2020. Szeptember 22. Móricz nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Kell-e kezelni a pattanást?

A serdülőknek nagy gondot okoznak a bőrükön megjelenő pattanások és mindenképpen szabadulni szeretnének tőle.


Hogyan alakul ki pattanás? – kérdeztük dr. Remenyik Éva bőrgyógyász professzort, a Bőrklinika igazgatóját. - A pattanás, latinul acne a leggyakoribb bőrbetegség, a tinédzserek 80-100 százalékát érinti – mondta dr. Remenyi Éva a Bőrklinika igazagtója. – Legtöbbször az arcon alakul ki, de megjelenhet a mellkason és a háton is. A betegség lehet középsúlyos és súlyos, hosszú távú következményeként a bőr hegesedhet, mely egy életen át elkíséri a személyt. Kialakulása a szervezet hormonális változásaihoz kötődik. Serdülőkorban mindkét nemben megemelkedik a férfi nemi hormon, vagyis az androgén szintje, mely a faggyúmirigyeket több faggyú termelődésére készteti. A faggyúmirigy a szőrtüszőben nyílik, fokozott elszarusodása miatt eltömíti a kivezető nyílást és pang benne a váladék, gyulladást provokálhat, melyet tovább fokoz a faggyúban élő baktérium, a Propionibacterium acnes, aktiválva az immunrendszer sejtjeit. Mind ezek a folyamatok felelősek a miteszerek és a gyulladásos gennyes pattanások, csomók kialakulásáért. A pattanásra való hajlam öröklődhet is.

Az akné kialakulását elősegítik bizonyos élelmiszerek is?

Nem az étel magas zsírtartalma a mérvadó, hanem inkább a szénhidráttartalma és minőségi összetétele. A magas szénhidráttartalmú ételek, melyekből cukor lesz, kedvezhetnek a pattanások kialkulásának, továbbá a csokoládé, az olajos magvak ronthatják a tüneteket, de a tejtermékek hormontartalmát is felelőssé teszik. Egyéntől függően a diéta különböző mértékben mérsékelheti a tüneteket, de alapvetően csak diétával nem gyógyítható. Vigyázni kell a testépítés során szedett roboráló szerekkel, mert androgén hormont tartalmazhatnak.

Kell kezelni a a pattanást?

Az akné nem fertőző betegség és nem a tisztálkodás elhanyagolása miatt keletkezik. Természetesen segít a megfelelő odafigyelés, a kielégítő tisztálkodás és a faggyútermelést nem fokozó, pattanásos bőrre tervezett tisztálkodó szerek használata, mint pl a tonikok, lemosó oldatok. A hiedelemmel ellentétben a mosószappan nem jó, mert fokozza a miteszerképződést. Sok esetben kezelés nélkül is az életkor előrehaladtával, a teaneger kor elmúlásával, a hormonális egyensúly kialakulásával elmúlnak a pattanások, de például a nők negyedrészénél újból jelentkezhetnek pl. menstruáció előtt. Viszont az acne hegeket is okozhat. A torzító egész életen át megmardó hegek megelőzése miatt gyulladásos a pattanások esetén, ha a kopzmetikumok nem segítenek föltétlen bőrgyógyászhoz kell fordulni. Tanácsos kezeltetni a bőrön mutatkozó pattanásokat, mert forradások, a lélekre is hatnak és ott is hegeket hagyhatnak.

Milyen terápiák közül választanak?

A kezelés a tünetek súlyosságától függ. Enyhébb esetben külsőleg használatos benzoil-peroxid tartalmú szereket írunk fel, melyek elpusztítják az acne kialakulásáért felelős baktériumokat. Ezek recept nélkül is vásárolhatók drogériákban. További alap készítmény a retinoid hatóanyagot tartalmazó csoportba tartozó gélek. Az A-vitamin származékok hatékonyan hámlasztják a bőrt és csökkentik a gyulladást, de száríthatnak, irritálhatnak is. Várandósok nem használhatják! Továbbá helyileg, vagy súlyosabb esetben belsőleg antibiotikumokat is kaphat a beteg. Ez utóbbi esetben a gyulladás csökkentésére alacsony dózisban szed 3-4 hónapig. A nőknél férfi nemi hormon elleni készítményt is felírhatunk. Belsőleg adott a teratogén hatású retinoid a leghatékonyabb gyógyszer a súlyos, hegesedő, csomós képződésű pattanásokra. Tartós hatást csak 6-12 hónapos szedésével lehet elérni. A gyógyszer sorvasztja a faggyúmirigyeket és gátolja a pattanások kialakulását. Fogamzóképes korúaknál nagyon figyelmesen kell adagolni. Szedése mellett nem szabad teherbe esni, ezért csak biztonságos fogamzásgátlás mellett használható. Ha mégis bekövetkezne a terhesség, akkor abortuszt kell végezni a betegen. Emellett a gyógyszernek számtalan mellékhatásával is számolni kell. Az említetteken kívül sor kerülhet egyéb terápiára is. Lehet kezelni a pattanásokat kénnel, szalicillel, hámlasztással, lézerrel, fénykezeléssel, az léziók mechanikai kiürítésével stb.
Tehát enyhébb esetben, amikor nincs hegesedés, lehet kozmetikai szerekkel próbálkozni, de középsúlyos és súlyos, továbbá hegesedő esetekben bőrgyógyászt kell felkeresni  javasolta a professzor.

Császi Erzsébet

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.