2020. Szeptember 25. Eufrozina, Kende nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  A jövő: szívkatéterezés helyett komputer tomográfia

A kardiológusok, háziorvosok posztgraduális képzést segítik elő a 2009. március 4-7 közötti 14. debreceni kardiológiai napok a Kölcsey központban. A programról egyik szervezőjét, Dr. Édes Istvánt, a Kardiológiai Intézet igazgatóját kérdeztük.


A szűkebben vett továbbképző konferencián bemutatjuk, hogy mi változott a kardiológiai kezelésekben az előző évekhez képest – ismertette a professzor. - A kardiológia nagyon forrongó, gyorsan fejlődő tudomány, évente 10-20 nagy volumenű klinikai vizsgálat zajlik, amelyek sok esetben a gyógyítás szempontjából lényeges kérdésekre adnak választ. Például a szívelégtelenség kezelése szempontjából két nagy vizsgálat zárult le a közelmúltban, melyeken kiderült, hogy az ebben a betegségben szenvedőknek nem hatékonyak a koleszterincsökkentő gyógyszerek, mert nem infarktusban vagy koszorúér betegség okozta komplikációban halnak meg, hanem szívelégtelenségben, szívizombetegségben. Tehát ezzel a gyógyszercsoporttal nem lehet náluk eredményt elérni – derült ki a vizsgálatok során. Emellett a szívelégtelenség aktuális kérdéseiről is tárgyalunk, mely középsúlyos és súlyos formája, a hazai népesség 2 százalékát érinti, azaz 200.000-250.000 embert. A betegség nagyon rosszindulatú, a legjobb kezelés ellenére is nagyon magas, 20-25 százalékos a halálozás. Ez magasabb, mint a daganatos betegségeké.
Ezért szívelégtelenség ambulancia hálózatot tervezünk létrehozni a szakmai kollégium legújabb javaslata alapján. Elsősorban a régiós centrumokban tervezzük, hogy megfelelő kezelést tudjunk alkalmazni a betegeknél s javuljon túlélésük aránya. Ennek érdekében a legjobb hozzáférhető terápiákat, gyógyszeres kezelési lehetőségeket, műtéti megoldásokat fogjuk átbeszélni.
Megszerveztük a kísérletes kutatóblokkot is, témája a szívizom elektrofiziológiája a sejtszinttől a klinikumig, azaz a betegágyig való alkalmazása. 

- A tudomány mellett a technika is rendkívüli módon fejlődik. Milyen orvostechnikai újdonságokat használnak a kardiológiában? 

-A diagnosztika terén folyamatos forradalmat élünk át. Tíz éve vált a vizsgálati eljárások szerves részévé az ultrahang. Felfutottak az echokardiográfiás vizsgálatok, ezekkel fájdalom nélkül, gyorsan lehet diagnosztizálni a különféle szívbetegségeket. Az egydimenziós ultrahangtól a kétdimenzióson át a háromdimenziósig fejlődött a diagnosztika, mely során folyamatosan látjuk a szív mozgását, a billentyűket stb. Ugyanígy fejlődik az MRI (mágneses rezonancia), a CT (komputer tomográf). A DEOEC-en is működik 64 szeletes CT, mely nagy sebességgel, jó minőségben dolgozik. Alkalmazásával elkerülhető a beteg katéterezése például abban az esetben, ha felmerül, hogy 40-50 évesen álpozitívak a tünetei. A vizsgálat nagy előnye, hogy katéterezés nélkül rekonstruálható koszorúér rendszere. Viszont akkor nem alkalmazható a vizsgálat, ha meszesek az erek, mert a CT sokszor nem lát be mögéjük.
Ha ilyen dinamikusan fejlődik a technika, meg is szűnhet a diagnosztikus katéterezés, mert a CT veszi át szerepét. Az MRI is kiszorítja a szívizomfunkció és diagnosztika területéről a szívkatéterezést és az angiográfiát (érfestéses vizsgálat). Ugyanis kiváló MRI képeket lehet kapni a szív mozgásáról, megjelenéséről, méretéről. Ha továbbra is ilyen rugalmasan fejlődnek a diagnosztikus eljárások, forradalmasítani fogják a szív diagnosztikáját. 

- Kik és hogyan veszik hasznát a továbbképzésnek? 

- A kardiológusoknak és háziorvosoknak 50 kredit pontot lehet szerezni a konferencia tudományos programjain való részvétellel és az ott szerzett tudásukat lemérő teszt megírásával. Emellett a PhD. képzés részéről is szerezhetnek pontokat a PhD. hallgatók. A DEOEC Családorvosképző Központja hivatalos továbbképzésnek fogadta el a kongresszust. Az echokardiográfiás (szív ultrahang vizsgálat) blokk önállóan is akkreditálásra került, elsősorban azoknak a kardiológusoknak, akik ezt a szakképesítést külön meg akarják szerezni. Emellett magyar és angol nyelven is rendezünk kísérleti elméleti kutatási blokkot, ahol a korábbi évekhez hasonlóan neves nyugat-európai és amerikai kutatók adnak elő. 

- Tapasztalják a kongresszus szerevezése kapcsán az élet minden területén érezhető gazdasági válságot? 

- Igen, kevesebb az ipari érdeklődés, azaz a gyógyszergyári támogatás. Úgy kíméljük költségeinket, hogy szerényebb kulturális programot szervezünk.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.