2021. Július 23. Lenke nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Új módszer a csalánkiütés vizsgálatára

A csalánkiütés olyan bőrtüneteket mutat, mint a csaláncsípés. A bőrből kiemelkedő, egybefüggő, égő, viszkető csalánkiütések előfordulhatnak heveny és idült formában.


A heveny kialakulhat pl. rovarcsípés, fertőzés, egyes gyógyszerek szedése következtében és különböző ételek fogyasztását követően. Ez a betegség nem tart tovább hat hétnél. A csalánkiütés másik formája az idült (krónikus) betegség, ami kialakulhat valamilyen inger (pl. a bőr megnyomása, dörzsölése, napsütés, hideg vagy meleg víz, hőhatás) hatására, ezek az ún. indukálható formák. Valamint kialakulhat pl. egyes ételekre való túlérzékenység, vagy gyulladásos góc miatt is, ezek az ún. spontán csalánkiütések. A krónikus spontán csalánkiütés kifejlődhet autoimmun okokból is – tudtuk meg dr. Hajdu Krisztinától, a Bőrgyógyászati Klinika szakorvosjelöltjétől. – Ebben az esetben testszerte, általában több mint 50 kiütés jelentkezik és akár fél-egy napig is a bőrön marad. Nőknél gyakrabban fordul elő. Társulhat hozzá duzzanat (angioödéma) is, pl. az ajkakon, a szemhéjakon, de bárhol a testen is.

Teszt, góckutatás

A betegséget könnyű felismerni, de egyes fajtáit nehéz elkülöníteni. A kór fajtájának pontos megállapításához különböző vizsgálatok szükségesek. Egyrészt a pontos kórtörténet felvétele, fizikális vizsgálat, azaz a kiütés megtapintása, másrészt ún. fizikális tesztek, így pl. hideg, majd meleg vizet engednek a beteg tünetmentes bőrére vagy egy nehéz tárgyat rá és figyelik, hogy alakul-e ki kiütés a tesztelt területen. Másrészt góckutatást szoktak végezni. Mivel a krónikus csalánkiütések hátterében nem áll valódi ételallergia, így ezirányú vizsgálatokat nem végeznek. Az autoimmun csalánkiütés megállapítására korábban csak bőrteszt létezett: vért vettek a betegtől, centrifugálták, a folyadékban felül úszó szérumot visszajuttatták a beteg bőrébe és figyelték, hogy ez kivált-e csalánkiütést (saját szérum teszt).

Ellenanyagok

Ez a teszt azonban nem volt elég érzékeny, nem mutatta ki biztosan a betegség fajtáját. Ezért olyan tesztet dolgoztak ki a bőrgyógyászati klinikán, ami a bőrteszttel együtt biztosabban felismerhetővé teszi a betegség fajtáját. Az új vizsgálati módszer lényege, hogy vért vesznek a betegtől és pajzsmirigy betegségre ellen képződő ellenanyagok jelenlétét vizsgálják. Elvégzik a fizikális vizsgálatot és kikérdezik a beteget panaszairól, tüneteiről. Ha a saját szérum bőrteszt pozitív, igazolódik a pajzsmirigy ellenes ellenanyag jelenléte. Ha a csalánkiütések egy héten több mint 5 napon át jelentkeznek, a kiütések mellett duzzanat (angióödéma) is mutatkozik, valamint egy kiütés több mint 5 órán át áll fenn, akkor autoimmun csalánkiütés a betegség fajtája.
Pár éve kutatják, majd alkalmazták a betegek vizsgálata során az új vizsgálati módszert a bőrklinika munkatársai és tavaly tudományos cikket írtak új módszerükről a Brittish Journal of Dermatology szakfolyóiratban.


Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.