2019. Február 23. Alfréd nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2018. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Bomlanak és épülnek a csontok

A változókor változóan hat a középkorúak szervezetére. Akinek nincsenek panaszai, annál is nyomot hagynak a hormonális változások. Például megkezdődik a csontritkulás. A változókor a nők 48-52, a férfiak 56-58 éves kora körül következik be.


A nőknek megszűnik a menstruációjuk, mert hirtelen csökken petefészekhormonjaik termelése. Ezek a hormonok többféle szerepet is betöltenek. Legismertebb feladatuk a termékenység fenntartása. Emellett a hormonok felelősek az általános közérzetért, a bőr tónusáért, a húgyszervek megfelelő állapotáért, a hüvely hámjának egészségéért. Kiemelkedő szerepük van a csontok természetes erejének megőrzésében. Ezt fiatal korban maradéktalanul ellátják, de a hirtelen jelentős mértékű hormonszintcsökkenés miatt csontritkulás (oszteoporózis) alakul ki, kevesebb lesz a csontok tömege – ismertette dr. Balogh Ádám szülész-nőgyógyász.

Gyengülő csontok

Tudni kell, hogy a csont az egész élet során folyamatosan lebomlik, illetve felépül, megújul. Változókorban gyorsabban bomlik és lassabban épül. Csökken a csontok szerves, szervetlen és sejtes állománya. Ha olyan megterhelés éri őket, amit fiatalabb életkorukban tökéletesen tudtak ellensúlyozni meghajlással, szilárd ellenállással, ezt a változókorban – gyengeségük miatt – nem tudják, és könnyen eltörhetnek. A nők esékenyebbek a csonttörésekre, az azokból kialakuló szövődményekre, mint a férfiak. Egyrészt csonttömegük kisebb a férfiakénál, másrészt korábban apad. Harmadrészt a nők világviszonylatban tovább élnek, mint a férfiak, s ez Magyarországon különösen igaz, s az idős kor önálló kockázati tényezője a csontritkulásos csonttöréseknek. A csípőcsonttörések több mint kétharmadának a nők az elszenvedői, kevesebb mint egyharmadának a férfiak. Az élettani folyamatot megállítani nem lehet, de késleltetni igen.

Testmozgás, napfény, egészséges táplálkozás

Fontos a testmozgás, ugyanis a csontoknak terhelés alatt marad meg teherbíró képességük, ellenkező esetben leépülnek. Ezért célszerű rendszeresen olyan tevékenységet választani, ami terheli a csontokat, mint séta, kocogás, futás – a szabad levegőn, ugyanis a napfény által a bőrben képződött D-vitamin építi a csontokat. Fontos az egészséges, vegyes táplálkozás, különösen a D-vitamin és a kalcium bevitele. S a recept nélkül kapható D-vitamin és kalcium szedése is javallott a napfényben szegény, késő őszi, téli és tavaszi időszakban. Ha a gyógyszeres kezelésről szólunk, a nők hormonpótlása volt sokáig a járható út a petefészek ösztrogén és gesztogén hormonjainak pótlására, az eredeti élettani állapot visszaállítására. Ezek a készítmények jó hatással voltak a csontritkulás megelőzésére is, azonban kiderült, hogy káros mellékhatásaik vannak. Így a hosszabb ideig alkalmazott változókori hormonkezelés miatt növekedett a szív-érrendszeri betegségek és az emlőrák gyakorisága. Emiatt a több céllal alkalmazott változókori hormonkezelések visszaszorulnak, és a csontritkulásra célzottan ható gyógyszereket fejlesztettek ki. Természetesen hormonokkal kezelik a hőhullámokat, izzadást, rossz közérzetet, de öt évben határozták meg az alkalmazhatóság időtartamát. A férfiak csontritkulás gyanúját a 60 év felett bekövetkezett csonttörés, az idős életkor, valamint bizonyos betegségek (pl. sokízületi gyulladás) kelthetik fel.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.