2020. Szeptember 26. Jusztina nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Gyógytornával fejlesztik a babákat

Az élet számtalan örömei közül az egyik legboldogabb pillanat, amikor kisbaba érkezik a családba. Ez a pillanat viszont csak akkor lehet teljes, ha gyermekünk egészséges.


Óriásként, felhők
közül, félszegen
hajlok rád köszöntőn,
köszöntlek e földön
pici idegen!” (Illyés Gyula)


A Gyermekgyógyászati Klinikán gyakran találkozunk koraszülöttekkel és számos kórképpel (fejlődési-és tartási rendellenességek pl.: nyitott gerinc, dongaláb; szülési sérülések pl.: karidegfonat bénulás; idegrendszeri betegségek pl.:oxigén hiányos állapotok, izomtónus zavarok, agyvérzés) , akiknek rehabilitációjában a mozgásterápia is fontos szerepet játszik. A Gyermekgyógyászati Intézetben és a Neonatológiai Tanszéken lehetőség van a bent fekvő gyermekek gyógytornáztatására abban az esetben, ha az orvos szükségesnek látja. Így az orvosok és szakápolók egymást segítő munkájában gyógytornász is részt vállal.

Inkubátorban

Az előbb említett kórképek mindegyikéről elmondható, hogy fontos a korai, célzott mozgásterápia, melyet már az inkubátorban el kell kezdeni, mivel a gyermekek első két-három életévében leginkább befolyásolható a pszichomotoros fejlődés, amely fejlesztésével az életminőség javítására is törekszünk. Az inkubátorban fekvő kisbabáknál, koraszülötteknél különböző passzív technikákat alkalmaz a gyógytornász: ízületek átmozgatása, izmok masszírozása, helyes fektetés akár feszesebb izomtónus oldására és a lélegeztetett babák légúti váladéka kiürítésének segítése. Ebben az időszakban fontos pl. az izomrövidülések és felfekvések megelőzése.

Vízágy

Az inkubátorból a koraszülöttek az ún. vízágyba kerülnek. Ettől az ápolási időszaktól vonjuk be a szülőket is a baba tornáztatásába. Célunk, hogy mihamarabb elsajátítsák a passzív torna elemeit és hozzájáruljanak gyermekük egészségének javításához. Ez a torna a gyermek etetése előtt kezdetben naponta egyszer 15-20 percet vesz igénybe. Gyakorta az édesanyák a torna megtanulása elején félnek attól, hogy fájdalmat okoznak gyermeküknek, ami néhány esetben (pl.: nyújtásnál) elkerülhetetlen. Azonban számos előnye van a mozgásterápiának, mely feledtetni tudja a „kezdeti nehézségeket”. Így például szorosabb kötődés alakulhat ki azok között a babák és anyukák között, akik napi rendszerességgel együtt tornáznak és a közös munka hozadéka, hogy a tornával egyidejűleg a figyelem illetve a vizualitás is fejleszthető.

Katona-módszer

Katona Ferenc professzor nevéhez fűződik az ún. Katona-módszer megalkotása, melyet pl.: oxigén hiánnyal született újszülötteknél és koraszülötteknél alkalmaznak az orvosok és a gyógytornászok. Ez a módszer az idegrendszer automatikus mozgásszabályozását aktiválja, azaz az agyat „dolgoztatva” váltjuk ki a kisbabákban eleve meglévő ún. elemi mozgásmintákat (pl.:ülésbe húzódzkodás, mászatás), melynek rendszeres gyakoroltatásával (általában napi 4 alkalom) megelőzhető a kóros mozgásformák rögzülése. Az elemi mozgásminták megtanítása a gyógytornász feladata. A gyermekek tornáztatása rendkívül nagy kitartást kíván a szülőktől ahhoz, hogy nap mint nap részt vegyenek gyermekük rehabilitációjában.
A gyógytorna a klinikán, az inkubátorban kezdődik, és hazamenetel után a gyermek otthonában folytatódik. A gyógyító tevékenységet kiegészítő mozgásterápia az életminőséget javítja nemcsak a kisbaba, hanem az egész család számára

Pető Szilvia
gyógytornász
Gyermekgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.