2018. November 20. Jolán nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2018. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Gyermekorvosra várva

Csak beteg ne legyen! Bárcsak átvehetném tőle!–szoktuk mondani. A beteg gyermek más bánásmódot, ápolást igényel, mint egészséges társai. A szülő a gyermek legjobb orvosa. Ő veszi észre leghamarabb az apró jeleket. A bujkáló láz, hurut a beteget izgatottá, ingerlékennyé teheti, vagy a megszokottól eltérően csendes, szavát sem lehet venni. Másnap aztán kitör vihar! Magas láz, fej- és torokfájdalom, étvágytalanság.


A gyermekkorban oly gyakori, gyomor-, bélrendszert, légutakat érintő betegségekben, számos kicsi, de igen fontos teendővel segíthetjük a gyógyulást, enyhíthetjük a tüneteket. Mit tehetünk mi, szülők a légúti fertőzésnél, míg a gyermekorvos megérkezik? A 38 fok fölötti lázat csillapítani kell. Helytelen az a felfogás, mely szerint az orvosnak a lázas gyermeket kell megmutatni. A láz fokát jegyezzük fel és tegyünk ellene. A háziorvos által korábban javasolt kúpot, szirupot, tablettát adjuk be. Rossz közérzet, fájdalom, lázgörcsre való hajlam esetén már hőemelkedésnél előlegezzük meg a lázcsillapítót. Ennek eredménytelensége esetén a törzsre (nem elegendő csupán a bokákra, csuklóra) csavart állott vizes borogatást alkalmazzunk. Ülőfürdőnél, testhőmérsékletű vízbe ültessük a gyermeket és fokozatosan hűtsük hideg víz hozzákeverésével 10-15 percig. Második fontos teendőnk, hogy ügyeljünk a folyadékpótlásra. Hűvös, nem szénsavas ital, tea, ásványvíz, limonádé jó szolgálatot tehet. Kalóriadús ital lehet a húsleves leve is köhögés, hörghurut, tüdőgyulladás esetén is hiszen a legzsíréhesebb szervünk a tüdő. Nem baj, ha néhány napig nem jó gyermekünk étvágya, de a folyadékivásra szorítsuk rá!

Mi legyen a bedugult orral, köhögéssel?

Kicsiknél porszívós, vagy csapra szerelhető orrszívóval, nagyoknál gyakori orrfújatással távolítsuk el az orrváladékot. Néhány napig szükség lehet nyálkahártya lohasztó orrcseppre is, mely felszabadítja az orrlégzést, segíti a váladék ürülését. A köhögésnek élettani szerepe van, a túltengő hörgőváladék eltávolítása. Rövid ideig tartó felszakadozó köhögésnél ezért tilos a köhögéscsillapító adása. Ekkor nem szükséges köptető sem. A korábban említett bő folyadékellátás maga is lazítja a váladékot. A köhögések oroszlánrésze a nem megfelelően kiürített orrból, arcüregből hátracsorgó váladékból ered. Visszatérő, illetve krónikus köhögéseknél a mandulák gócszerepe is tisztázandó. Elhúzódó kórképekben mindenképpen forduljunk gyermekorvoshoz.

Nyújtsunk lelki segítséget!

Fontos a pszichés támogatás. A beteg gyermeket fektessük ágyba, szobájában gyakran szellőztessünk. Meséljünk neki, játsszunk vele, dédelgessük. Az együtt nevetés, játék, fél gyógyulást hoz. Ha jobban van főzzük kedvenc ételeit és fokozatosan vezessük vissza az addigi életviteléhez, közösségéhez. Ha kórházba kell gyermekünkkel menni, fontos, hogy vele maradjunk. Az idegen környezet fokozza a kicsi félelmét, fájdalmát. Gyermekgyógyászati Intézetünkben erre megvan a lehetőség. A nap 24 órájában segíthetjük gyermekünk gyógyulását.

Dr. Papp Ágnes
tanársegéd
Gyermekgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.