2020. Szeptember 26. Jusztina nevenapja  
 
Keresés az oldalon
Főoldal Betegtájékoztató anyagok
Intézmény bemutatása
Debreceni Kardiológiai Napok
Oktatás
Partnereink
Képgaléria
Kardio Magazin
Kardiovaszkuláris Kutató Központ
Szívünk napja
Klinikai Fiziológiai Tanszék

Akadálymentes verzió

Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

Legfrissebb..

Az MKT 2019. évi Tudományos Kongresszusa


Díszdoktori előadás

Prof. Ger J.M. Stienen (the Netherlands) Debreceni Egyetem díszdoktori székfoglaló előadása:
“Skeletal and cardiac muscle activity in health and disease: a target in motion”


Partnerek


 Magyar Nemzeti Szívalapítvány


  Kardio Magazin

<< előző oldal


  Gyermekkori mérgezések

Sajnos minden nap aktuális téma a mérgezés. A nem szándékos mérgezések majdnem mindig a gyerekeket érintik. A legtöbb esetben a balesetet megússzák ép bőrrel az elszenvedők. Azonban súlyos mérgezési tünetek, sőt még haláleset is előfordulhat.


A mérgezés tünetei a méreg fajtájától függnek. Általános tünetek az émelygés, hányás, hasfájás, hasmenés, fejfájás, szédülés, öntudatzavar, légzési problémák, mozgási zavarok, álmosság vagy izgatottság. Könnyű a dolgunk a felismerésben, ha a gyermek körül gyógyszert, kiömlött flakont találunk. Sokszor indirekt jelek állnak csak rendelkezésünkre. Ha egy gyermek viselkedése hirtelen megváltozik, aluszékony, vagy éppen izgatott, agresszív lesz, mindig gondoljunk mérgezésre. Előfordult már, hogy bevett gyógyszerek hatását a pedagógus észlelte csak az iskolában, és hívott mentőt.

Káros anyagok

Minden kémiai anyag káros lehet, ha a normálisnál nagyobb mennyiségben jut a szervezetbe. A háztartásban mindazok a kémiai szerek veszélyesek, amelyek már kis mennyiségben a szervezetbe jutva is kiváltanak mérgezési tüneteket és a gyerekek számára könnyen elérhetőek. Gyakran történnek mérgezések gyógyszerek, mosogató-, mosó-, tisztító-, fehérítőszerek, kozmetikumok, alkohol, koffein, dohányáru, mérgező szoba- és kerti növények, kerti vegyszerek, barkácsoláshoz és fotózáshoz használt vegyszerek, autóápolási szerek, benzin, fagyálló, mérges gombák elfogyasztása, mérgező gázok (kipufogó gáz) belégzése által.

Biztonsági intézkedések

Sok mérgezés megelőzhető, ha a következő biztonsági intézkedéseket betartjuk. Kisgyermekek jelenlétben nem szabad gyógyszert bevenni és a gyógyszereket elérhető helyen hagyni! Sok vegyszer és gyógyszer néz úgy ki, mint a cukorkák és a bonbonok ezért vonzóak a gyerekek számára. El kell magyarázni a gyermeknek, hogy soha ne torkoskodjon olyan csomagolású dobozból, amit nem ismer. A vegyszereket tartsuk eredeti csomagolásukban, soha ne töltsük át a folyadékokat italos üvegekbe! Számos esetben okozott bajt már üdítős üvegbe öntött permetszer, benzin, mosószer! A vegyszereket és gyógyszereket a gyerekektől elszeparáltan, lehetőleg biztos vagy zárható helyen tartsuk kb. 1,5 méterre vagy feljebb a padlótól! Egy pillanat elég ahhoz, hogy a kisgyermek kiharapja a mosószeres gélt, szájába vegye a gyógyszert, beleigyon az alkoholba, kávéba! A kisgyermekeket soha ne hagyjuk magára veszélyes anyagok közelében! Nagyszülőnél maradó gyermeknél, hívjuk fel a nagyszülő figyelmét is arra, hogy zárjon el minden gyógyszerét! A családi kiránduláson szedett gombát mindig mutassuk meg gombaszakértőnek, felhasználás előtt! A kertjeinkben előforduló növényekről nem árt ha tudjuk, hogy mennyire mérgezőek. A kicsik előszeretettel eszegetik le a szép színes, sokszor mérgező bogyókat. A ház köré kiszórt rágcsálóirtó is csábítja a gyerekeket, mert apró cukorkának néz ki. Igen nagy veszélye, hogy vérzékenységet okoz (így pusztítja el a patkányt, egeret is), és így életveszélyes lehet az emberre is.

Szándékos mérgezések

Sajnos szándékos esetek is előfordulnak. A füves cigi, kábító tabletta, sajnos ott kering az iskolákban gyermekeink között. Hívjuk fel figyelmüket arra, hogy idegentől kapott, más által nem előttük kibontott üdítőből ne igyanak! Lehetőleg kerüljék a mulató helyeket. Ha a kamasz gyermek feltűnően visszahúzódó lesz, vagy éppen ellenkezőleg, akaratossá, türelmetlenné, agresszívvé válik ( "nem lehet ráismerni", " nem tudom mi van vele, pedig mindent megkapott") , sok pénzt költ el,gondoljunk ezekre a szerekre is, és beszélgessünk el vele. Fokozottan figyeljünk oda a 13-17 év közötti korosztályra, és gyermekeink baráti társaságára. Igen veszélyesek ebben a korosztályban az energiaitalok is. Egy-egy doboz koffeintartalma közel megegyezik egy erős presszó kávéval. Hatóanyaguk emeli a vérnyomást és a szívritmust befolyásolja ami egy fejlődő fiatal szervezetre nemigen jó.

Dr. Papp Ágnes
tanársegéd
Gyermekgyógyászati Klinika

 


Hírlevél
Amennyiben szeretne felíratkozni a hírlevelünkre, kérjük adja meg a következő adataidat:
Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Hírlevél-csoport:
Kérem írja be a képen látható karaktereket!


  Adatbázis-elérések
Információs pult
vissza az oldal tetejére
Copyright információk - Minden jog fenntartva - DEOEC Kardiológiai Intézet - © Copyright - 2003-2008.