a diabeteses terheseknek feltétlenül szükséges a terhesség előtti részletes tanácsadás ebben a tekintetben is.


Szövődmények


A szemek és a vesék különösen érzékenyek. A szem ideghártya-ereinek károsodása (retinopátia) akkor is rosszabbodhat, ha a betegség még nincs annyira előrehaladott állapotban. A legfontosabb szabály a retina folyamatos vizsgálata. Lézeres beavatkozással akár meg is szüntethetők az elváltozások. A már meglévő veseszövődmény fokozza a veseműködés további romlásának veszélyét, ezzel a magas vérnyomásét és a fehérjevizelését is. A magas vérnyomásértékek a terhesség utolsó harmadában a terhességi mérgezés (gesztózis) kialakulásában szerepet játszhatnak Célirányos kezeléssel ezek a szövődmények elkerülhetőek, illetve csökkenthetőek, azonban a veseszövődmények a cukorbetegséggel nem küzdő nőknél is koraszülést, illetve súlyos belgyógyászati szövődményeket okozhatnak. Mi áll a cukorbetegség terhességi veszélyeinek hátterében? Az inzulinhiány hatására úgynevezett lepényelégtelenség lép fel, romlik a magzat oxigén- és tápanyagellátása. A legsúlyosabb esetben oxigénhiány következik be, és a magzat méhen belül elhalhat. A cukortúlkínálat következtében a magzat „hízik". A súlygyarapodás elsősorban a hasi szerveket érinti (nagy máj, lép), és zsír- valamint vízfelszaporodás, vizenyő lép fel. A vizenyő zavarja a magzati szervek működését is. A nagyobb súlyú magzatnak több oxigénre lenne szüksége, de a lepényelégtelenség miatt erre nincs mód. Hasnyálmirigye „megszokja" a cukortúlkínálatot, és jelentős inzulintúltermelés jön létre. Ha a lepény egyre rosszabb működése miatt a cukorbevitel is csökken, akkor a magzatban hirtelen leeshet a vércukorszint, a központi idegrendszer szervei nem kapnak elég cukrot, károsodhat a magzat, vagy a méhen belüli elhalhat. A nagy magzat sérülékenyebb, szülés alatt könnyebben éri károsodás, ennek megelőzésére gyakrabban kell császármetszést végezni. A megszületett magzatot a vércukorszint gyors csökkenése veszélyezteti: a cukortúlkínálat megszűnése miatt a magzati inzulintúltermelés eltünteti a vérből a cukrot, súlyos agyi károsodás jöhet létre. A vizenyős magzati szervek működés hibás. Mivel a véralvadási faktorokat a máj termeli, ennek hibás működése esetén véralvadási zavar, legsúlyosabb formájában agyvérzés is létrejöhet. A hormonális rendszer zavart működése következtében a magzat nehezen tud a megváltozott körülményekhez alkalmazkodni.

Szülés után


Szülés után az anya is nagyobb veszélyben van, megszűnik a cukorterheléses állapot, az inzulinigény csökken, ezért az inzulinbevitelt folyamatosan kontrollálni kell. A kezelés terhesség alatt kizárólag diétából és inzulinkezelésből állhat. Szájon át szedendő, a cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek terhesség esetén nem engedélyezettek. A kezelés és a folyamatos cukorszint-ellenőrzés csak együtt képzelhető el. Az étrend mindennapi összeállításához szükséges útmutatásokkal a gyógyító team tagjai közül a dietetikus látja el az anyát, aki az orvossal együtt a terhesség során folyamatosan felügyeli az előírtak betartását, és az anyák otthonukban is folyamatosan ellenőrzik vércukorszintjüket. Különösen fontos felismerni a kora terhességi tartósan magas vércukorszintet, mert fejlődési rendellenesség kialakulásának veszélyét rejti. A terhességet az anyagcsere terhesség előtti beállítását követően javasoljuk.

Túlsúly

Ritkábban esik szó a 2-es típusú cukorbetegek terhességéről. Mivel (elsősorban a túlsúly miatt) a fiatal nők között egyre gyakoribb a 2-es típusú diabétesz, fokozott figyelmet kell fordítani körükben is mind a tervezett, mind a spontán terhességre. Viszonylag fiatal korban ez a diabéteszforma vércukorcsökkentő tablettákkal többnyire jól egyensúlyban tartható, de számolni kell azzal, hogy e gyógyszerek magzati ártalmat okozhatnak. Tehát a gyermeket kívánó 2-es típusú cukorbeteg nőnek szintén meg kell terveznie terhességét, és az óhajtott fogamzás előtt 2-4 héttel abba kell hagynia a vércukorcsökkentő tabletták szedését. Hasonlóan 1-es típusú sorstársaikhoz, kizárólag diabetológus szakember gondozása mellett vállalják a terhességet, aki – ha szükséges – már a fogamzás előtt inzulinkezelést alkalmaz. A cukorbeteg nőkhöz szóló legfontosabb üzenet, hogy szakszerű ellátással és fegyelmezett életvitellel ők is optimális terhességre és egészséges újszülött születésére számíthatnak.

Dr. Zatik János

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.