2019. Március 26. Emánuel nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Az árvíz járványügyi veszélyei

Hazánkban a leggyakoribb természeti katasztrófa az árvíz, mely jelentős társadalmi – gazdasági problémák forrása. Egészségügyi szempontból a fertőző megbetegedések megelőzése ezekben az esetekben kiemelten fontos és igen összetett feladat, mindannyiunk védelme érdekében.


A víz szerepe a fertőző betegségek terjedésében igen nagy, árvíz idején ez fokozottan igaz, hiszen megsokszorozódik a veszélyforrások száma. Leggyakoribb veszély az emberi vagy állati ürülék, szennyvíz és egyéb, fertőzött hulladék bemosódása, valamint a felhasznált víz útján történő továbbterjedése. A szennyezett ivóvízzel készített ételek további fertőzések, járványok forrásai lehetnek. Az ivóvízen kívül egyéb használati vízféleségek szennyeződésének lehetősége sem hanyagolható el, gondolva itt a fürdővíz útján terjedő megbetegedésekre. Fontos megemlíteni még az öntözővíz tisztaságának járványügyi szerepét, hiszen ez is kiinduló pontja lehet súlyos, tömeges gyomor - bélrendszeri fertőzéseknek, különösen a frissen, főzés nélkül fogyasztásra kerülő zöldségek, gyümölcsök közvetítésével.

Hányás, hasmenés

Árvíz esetén megszaporodhat a hányással – hasmenéssel járó fertőzések száma. Amennyiben magán vagy környezetén ilyet tapasztal, haladéktalanul forduljon orvoshoz! Gondosan válogassa meg, hogy milyen élelmiszert fogyaszt, az árvíz sújtotta területről származókat kerülje, illetve semmisítse meg! Ügyelni kell továbbá az élelmiszerek gondos tárolására, az ételek hőkezelésére, valamint árvíz idején a biztonságos helyről (lajtos kocsi, palackozott víz) származó ivóvízfogyasztásra. Ízeltlábúak különösen a szúnyogok és a legyek jelenléte nem csak kellemetlenséget, hanem megbetegedéseket is okozhatnak. Árvíz idején kiemelten fontos mind a fizikai (pl: rovarhálók, csapdák kihelyezése, magunkon hosszú ruházat viselése), mind a kémiai védelem (rovarriasztó szerek alkalmazása). Gondolni kell még a rágcsálók megjelenésére és elszaporodására a házakban és környékükön, melyek szintén számos fertőző betegség okozói lehetnek. Saját és háziállataink védelme érdekében gondoskodjunk a rágcsálók elleni védelemről és az elhullott kártevők tetemeinek lakókörnyezetből történő haladéktalan eltávolításáról.

Fertőzések

Árvíz idején a vízbe mosódott széklet és hulladék által terjesztett, elsősorban „A" és „E" típusú fertőző májgyulladás illetve hastífusz elleni védekezés kiemelt jelentőségű. Ellenük védőoltás létezik, beadásuk pedig indokolt az árvíz sújtotta területen élő lakosság, illetve az árvíz elleni aktív védekezésben résztvevők számára. Árvíz szempontjából magas kockázatú területen élők körében további védőoltásként felajánlható a tetanusz elleni vakcina. A védőoltásokkal kapcsolatos intézkedések a területileg illetékes Járási Népegészségügyi Intézet hatáskörébe tartoznak. Nagyon fontos megjegyezni még a folyamatos-, és az árvíz lezajlását követő fertőtlenítés kiemelkedő szerepét. Gyakran mossunk kezet, lehetőség szerint fertőtlenítő hatású szerrel. Gondolni kell még a különböző textíliák, tárgyak, helyiségek és a talaj fertőtlenítésére is.
Ezen alapvető szabályok betartásával sokat tehetünk annak érdekében, hogy némiképp csökkentsük az árvíz okozta társadalmi terheket és megóvjuk önmagunkat és környezetünket a fertőző megbetegedésektől.

Tóthné Tóth Tünde
Kecskés Judit
Közegészségügyi-járványügyi felügyelők
Kórházhigiéné és Infekciókontroll Tanszék

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.